Коментар: Відносини України і США залежать від осінніх виборів

Середа, 29 вересня 2004, 09:17
Американці усе більше приділяють уваги принциповому рішенню, кого підтримати на президентських виборах, які відбудуться 2 листопада. Але, імовірно, мало хто знає, що майже на іншому кінці земної кулі, на порозі розширеної Європи, громадяни України теж будуть приймати важливе рішення – 31 жовтня на виборах президента.

Українцям треба буде визначитися, хто буде обраний – прозахідний реформіст Віктор Ющенко або проросійський прихильник збільшення ролі держави в економіці і політиці Віктор Янукович.

Цей вибір можуть зробити тільки вони – і більше ніхто. Але друзі України, звичайно ж, можуть висловити свою стурбованість із приводу питань, що поставлені на карту.

Перше питання – це свобода і чесність виборчого процесу, забезпечення того, щоб влада нинішнього президента, який уже не може балотуватися, не була спрямована на придушення відкритої конкуренції і вільного вибору.

Привід для занепокоєння є, оскільки олігархічні кола, швидше за все, спробують перетасувати політичну колоду і захистити нажите нечесним шляхом багатство, в основі якого – минулі і поточні приватизації.

Друге питання має більш безпосереднє відношення до США: українці будуть вирішувати, чи підтримати прихильників інтеграції в НАТО і Європейський Союз або прихильників приєднання до Росії і Бєларусі. Остання вже знаходиться під владою огидного диктатора.

Після зустрічі з президентом Росії Володимиром Путіним, яка проходила минулого місяця, президент України Леонід Кучма вніс виправлення в державну доктрину національної безпеки, які передбачають відмежування від НАТО і ЄС.

Наслідки цього кроку проявилися моментально: замість того, щоб дотримуватися плану транспортування каспійської нафти з Чорного моря в Центральну Європу і, відповідно, у Балтику, тепер Кучма планує транспортувати російську нафту до Чорного моря і ще більше забруднювати і без того екологічно проблемну турецьку протоку.

І Євросоюз, і турецька влада уже висловили глибоку стурбованість таким поворотом подій. Але адміністрація Буша відмовчалася.

Наші європейські й турецькі союзники зрозуміли, які ставки. Чи буде в 48-мільйонної країни, розміром майже з Техас, можливість прямувати спільним шляхом зі своїми північними і західними сусідами?

Або ж Україна візьме курс, при якому в Європі, яка вже пережила холодну війну, з'являться нові кордони? Чи залишаться потоки енергоносіїв під контролем російських монополій або вони будуть потрапляти на конкурентний ринок і підтримають свободу України і Каспійських держав.

Завдяки своєму стратегічному розташуванню між Росією, що повертається до колишньої напористості, і розширюваними НАТО і ЄС, Україна може перетворитися на міст, завдяки якому посилиться співробітництво між цими двома зонами.

Але може і стати новою підставою для поділу. Залишається тільки спостерігати за тим, чи вибере ця ключова європейська країна шлях реформ або шлях збільшення державного контролю.

Це рішення позначиться на схожій драмі, яка розгортається між реформістами і прихильниками державного контролю на величезних просторах й у самій Росії.

Найбільш важливе завдання тут – створити стабільні зв'язки в області політики, економіки і безпеки, які б поєднували Євроатлантичне співтовариство з обома державами Росією й Україною.

Американці можуть прояснити, з ким ми: з тими в Україні, хто підтримує вибір свободи і демократії.

Разом з нашими європейськими союзниками, ми можемо внести ясність: двері ЄС і НАТО відкриті, якщо українці виберуть шлях інтеграції і реформ. А це знову повертає до теми наших листопадових виборів.

Є один кандидат, який вірить у демократичні кроки більше, ніж в ідеологію, і готовий співробітничати з нашими союзниками. І є інший – якому не вдається так робити, що завдало великої шкоди основним американським національним інтересам і безпеці. У США, як і в Україні, ставки не могли б бути вище.

Автори: Ричард Холбрук – колишній посол США в ООН. Ян Калицький – працював радником в адміністрації президента Клінтона. Марк Бжезинський – керував напрямком Росії/України в Національній раді безпеки

Переклад "Української правди"


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
15:53
Теорія – у військовому коледжі США, практика – в боях в Бахмуті. Львів, Канзас і Бахмут в житті комбрига "Холодного Яру"
15:51
Експорт кукурудзи, ріпака, соняшника та пшениці: ліцензії видаватимуться з погодженням з Польщею
15:51
"Найбільше досягнення і невдача – це НУШ": міністр Лісовий про діяльність МОН за останній рік
15:49
Дрони, боєприпаси й гранатомети: Німеччина оголосила про новий пакет допомоги для України
15:34
Синоптики попередили мешканців Київщини про неприємні сюрпризи погоди
15:33
"Укрнафта" розпочала ребрендинг мережі АЗС Glusco
15:32
Туск після переговорів зі Шмигалем: Ми близькі до вирішення проблем  
15:27
Цього року планується запустити залізничний маршрут з Києва до Кошице
15:27
РФ створює нову адмінеліту на окупованих територіях України – розвідка Британії
15:14
відеоНа Київщині через пожежу загинула жінка і дитина, ще двох дітей — врятували
Усі новини...