Нову планку для виборів вигидали ті, хто не хоче ні Ющенка, ні Януковича

Вівторок, 12 жовтня 2004, 15:37
Зареєстрований у Верховній Раді законопроект про внесення змін у закон "Про вибори президента", відповідно до якого для перемоги у другому турі необхідно більш 50% голосів, є маніпулятивною технологією.

Як заявив у вівторок на прес-конференції в Києві шеф-редактор журналу "Політична думка" Володимир Полохало, "зрозуміло, що ніхто цей законопроект не буде ухвалювати", "він є лишень маніпулятивною технологією".

На думку Полохала, жодному з кандидатів не вдасться набрати в першому турі більш 50% голосів, оскільки сьогодні 12-15% українців - це люди, які не визначилися, за кого вони будуть голосувати.

На думку політолога, незалежно від того, якою мірою будуть намагатися сфальсифікувати вибори, Ющенко зможе перемогти в 14-ти регіонах України, а Янукович - у 9-ти регіонах країни.

Директор інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов не вважає, що такий маніпулятивний сценарій належить кандидатові Януковичу, оскільки "йому важко буде взяти 51% голосів".

"Цей законопроект вигідний тим, хто не зацікавлений у перемозі ні Януковича, ні Ющенка", - вважає Карасьов.

Як повідомлялося, у парламенті в понеділок зареєстровано законопроект про внесення змін у закон "Про вибори президента України", що стосується встановлення результатів виборів.

Відповідно до пропонованих змін, обраний у день виборів президентом вважається кандидат, який одержав на виборах більш 50% голосів виборців, що взяли участь у голосуванні.

Відповідно до законопроекту, обраним президентом при повторному голосуванні вважається кандидат, який за підсумками повторного голосування одержав більше 50% голосів виборців, які взяли участь у голосуванні.

Тобто переможець у другому турі має набрати більше голосів, ніж сума його суперника плюс голоси "проти всіх".

На сьогоднішній день у чинному законі "Про вибори президента України" зазначено, що обраним президентом вважається кандидат, який одержав більше половини голосів виборців, які взяли участь у голосуванні.

Інтерфакс-Україна

Читайте також

Ющенку ускладнять перемогу на виборах за рахунок "проти всіх"?



Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування