Янукович дав добро побудувати трасу "Формули-1"

Вівторок, 12 жовтня 2004, 13:07
Прем'єр Віктор Янукович схвалив ідею створення на кордоні України й Росії міжнародного аеропорту "Бєлгород - Харків", а також торгово-виставкового комплексу.

Концепція створення поруч із міжнародним автомобільним пунктом пропуску "Гоптовка" міжнародного аеропорту була представлена прем'єрові в ході його відвідування цього місця у вівторок.

За словами радника губернатора Білгородської області (Росія) Віталія Шишкова, який представляв проект, ініціатором будівництва аеропорту є "Славіа" - компанія, створена бєлгородським торговим домом "Славенторг" разом з великою українською страховою компанією "Лемма".

Проект оцінюється в 350 млн. євро. Передбачається за 3-5 років побудувати дві розраховані на будь-які типи літаків злітно-посадочні смуги, пасажирський і вантажний термінали, а також супутні інфраструктури: готелі, ресторани, автостоянки, магазини.

Щорічна пропускна здатність аеропорту планується на рівні 8 млн. пасажирів й 400 тис. тонн вантажних перевезень.

Як відзначив Шишков, серйозна реконструкція діючих нині аеропортів у Харкові й Бєлгороді не має великої перспективи, оскільки вони перебувають у міській смузі й не відповідають міжнародним нормам безпеки.

Запропонований проект не зашкодить цим аеропортам, також відзначив він.

Шишков повідомив, що будувати аеропорт планується без залучення бюджетних коштів, винятково за рахунок інвестицій, у першу чергу іноземних.

За його словами, однією із проблем є відсутність в Україні механізму іпотеки землі, що дозволяє закладати землю в заставу під приваблювані інвестиції.

У зв'язку із цим, сказав росіянин, зараз спрацьовується проект будівництва аеропорту на території Росії в безпосередній близькості від україно-російського митного пункту "Гоптовка-Нєхотєєвка".

Однак, щоб Україна могла повноправно використати аеропорт, пропонується в майбутньому трохи змінити обриси кордону в цьому місці на конституційній основі, що вимагає окремого міжурядового врегулювання.

Шишков повідомив, що з ідеєю аеропорту вже ознайомлені президенти України й Росії, і російський уряд також не заперечує проти реалізації даного проекту.

За словами Шишкова, проектуванням аеропорту займеться італійська фірма, що має досвід створення більше 80 таких об'єктів у різних країнах світу.

Крім того, він повідомив, що відносно розвитку даної території є ще кілька перспективних проектів.

Зокрема, у листопаді планується провести велику міжнародну ділову конференцію в Бєлгороді, на якій очікуються бізнесмени з України й Росії, президенти таких фірм як "Феррарі" й "Фіат".

За словами Шишкова, є інтерес побудувати поблизу трасу для проведення змагань "Формули-1" і міжнародний іподром.

Український прем'єр назвав всі ці проекти "дуже цікавими" й "дав добро" на їх більш детальну розробку.

Як відомо, раніше трасу "Формули-1" у Києві збирався прокласти мер Олександр Омельченко, однак цим планам не судилося збутися.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування