Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Сівкович хоче знати більше про зустріч Ющенка і Сацюка. Від Жванії

Середа, 29 вересня 2004, 15:40
Глава тимчасової слідчої комісії з розслідування обставин замаху на життя кандидата у президенти Віктора Ющенка Володимир Сівкович запрошує представників Ющенка розповісти про зустріч кандидата з представниками СБУ.

Зокрема, мова йде про члена фракції "Наша Україна" Давида Жванію, повідомив Сівкович в інтерв'ю журналістам у середу в ході засідання комісії.

За його словами, у роботі комісії взяв участь перший заступник глави СБУ Володимир Сацюк, на особистій дачі якого проходила зустріч. "Сьогодні глава СБУ і його перший заступник, обоє заявили, що ініціатором (зустрічі) був Ющенко через Жванію", - сказав Сівкович.

Він також висловив жаль, що Жванія так і не з'явився на жодне з засідань комісії, хоча був запрошений. "Я через вас хочу звернутися до депутата Жванії - нехай він прийде на засідання слідчої комісії", - сказав Сівкович, звертаючись до журналістів.

Він відзначив, що, оскільки керівництво СБУ взяло участь у засіданні комісії, то виходить, що одна сторона опитана, а з іншого боку, крім народного депутата Євгенія Червоненка й особистого охоронця Ющенка, на засіданні ніхто не з'явився.

Разом з тим, говорячи про інформацію, яку надав Сацюк на засіданні комісії, Сівкович відзначив, що члени комісії почули "фактично ту ж інформацію, яку знали і раніше".

Відповідаючи на питання журналістів, чому представники Ющенка не з'являються на засіданні комісії, він припустив, що вони можуть бути зайняті передвиборчою кампанією.

Сівкович підкреслив, що представники Ющенка дотепер не надали жодних відповідей комісії на питання про обставини зустрічі Ющенка із Сацюком, чому вона відбулася вночі на його дачі, тому "стверджувати, хто був ініціатором (зустрічі) - Ющенко або Жванія, комісія поки не може".

Коментуючи заяву лікарів австрійської клініки "Рудольфінерхауз" про те, що Ющенку не ставили діагноз "отруєння", Сівкович підкреслив, що в членів комісії є ряд питань з цього приводу.

Справа в тому, сказав Сівкович, чи зареєстрований діагноз віденської клініки офіційно, або написаний самостійно і підписаний професором, "прізвище якого ви знаєте", чи також завірений в австрійського нотаріуса офіційний переклад.

За словами глави комісії, для з'ясування обставин у Відень поїдуть три народних депутати - Михайло Лобода (фракція КПУ), Сергій Шевчук (фракція НДП-ПППУ) і Микола Рудьковський (фракція СПУ), а також представники Генеральної прокуратури і СБУ.

Коментуючи на прохання журналістів свою заяву про тиск на слідчу комісію, Сівкович сказав: "Слідча комісія має у своєму розпорядженні визначені матеріали, вона досить швидко просувається в розслідуванні", підкресливши, що комісія за будь-яку ціну завершить розслідування, оскільки "ця справа занадто важлива для України і довкола неї занадто багато політичних інтриг".

"Інформація, яку ми одержали, надає право вважати, що є погроза - або провокації або загроза життю", - сказав він, відзначивши, що така інформація йде "по обидва боки".

У свою чергу, член слідчої комісії, позафракційний депутат Олександр Волков стверджує: "Щоб не говорили - отруїли, не отруїли. Я бачив своїми очима, я довіряю сам собі - явну зміну в його зовнішньому вигляді, а це говорить, що явно була якась патологія з його організмом".

"Ми повинні поставити крапку. Ми повинні зняти тінь підозри, яка упала сьогодні зі слів Ющенка на владу. Або це треба підтвердити, або це треба спростувати", - сказав Волков.

Відповідаючи на питання журналістів щодо тиску на членів комісії, Волков сказав: "На мене не було. Я думаю, що давити даремно, я сам можу надавити на кого завгодно".

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...