Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Закордонні українці голосуватимуть за Ющенка. Кремль знову зрівняв його з Януковичем

Середа, 29 вересня 2004, 13:59
За даними російського Фонду "Общественное мнение", рейтинги двох кандидатів у президенти України Віктора Ющенко і Віктора Януковича зрівнялися - за кожного з них у першому турі готові проголосувати 32% респондентів.

Опитування проводилося 21-27 вересня в 111 населених пунктах України. У ньому брали участь 2000 чоловік. Похибка вибірки не перевищує 3,4%. Результати опитування поширює в середу Російський клуб.

За даними опитування, за тиждень рейтинг Ющенка залишився стабільним на рівні 32%, а Януковича - виріс на 2% (з 30% до 32%).

Якщо ці два кандидати вийдуть у другий тур, то за Ющенка готові проголосувати 38% опитаних (на 2% менше, ніж тиждень тому) і за Януковича також 38% (на 1% більше, ніж тиждень тому), повідомляє Інтерфакс-Україна

Російський клуб очолює російський політтехнолог Гліб Павловський, близький до Кремля.

Нагадаємо, що за даними трьох провідних соціологічних центрів розрив між цими кандидатами складає 9%.

В той же час за даними дослідження Інституту Євроатлантичного співробітництва 86% українських виборців за кордоном хотіли б брати участь у голосуванні і 78,84% готові проголосувати за кандидата на пост президента України Віктора Ющенка.

Такі дані були оприлюднені в середу під час круглого столу "Проблеми голосування українських виборців за кордоном", передає УНІАН.

Зокрема, серед 1 тис. 2 опитаних відповіли, що якби вибори президента України відбулись сьогодні, 78,84% проголосували б за Ющенка, 3,29% - за Олександра Мороза, 2,5% - за Віктора Януковича, 0,9% - за Петра Симоненка, решта кандидатів не набирали й 1%, 3,39% - проголосувала б проти всіх. Важко було відповісти на це запитання більш як 7% опитаних.

Попри те, що 86% виборців за кордоном хотіли б брати особисту участь у голосуванні, лише кожен четвертий (26%) з них перебуває на консульському обліку. 28% респондентів збирається стати на консульських облік, щоб проголосувати на президентських виборах.

Майже половина (46%) опитаних з економічних чи інших причин не можуть собі дозволити стати на облік у консульських установах. Для 52% опитаних є неможливою поїздка в інше місто країни та перебування там лише з метою відвідування виборчої дільниці.

Як пояснив представник організатора дослідження, опитування проведене шляхом анкетування, і через неможливість сформувати квотну вибірку, ними була застосована методика так званої “снігової кулі”, коли одні респонденти після заповнення анкети пропонували зробити це іншим респондентам з числа своїх знайомих, але не з числа родичів.

Анкетування проводилося в 10 країнах: Іспанії, Британії, Португалії, Канаді, Італії, Росії, Чехії, Польщі, США, Греції. Дослідження проводилось в різних населених пунктах, де компактно проживають громадяни України.

Виняток становить Російська Федерація, де вдалося опитати лише жителів міста Сургута Тюменської області та Великої Британії – Лондона. Автори дослідження зазначають, що при аналізі даних варто врахувати відносність репрезентативності вибірки, оскільки за відсутності достовірної статистики невідома справжня демографічна картина української трудової еміграції.

Проте, на основі даного дослідження можна говорити про загальні риси соціального портрету закордонних виборців України на основі індивідуальних показників. Результати по окремих країнах є суто ілюстративними, і в більшості випадків для докладного аналізу не піддаються.

Дослідження проводилось з 1 по 20 вересня поточного року за допомогою ОБСЄ та Всесвітньої громадської організації "Українська взаємодопомога". Опитування проводилося шляхом анкетування в 10 країнах по 100 респондентів з числа українських громадян.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування