Ющенку ускладнять перемогу на виборах за рахунок "проти всіх"?

Вівторок, 12 жовтня 2004, 12:04
У Верховній Раді зареєстровано законопроект про внесення змін у закон "Про вибори президента", яка стосується встановлення результатів виборів.

Відповідно до пропонованих змін, обраний у день виборів президентом вважається кандидат, який одержав на виборах більше 50% голосів виборців, що взяли участь у голосуванні.

Про обрання президентом за підсумками голосування в день виборів Центральна виборча комісія ухвалює відповідне рішення. Відповідно до законопроекту, при цьому в протоколі ЦВК про підсумки голосування в день виборів президента вказується прізвище й ініціали кандидата, який обраний президентом України.

Крім того, відповідно до законопроекту, обраним президентом при повторному голосуванні вважається кандидат, що за підсумками повторного голосування одержав більше 50% голосів виборців, що взяли участь у голосуванні.

Законопроект внесено групою народних депутатів, зокрема Василем Гаврилюком (група "Центр"), Станіславом Сташевським (група "Центр"), Віктором Мусіякою (група "Центр"), Василем Онопенком (БЮТ), Геннадієм Руденком (СДПУ(о)), Тарасом Чорноволом (група "Центр"), Михайлом Поплавським ("Трудова Україна") тощо.

На сьогоднішній день у чинному законі "Про вибори президента" зазначено, що обраним вважається кандидат, який одержав більше половини голосів виборців, які взяли участь у голосуванні.

Крім того, у чинному законі також указується, що якщо в бюлетень для повторного голосування були внесені дві кандидатури, обраним президентом вважається кандидат, який одержав більшу, ніж інший кандидат, кількість голосів виборців, що взяли участь у голосуванні.

У пояснювальній записці до законопроекту відзначається, що прийняття змін забезпечить результат, при якому переможець буде обраний більшою половиною відсотків виборців, що візьмуть участь у голосуванні.

Механізм, що діє на сьогоднішній день, може призвести до обрання президентом особи, що одержить більше, ніж опонент, але за нього віддадуть голоси менше половини тих, хто візьме участь у голосуванні.

Крім того, чинна редакція закону може призвести до ситуації, коли в результаті виборів переможцем може бути оголошений кандидат, який одержав тільки на один голос більше 50% виборців, що взяли участь у голосуванні.

Таким чином, зміни передбачають, що переможе не той, хто набрав більше голосів, ніж конкурент, а той у кого буде 50% від числа тих, хто взяв участь у голосуванні. Тобто переможець має набрати більше, ніж сума голосів конкурента та тих, хто "проти всіх".

У пояснювальній записці відзначається, що ухвалення запропонованих змін до закону дозволить забезпечити більш значну підставу для результатів виборів президента.

У пояснювальній записці відзначається, що елемент випадковості при визначенні результатів виборів значно скорочується, і перемога конкретного кандидата сприймається в суспільстві, як більш переконлива.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування