Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Політолог Єрмолаєв: Не треба радникам Януковича активно використовувати події з яйцем

Середа, 29 вересня 2004, 00:30
Підтримуючи "Громадське радіо" в боротьбі за існування, "Українська правда" розміщує на своєму cайті розшифровки його ефірів. Слухайте також аудіо

Кандидата в Президенти Віктора Януковича госпіталізували на кілька днів після інциденту, що стався у п’ятницю вранці в Івано-Франківську. Раніше розгорівся скандал навколо отруєння іншого кандидата в Президенти - Віктора Ющенка. Деякі представники і Януковича, і Ющенка звинувачували своїх опонентів у використанні брудних методів ведення президентської кампанії. Свою думку про те, як ця кампанія може розвиватися після таких скандалів висловив Громадському радіо політолог, директор Центру соціальних досліджень "Софія" Андрій Єрмолаєв.

Марія Васильєва: На Ваш погляд, пане Андрію, що може означати інцидент в Івано-Франківську?

Андрій Єрмолаєв:
Я володію інформацією приблизно в тому ж обсязі, як і будь-який інший громадянин, бо є лише стрічка новин, дуже суперечлива, до речі. Але перша реакція – мені здається, що ніяких спецоперацій тут немає.

Почнемо з того, що людина, яку звинувачують у даній події, так званий замах, це - хлопчик 17-ти років. Якби це була спецоперація, то можна було б використати довід пана Корчинського, котрий дійсно працює за схемою політичних спекуляцій та махінацій. Тому думаю, що тут є певний елемент стихійності.

Тим більше, цей вік – як правило, вік епатажності, в тому числі, щодо громадських подій. Але, звичайно, все це є сумною подією. Сумною з точки зору правил, процедури виборчої кампанії.

Вона не робить честі ані виборцям, ані політикам, котрі це використовують як піар-акції. І є інша реальність. Є реальність, що починається інформаційне використовування будь-яких приводів, щоб розпорядитись цим, як контрмоментом проти конкурента.

Зовсім недавній факт – трагічна ситуація з іншим кандидатом, з Віктором Ющенко. Вона, власне, стала, якщо хочете, відправною точкою для інформаційних спекуляцій навколо схожих фактів.

А отже тепер, з трагічних подій навколо Ющенка, кожна подія стосовно інших кандидатів мимоволі розглядатиметься крізь призму різних технологій і спецоперацій. Навіть якщо це буде, як випадок в Івано-Франківську, ситуація з малолітніми, чи якимось випадковим хуліганством.

І мені здається, що ця загроза – серйозніша проблема, ніж цей конкретний випадок. Я зроблю дуже грубе порівняння. Якщо звернути увагу, наприклад, на ситуацію в Росії, де теракти призвели до певної психологічної істерії суспільства. І сприйняття політичних подій крізь цю призму, коли навіть дмухають на воду.

В нашому випадку порушення прав кандидата, навіть якщо це сталося за збігом обставин, перетворюється сьогодні на окрему інформаційну кампанію. Отже, можна чекати, що найближчим часом не лише у лідерів громадської думки, які є головними конкурентами, але й у представників усієї двадцятки нинішніх кандидатів розпочнеться, як то кажуть, хроніка.

Хроніка замахів, хроніка різноманітних негативних пригод і таке інше. Оскільки на сьогодні це вже елемент роботи з масовою свідомістю, свідомістю виборця. І ось таке інформаційне використання даних фактів – і є вже технологією. Власне, маніпуляція подіями і є зараз головна загроза.

Колись політтехнологи жартували, що настане час, коли вибори відбуватимуться по телевізору і в газетах. Коли події будуть замінені інформаційними подачами. Не виключено, що найближчий місяць ми будемо не стільки слідкувати за реальними подіями, про які ніхто не знає, скільки за інтерпретаціями того, що, начебто, відбулося. Оце і є загроза виборів сьогодні.

Ілля Калюкін: А хто від цього скандалу в Івано-Франківську може отримати політичні дивіденди?

Андрій Єрмолаєв:
Моє глибоке переконання: не треба радникам, чи креаторам команди Януковича активно використовувати п’ятничні події. Хоча б тому, що, власне, сама подія працюватиме більше проти іміджу Януковича, ніж за.

Оскільки і характер події, і її учасники, їхній вік, це має негативні іміджеві ознаки. Акцентувати постійно на даній події увагу – це буде мінус кампанії. Я гадаю, що є цілком нормальна правова кваліфікація дій окремої особи.

І цього досить, щоб після даного факту продовжити кампанію. Але я ще раз хочу наголосити, що недавно дуже багато говорили про ініціативи, певні правила гри між кандидатами, політичними силами.

Говорили про меморандум, угоди, і так далі. До речі, ми з колегами-політологами теж це зазначали. Подія в Івано-Франківську та інформаційні спекуляції знову говорять, що і кандидатам, і політикам треба до цього повертатися. Не від себе, а між собою. Бо, повторю, ми в просторі маніпуляцій, тут потрібні взаємні гарантії.

Марія Васильєва: Пане Андрію, а кому потрібні ці маніпуляції більше, все ж таки? Наприклад, представники комуністів вважають, що напад на Януковича і недавнє отруєння Ющенка – це імітації, організовані їхніми виборчими штабами. Про це агенції "Українські новини" повідомила прес-служба компартії. Як Ви вважаєте, таке може бути?

Андрій Єрмолаєв:
Я і в першому, і в другому випадку не знаю, як можна імітувати (наприклад, якщо йдеться про Ющенка) таку хворобу. Її просто видно на обличчі.

І як у випадку з Януковичем можна імітувати подію, яка не дуже приємна будь-якому політику. Я вважаю, що кожна з цих подій – це об’єктивна подія. В одному випадку можна говорити про розслідування і причини хвороби у лідера "Нашої України". В іншому випадку можна говорити про цинізм поведінки малолітнього виборця, який, власне, до виборчого віку ще й не підріс... І не більше того.

Ілля Калюкін: Тобто, Ющенко своїм отруєнням заробив собі трошки більше політичних дивідендів?

Андрій Єрмолаєв:
Мені не подобається ваша мова. Він не заробив своїм отруєнням. Мені, до речі, подобається фраза, сказана депутатом Олександром Волковим, що з цього моменту, мимоволі, але Ющенко став ще й мучеником.

Засоби масової інформації й політики включились у коментування. Знову ж таки, почали працювати на виборчій капітал пана Ющенка, незалежно від того, як він, власне, сам цим розпоряджався. У випадку з Віктором Януковичем ми не маємо факту сильної хвороби.

Марія Васильєва: Те, що зросла популярність Ющенка (вже соціологи підтверджують, що його рейтинг трохи зріс після історії з отруєнням), і те, що сказав Олександр Волков, це - додає йому популярності серед виборців. Як Ви вважаєте, тепер життю Ющенка загрожує ще більша небезпека?

Андрій Єрмолаєв:
Щодо небезпеки, я не великий фахівець у сфері спецоперацій. А тим більше, я не знаю, які можуть бути інтереси в основних політичних опонентів Ющенка щодо його здоров’я.

Я знаю, що є конкурентна боротьба, де дуже часто всі засоби гарні. Але я схиляюсь до думки, що і політикам, які зараз при владі, й тим, хто зараз просто зробив політичну ставку на перемогу Януковича, все-таки невигідна трагічна розв’язка з Віктором Ющенком, у будь-якій схемі.

Я говорю дуже жорсткі речі, але ми на цю тему говоримо чому? Тому, що є очевидний факт: величезна увага до виборів в Україні з боку міжнародного співтовариства. І, наскільки мені відомо, зроблено вже кілька серйозних попереджувальних рухів, і у вигляд документів, і у вигляді законодавчих ініціатив, зокрема, конгресменів США, стосовно можливого розвитку подій в Україні.

Як би політики не організовували політичну автаркію в Україні, але ізолювати державу вони не можуть. А тому, звичайно, події, які матимуть, скажімо так, переламний, силовий характер, тим більше, трагічний характер, я відразу це... Це означатиме, що вибори взагалі не відбудуться, і далі буде кризовий розвиток подій.

Влада не виграє від кризового розвитку подій, хоча мені відомо, є чимало прибічників таких схем. Повторюсь, мій прогноз: у випадку вибору силового сценарію, він призведе до поразки влади.

А щодо Віктора Ющенка – мені все-таки здається – попередження про те, що хочуть фізично прибрати кандидата... Це велике перебільшення. Один із моїх колег, коли ми аналізували ситуацію навколо цієї трагедії, висловив думку, що, можливо, це була цинічна спроба дещо налякати команду і самого кандидата. Дуже жорстка спроба. Не знаю, цілком можливо, що це є одна з версій. Нехай це розслідує парламентська комісія, нехай це розслідують силові структури.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування