Ющенку зрадіють більше, ніж Януковичу

Вівторок, 28 вересня 2004, 20:30
Перемозі на президентських виборах лідера блоку "Наша Україна" Віктора Ющенка громадяни України зрадіють більше, ніж якщо президентом стане чинний прем'єр Віктор Янукович.

Про це свідчать результати дослідження центра "Соціс", Київського міжнародного інституту соціології (КМІС) і компанії "GFK-USM", повідомили у вівторок у центрі "Соціс".

Відповідаючи на питання, які емоції викликає перемога Януковича на виборах, 20% респондентів відповіли "радість", 14% - роздратування, 13% - розпач, 39% - жодних емоцій, 14% вагались відповісти.

Перемога на виборах Ющенка викличе радість у 33% респондентів, у 12% - роздратування, 8% - розпач, 34% - жодних емоцій, 13% вагались відповісти.

Відповідно до результатів опитування, позитивні емоції у випадку перемоги Януковича будуть переважати тільки в східному регіоні країни (радість - 39%, роздратування - 7%, розпач - 4%, жодних емоцій - 40%).

У південному регіоні частка тих, у кого його перемога викликає радість (23%) приблизно дорівнює сумарному відсотку тих, у кого вона викликає роздратування (10%) або розпач (11%), при цьому у 42% респондентів регіону вона не викликає жодних емоцій.

У Західному і Центральному регіоні у випадку перемоги Януковича буде переважати негативна емоційна реакція. Так, у центральному регіоні радість у зв'язку з його перемогою висловлюватимуть 11% опитаних, роздратування - 19%, розпач - 15%, жодних емоцій - 40%.

У західному регіоні будуть радіти 7% респондентів, у 21% перемога Януковича викликає роздратування, у такої ж кількості - розпач, жодних емоцій - 32%.

Позитивні емоції у випадку перемоги Ющенка будуть переважати в західному (радість - 66%, роздратування - 2%, розпач - 1%, жодних емоцій - 20%) і в центральному регіоні (радість - 41%, роздратування - 6%, розпач - 3%, жодних емоцій - 34%).

У південному і східному регіонах негативні емоції у випадку перемоги Ющенка будуть виражені частіше, ніж позитивні. У південному регіоні радіти його перемозі будуть 20% респондентів, у 15% вона викликає роздратування, у 11% - розпач, у 39% - жодних емоцій.

На сході перемозі Ющенка зрадіють лише 9% учасників опитування, у 25% вона викликає роздратування, у 15% - розпач, у 38% - жодних емоцій.

При цьому, відповідно до результатів опитування, представники електорату Ющенка з великим ентузіазмом сприймуть перемогу політика, якого вони вирішили підтримати на виборах, ніж представники електорату Януковича - перемогу свого кандидата.

Серед тих, хто в другому турі виборів проголосував би за Ющенка, радість у випадку його перемоги будуть відчувати 77%, а серед тих, хто в другому турі виборів проголосував би за Януковича, будуть радіти його перемозі 59% опитаних.

Дослідження проводилося з 8 по 19 вересня серед 6 тисяч респондентів старше 18 років у 369 населених пунктах у всіх регіонах України, за вибіркою, яка представляє доросле населення України за основними соціально-демографічними показниками. Теоретична похибка вибірки (без врахування дизайну-ефекту) - 1,3%.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News