Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Буде обвал гривні, якщо Янукович не відмовиться від популізму

Вівторок, 12 жовтня 2004, 14:25
Запровадження з 15 жовтня валютного коридору, заплановане Національним банком для укріплення гривні, на думку фахівців, не призведе до стабілізації фінансового ринку.

Таку думку висловив колишній керівник групи радників голови Національного банку Віктор Лисицький в інтерв'ю "Німецькій хвилі".

Більше того, він вважає, що адміністративні методи стримування обвалу гривні лише відновлять тіньові обмінні операції.

Економіст Віктор Лисицький переконаний, що адміністративне стримування призведе до дефіциту доларів, внаслідок чого знову запрацює тіньова сфера обміну валют. На думку експерта, від обвалу гривні не врятують й інтервенції Національної банку.

Запобігти фінансовій кризі, за словами Лисицького, можливо лише за умови скасування рішень про істотне підвищення соціальних виплат. Якщо уряд, очолюваний кандидатом у президенти Віктором Януковичем, не вдасться до подібних кроків, колишній керівник групи радників голови Національного банку прогнозує істотне знецінення гривні вже протягом наступних двох-трьох тижнів.

Валютний коридор застосовувався Національним банком як метод утримання гривні від знецінення у часи безперервної девальвації майже до кінця 90-х років.

Запровадження валютного коридору, який встановлюватиме різницю між курсом купівлі та продажу американської валюти на рівні двох відсотків, фахівці називають фіктивними заходом.

Між тим, раніше у рекомендаціях НБУ до проекту дербюджету-2005 Нацбанк України спрогнозував економічні проблеми у наступному році у зв‘язку з цьогорічним підвищенням урядом рівня пенсій.

Нацбанк передбачає, що держава заборгує перед пенсіонерами. Як випливає з рекомендацій НБУ, цьогорічні пенсійні дотації фінансувалися завдяки разовим надходженням з приватизації.

Для того, щоб у наступному році утримати такий рівень пенсій, державі знадобляться додаткові 8 мільярдів гривень. Нацбанк має сумніви і щодо інших кроків уряду.

Зокрема щодо його намірів погасити борги Ощадбанку СРСР за рахунок комунальних послуг, а також щодо обіцянок, що зростання цін не буде. Колишній головний банкір Сергій Тігіпко міг не мати відношення до цих рекомендацій. Офіційно він перебуває у відпустці та керує виборчим штабом Віктора Януковича.

Критичний документ підписаний виконуючим обов‘язки голови НБУ Олександром Шлапаком.

На думку народного депутата з "Нашої України" Євгена Жовтяка, Нацбанк знайшов у собі професійну мужність сказати правду про те, чим загрожує країні економічний популізм у виконанні уряду.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
12:51
Шанси України на перемогу в Євробаченні 2024: як змінилися прогнози букмекерів після двох півфіналів
12:44
Павлюк анонсував створення центру рекрутингу Сухопутних військ
12:33
Посол Польщі: Повернення чоловіків до України силою важко уявити
12:22
Росіяни з артилерії обстріляли Сумщину: загинула жінка, її онука — поранена
12:17
Вчені знайшли 57 тисяч клітин і 150 мільйонів нейронних зв'язків у крихітному зразку людського мозку
12:17
Український експорт з чорноморських портів сягнув 45 мільйонів тонн: чию продукцію переважно вивозили
12:07
У Повітряних силах пояснили, чому під час удару по Харкову не лунала тривога
12:07
фото, відеоПартизани показали вцілілі судна залишків ЧФ РФ у Криму
12:06
Морські дрони Magura вже потрощили Чорноморський флот РФ на $500 млн – Юсов
12:00
У двох регіонах після російських атак найскладніша ситуація з енергетикою – YASNO
Усі новини...
Реклама: