Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Кравченка затримали на 10 діб. СБУ його вважає дезертиром

Понеділок, 11 жовтня 2004, 13:48
Колишньому генералові СБУ Валерієві Кравченку обвинувачення не пред'явлене. Суд продовжив термін його затримання до 10 діб, запобіжний захід не обирався.

Про це повідомив на брифінгу в Києві в понеділок заступник глави Служби безпеки України Ігор Дріжчаний.

За його словами, наразі Кравченко знаходиться в ізоляторі тимчасового затримання в Києві. Щодо нього порушено кримінальну справу за статтею 330 частина 2 Кримінального кодексу - передача або збір відомостей, які становлять конфіденційну інформацію.

Дріжчаний відзначив, що в лютому 2004 року Кравченко, знаходячись у Німеччині на посаді радника, одержав наказ прибути до Києва, "однак від виконання цього наказу він відмовився".

Заступник голови СБУ підкреслив, що йому б не хотілося вживати слово "дезертир" стосовно Кравченка, однак "Кравченко зробив протиправні дії, пов'язані з обов'язками військовослужбовця".

"Наказ про повернення на місце служби був зігнорований. Передавши матеріали, генерал Кравченко створив загрозу системам зв'язку", - сказав Дріжчаний. Він також додав, що наказ про стеження Кравченко "ніколи не одержував".

Відповідаючи на питання журналістів, чи не свідчить стаття Кримінального кодексу, по якій порушено кримінальну справу щодо Кравченка, про те, що він повідомив правду, Дріжчаний сказав, що в СБУ до Кравченка інші питання - у першу чергу, відмова від виконання наказу.

Заступник голови СБУ також пояснив, що непред'явлення обвинувачення на даний момент свідчить про те, що кримінальну справу може бути перекваліфіковано. "Слідство визначиться з обвинуваченнями", - сказав він.

Відповідаючи на питання про те, чи були якість домовленості між СБУ і Кравченком, тобто чи не виманювала СБУ його на територію України, Дріжчаний сказав: "Ніяких домовленостей і обіцянок не було".

Що стосується бізнесмена Володимира Цвіля, то за словами заступника голови СБУ, "у ході розслідування кримінальної справи щодо Кравченка Цвіль також має бути допитаний". Разом з тим Дріжчаний підкреслив, що інших питань до нього в СБУ немає.

Він додав, що Кравченко звільнений із займаної посади, однак залишається військовослужбовцем.

Як повідомлялося, Кравченко знаходиться в даний час у Києві під вартою, щодо нього порушено кримінальну справу. Слідство веде СБУ.

Раніше Кравченка і Цвіля затримали на польсько-українському кордоні. Пізніше Цвіля відпустили, і він припустив, що співробітники української спецслужби затримали Кравченка тільки тому, що той віз у машині копії документів про роботу СБУ і "касетний скандал".

Колишній радник посольства України в Німеччині, екс-генерал СБУ Кравченко, який заявив, що має у своєму розпорядженні матеріали про політичне стеження за українською опозицією, санкціоноване владою, передав через народного депутата Миколу Томенка низку матеріалів в Україну. Генпрокуратура розглянула їх і відмовила в порушенні кримінальної справи, оскільки перевірка жодних порушень закону в матеріалах Кравченка не виявила.

Наприкінці травня в українську редакцію радіостанції "Німецька хвиля" звернувся український бізнесмен Володимир Цвіль, який називає себе безпосереднім учасником "касетного скандалу".

Цвіль стверджує, що саме він вивіз за кордон записи, зроблені Мельниченком в кабінеті президента України. Крім того, Цвіль обвинуватив низку українських посадових осіб - Євгена Марчука, Володимира Радченка, Ігоря Смєшка - у тім, що вони знали про ведення записів у кабінеті глави держави.

Пізніше Цвіль спростував таке твердження і заявив, що нічого подібного "Німецькій хвилі не говорив". У червні Генпрокуратура допитала Цвіля.

Інтерфакс-Україна

Читайте також:

ПО ГЕНЕРАЛУ КРАВЧЕНКУ ПОРУШИЛИ КРИМІНАЛЬНУ СПРАВУ

Кравченко затримали, тому що він віз правду про "касетний скандал"?

Цвіля відпустили, із Кравченком розмовляє СБУ


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування