Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Павловському не вдалося зрівняти рейтинги Ющенка і Януковича

Середа, 29 вересня 2004, 16:53
Українські соціологи здивовані результатами опитування російського фонду "Общественное мнение", згідно з яким Віктор Янукович зрівнявся за рейтингом з Віктором Ющенком.

У середу Російський клуб поширив дані опитування цього фонду, згідно з якими за Ющенка і Януковича в першому турі готові проголосувати 32% респондентів. Опитування проводилося 21-27 вересня серед 2000 осіб у 111 населених пунктах України, похибка вибірки не перевищує 3,4%.

Як відзначила на прес-конференції в середу науковий керівник українського фонду "Демократичні ініціативи" Ірина Бекешкина, результати "Общественного мнения" "чомусь" радикально відрізняються від опитувань всіх українських служб.

"Це викликає подив", - додала Бекешкина.

За її словами, будь-який іноземний фонд не має в Україні власної мережі, а всі закордонні компанії завжди проводять дослідження через якусь українську фірму.

"Відповідно до канонів подачі соціологічної інформації, необхідно показувати дані, яка саме фірма проводила це дослідження", - сказала Бекешкина.

У свою чергу, директор фонду "Демократичні ініціативи" Ілько Кучерів відзначив, що має намір поцікавитися, звідки у фонду "Общественное мнение" такі цифри, а також збирається "поговорити про методики фонду".

За його словами, якщо фонд "Общественное мнение" вирішить провести в Україні не тільки соціологічне опитування, але і екзит-пол, то "можуть бути цікаві результати".

"Коли я згадував, що була така організація в Росії, яка використовувала екзит-пол як ціль маніпулювання виборцями, мова йшла саме про фонд "Общественное мнение", - сказав Кучерів.

Коментуючи результати дослідження російського фонду, директор центра "Соціальний моніторинг" Ольга Балакірєва також відзначила, що якщо результати його опитувань дійсно відрізняються від результатів українських компаній, які давно працюють у сфері соціології і відображають ситуацію в динаміці, то таким результатам довіряти не слід.

Відповідно до результатів опитувань більшості українських соціологічних компаній, Ющенко традиційно випереджає Януковича на 3-5%.

Інтерфакс-Україна

Читайте також:

Закордонні українці будуть голосувати за Ющенка. Кремль знову зрівняв його з Януковичем

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування