Про мужиків і немужиків

Понеділок, 11 жовтня 2004, 17:19
У неділю ввечері Віктор Ющенко вийшов до журналістів, які понад годину чекали на нього під входом до бориспільського аеропорту. Ющенко сказав три речення привітання і попросив тайм-аут на кілька днів. Ніхто не протестував. У всіх був черговий шок.

П'ять років і два місяці тому Леонід Кучма, який тільки збирався переобратися на другий термін, емоційно прокоментував заяву тодішньої "канівської четвірки": "Та це просто, йоптскать, не мужики!"

Дякуємо Кучмі, за наступні роки його влади Україна побачила багато різного. Але критерій "мужик" остаточно розкрився лише протягом останніх тижнів, коли країна побачила іншого Ющенка.

"Мужик" – це з таким обличчям з'являтися на людях і не соромитися його. "Мужик" – це в такому стані провести 30-хвилинний мітинг перед багатотисячною площею. "Мужик" – це пережити те, що пережив за останній місяць Віктор Ющенко.

Несподівано у неділю Ющенко вдруге повернувся з австрійської лікарні. Можна сказати, вдруге з того світу. Ніч із середи на четвер була критичною – болі в спині неймовірної сили. Люди, які були поруч із Ющенком, розповідають такі речі про ті події, які з етичних міркувань не варто переповідати. Лише радикальний крок австрійських лікарів врятував лідера "Нашої України" і можливого президента цієї держави.

Коли в п'ятницю його провідала група "нашоукраїнців", планувалося, що Ющенко проведе в палаті ще від п'яти до восьми днів. Однак уже через півтори доби Ющенко збирається додому. Його зовнішній вигляд, м'яко кажучи, хворобливий. Зник параліч обличчя, однак воно червоне і під набряком. Але, кажуть, це половина того, як він виглядав ще у п'ятницю.

Лікуючі лікарі Ющенка, Корпан і Цимпфер, говорять про покращення його здоров'я. Рішення повертатися лідер "Нашої України" ухвалив у неділю зранку, коли аналізи суттєво покращились. Психологічно він уже не витримував у палаті, тим більше, що до виборів двадцять один день. Він мусив показати, що живий і здатен боротися далі. У неділю в цьому переконалися близько 80 тисяч львів'ян.

А тим часом у останні дні історія з отруєнням Ющенка набула нових рис. Сцена драми переїхала до Австрії. Новий сюжет розгорнувся прямо у "Рудольфінерхаус" – приватній клініці, де ставили на ноги лідера "Нашої України". І де минулої п'ятниці побувала "Українська правда".


 
 
Біллротштрасе знаходиться на північ від центра Відня. Спочатку ви їдете центральними помпезними вулицями імперських часів. Але чим далі будинки стають менше, а магазини дизайнерів одягу заміняють продуктові. На одній з непримітних вулиць ви зупиняєтеся біля жовтого будинку. Перед входом – уже відомий з телерепортажів "Інтеру" та "ICTV" бюст Теодора Біллрота, засновника "Рудольфінерхаус". Поруч стоїть контейнер для сміття, що відразу нівелює імідж клініки класу люкс. Якщо сказати пафосно, то це місце, де останній місяць вирішувалося майбутнє 48-мільйонної нації у центрі Європи.

Вхід у "Рудольфінерхаус" вільний, можна ходити будь-якими коридорами, і ніхто вас не запитає, що ви тут робите. За зовнішнім оздобленням "Рудольфінерхаус" значно програє "Макс Грюндіг Клінік", де взимку цього року після операції відновлювався Кучма. Лінолеум на підлозі, білі стіни, на яких висять кілька телефонних апаратів.

При вході в "Рудольфінерхаус" – фойє, невеликий бар із столиками. За одним із них сидить сивоволоса фрау явно із числа клієнтів – у халаті. Спустилася випити каву і покурити.

Справа від входу комп'ютер з Інтернетом. Це місце, звідки Катерина Чумаченко дізнавалася новини з Батьківщини. Поверхом вище лежав її чоловік.

Як знайти палату Ющенка? Пані на ресепшені, коли чує прізвище лідера "Нашої України", відразу стає трохи агресивною. "Будь ласка, сідайте, за вами вийдуть". - "А коли вийдуть?" - "Будь ласка, сідайте!" - "Але як вони дізнаються, що я прийшов до Ющенка?" - "Будь ласка, сідайте!".

Сидіння не принесло очікуваного результату, тож шукати Ющенка, який тоді ще перебував у лікарні, довелося самотужки. Добре, що пересування по клініці абсолютно нічим не обмежене.

Лабіринти коридорів. Перший поверх, другий поверх, кабінет доктора Кокошки – одного із тих, що обслідував Ющенка... Знову коридори... "Вибачте, у вас перебуває пан Ющенко?", - питаю у однієї з медсестер. "О, ні, його тут немає! Це дитяче відділення. А він у корпусі Феллінгер 2". - "Ви знаєте, хто такий Ющенко?" - "Ні, але я чула, що він перебуває у нас".

Знову лабіринти коридорів, відкриваю скляні двері, попереду – людина у цивільному костюмі. Ющенка у лікарні охороняє не менше чотирьох австрійських бодігардів. Підпорядковані вони "містеру Червоненку". Допуск через подвійний кордон у палату навіть для медсестер за списком.

Не можна навіть фотографувати двері цього відділення. За ними – вітальня і дві палати. В одній з них і лежав Ющенко. В іншій – дружина Катерина з піврічним сином Тарасом. "Я мушу усміхатися, адже мій чоловік одужує", - каже вона, коли її попросили сфотографуватися.

 
 
У п'ятницю і вона, і головний охоронець Євген Червоненко, і австрійські друзі відходять від подій минулої доби. Болі в спині були неймовірно сильні. Про це свідчить хоча б доля знеболювального, вколотого лідеру "Нашої України".

"Ми вводили сильні препарати морфіни, дозування яких відповідає 20 ампулам морфію", - повідомив у п'ятницю президент "Рудольфінерхаус" Мікаель Цимпфер. Однак, за його словами, Ющенку стало легше тільки після введення катетера у спинний мозок.

Ці симптоми були абсолютною несподіванкою для лікарів. "Після повторного приїзду ми зауважили, що печінка, підшлункова залоза та інші органи функціонували нормально. Але виявилося, що почалися дуже сильні болі по всій спині. Їх раніше не виявляли і вони не поєднуються з картою хвороби. Інтенсивна терапія привела до того, що болі зникли", - сказав Цимпфер.

Саме ці болі були причиною, яка змусила його лікарів звернутися із запитом до спеціалізованих центрів за межами Австрії, які займаються біологічною зброєю.

"Я не хочу приховувати той факт, що історія хвороби арештована австрійськими лікарями на підставі підозри скоєння злочину. Існує багато спекуляцій, чи може бути отрута або біологічний теракт. Попередні симптоми Віктора Ющенка відрізняються від симптомів, пов'язаних із болями", - зазначив президент клініки.

"Через те, що ми не можемо поєднати ці симптоми, ми залучили невролога Біндера. У нас немає досвіду в питаннях біотероризму, тому ми направили запити у американський центр токсикології, і в інші інституції. Ми поки не знаємо, чому виникли ці болі. Немає доказів, що було вчинено теракт або отруєння Віктора Ющенка. Однак неможливість виявити докази не говорить про те, що таких доказів немає", - сказав Цимпфер.

Австрійська "пінчукіада"

Поки у середу та четвер лікарі рятували життя Ющенка, у протилежному крилі клініки її головний лікар радіолог Лотар Віке, який бачив хворого один раз, давав "сенсаційне" та "викривальне" інтерв'ю каналу "ICTV". Саме такими епітетами супроводжувався анонс передачі перед ефіром у неділю. Записати розмову приїхав улюблений журналіст Пінчука Дмитро Кисельов.

 
Сфотографувати двері палати Ющенка можна тільки з дозволу Червоненка
 
Гасіння пожеж у владі за допомогою різноманітних PR-операцій – улюблена справа Пінчука. Три роки тому він не пошкодував сотні тисяч доларів для детективного агенстсва "Кролл", яке заявило про непричетність Кучми до убивства Георгія Гонгадзе. Щоправда, уже зараз "Кролл" визнає, що були виявлені докази про можливу причетність Кучми.

Потім Пінчук замовив кореспонденту "Файшненшл Таймс" Чарльзу Кловеру фільм "Піар" – де прозоро натякалося, що організатором касетного скандалу міг бути Джордж Сорос. Минуло знову ж таки три роки, і тепер Сорос – партнер Пінчука в Україні.

Можливо, колись і доктор Віке розповість, що насправді відбувалося у нього зі структурами зятя президента. Запити ж "Української правди" у приймальню Пінчука закінчилися нічим.

Як відомо, Віке був автором сенсаційного повідомлення про те, що начебто "Рудольфінерхаус" категорично спростовує отруєння Ющенка, яке 28 вересня пізно ввечері потрапило до інформагентства "Рейтер". Воно відразу пішло гуляти по світових мас-медіа. Пізніше вдалося відновити хроніку подій – цей прес-реліз PR-фірма "Траймедіа" поширила на замовлення Euro RSCG, а власником київського представництва цієї компанії є структури, близькі до Пінчука.

У п'ятницю в розмові із кореспондентом "Української правди" представник "Траймедіа" назвався прес-секретарем Віке і навіть погодився спробувати влаштувати з ним інтерв'ю. Щоправда, він так і не перетелефонував. І саме цю людину Віке особисто провів на прес-конференцію в "Рудольфінерхаус" в обхід реєстрації, яку проходили всі гості.

Перша особа "Рудольфінерхаус" Мікаель Цимпфер у неділю ввечері в Києві заявив, що Віке не мав права говорити про неможливість отруєння Ющенка – перед цим він мусив проконсультуватися із лікуючими лікарями. А вони б повідомили – що отруєння не можна ні підтвердити, ні спростувати.

Різниця у нюансах, однак саме вона утворює шпаринку, що дозволила проскочити найнятим Пінчуком PR-никам для розгортання своєї антиющенківської кампанії. У ефірі "ICTV" в неділю Віке продовжував наполягати, що говорити про отруєння не можна.

Загалом цей ефір Кисельова справив враження доволі веселої гри, коли ведучий підкидав Віке теми, а той їх, як умів, коментував. Коли ж Кисельову здавалося, що Віке недостатньо жорстко наїжджає, він усіляко наштовхував на загострення.

Наприклад, Віке каже, що його не попередили про прихід Червоненка до його кабінету, який після поширення фальшивого прес-релізу вимагав його відкликати. А Кисельов: "Тобто вони увійшли до вашого кабінету несподівано, увірвалися просто?".

Та ні, каже Віке, із ними не було перекладача від посольства України у Відні. А Кисельов: "Але це порушення етики, тут так не прийнято?" Віке: "Вони взагалі без стуку зайшли".

Ще Віке, який давав інтерв'ю в середу, детально розповів, як він перелякався після слів Червоненка, що за фальшивий прес-реліз доведеться відповідати перед законом.

Щоправда, минуло два дні, і протягом годинної прес-конференції у "Рудольфінерхаус" Віке не сказав жодного слова про погрози з боку депутата-ющенківця. За словами Віке, йому виділили охорону, бо "дзвонять по телефону чоловіки й жінки, погрожують мені".

Уся ця ситуація сильніше нагадує виставу з елементами фарсу, коли виявляється ще один "тонкий" технологічний крок. Позаминулої неділі, коли у Кисельова була перша серія викриттів, він активно ставив під сумнів репутацію лікуючого лікаря Ющенка доктора Корпана. При цьому він посилався на якусь статтю в газеті з дивною назвою "Хейте".

Не будемо акцентувати увагу на незнанні Кисельовим елементарних правил німецької мови – що слово "Heute" ("сьогодні") читається як "Хойте", а не "Хейте". Цікаво інше – що ця газета, яка зачіпали Корпана, з'явилася... у вересні 2004 року і вона... безкоштовно поширюється у віденському метро.

Як виявилося, суть претензій до Корпана – що він є лікарем, але не може називати себе "університетським професором". На що доволі зрозуміло відповів президент "Рудольфінерхаус" Цимпфер – для нього це не має значення: "Я професор, маю кафедру в університеті. Але я не називаю себе професором. Головне – я лікую людей".

Особливо цинічно виглядають пояснення Кисельова, що "мы будем вести свое расследование дальше, ибо считаем, что общество должно знать правду. Для этого камеры "ICTV" будут там, где надо".

Щось не було помітно камер "ICTV" у Баден-Бадені, коли суспільство вимагало знати правду, за чиї кошти цього нового року Кучма відпочив там три тижні разом із друзями, родичами і обслугою.

А коли цієї зими ваш слуга просто зателефонував у "Бюлерхьое шлоссготель" і запитав Віктора Пінчука про подробиці дозвілля Леоніда Даниловича, зять президента попросив "не турбувати людину, бо вона відпочиває".

Правди про те, що ж оперували Кучмі в Баден-Бадені, і чи міг він після того виконувати свої президентські обов'язки, канал "ICTV" досі не повідомив.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування