Планку для президента завищили в штабі Януковича, щоб зірвати вибори?

Вівторок, 12 жовтня 2004, 16:29
Низка народних депутатів України сумнівається у зміні закону "Про вибори президента", що передбачає, зокрема, визнання переможцем у другому турі кандидата, за якого проголосують більш 50% виборців.

Один з авторів законопроекту, член фракції СДПУ(о) Геннадій Руденко розповів журналістам у вівторок, що сьогодні в Раді "дуже багато гарних ідей", які не знаходять підтримки в сесійній залі, у той час як проходить досить багато популістських рішень.

На думку Руденка, схвалення запропонованого законопроекту про зміну закону про президентські вибори до 31 жовтня - досить примарне. Однак, за його словами, "цей законопроект - на перспективу, і вже стосується наступних президентських виборів", - сказав член СДПУ(о).

Депутат підкреслив, що мріє про розробку такого законопроекту, який зобов'язав би кожного громадянина прийти і проголосувати на виборах. За словами Руденка, такий закон діє в Австралії, і кожен австралієць несе відповідальність за неявку на вибори.

У свою чергу, член фракції Соцпартії Віталій Шибко відзначив, що законопроект про зміну закону про президентські вибори "непомітно був зареєстрований у парламенті" і поки не був розданий депутатам для вивчення.

На думку Шибка, на сьогодні розглядати щось подібне - нереально. "Багато хто з нас не хоче чіпати цю тему, оскільки як тільки її зачепити, то доведеться вносити дуже багато змін", - вважає він. Зокрема, на думку соціаліста, потрібно внести зміни, що стосуються голосування громадян України за кордоном.

На думку Шибка, якщо ухвалити даний законопроект, то можна переносити вибори кілька разів. "Депутати, які внесли законопроект, можливо, по своєму незнанню, заклали камінь, що може привести до зриву виборів", - вважає Шибко.

Член фракції НДП-ПППУ Олег Зарубінський назвав даний законопроект несвоєчасним, оскільки він розрахований на те, щоб "змінити правила гри під час виборів".

Законопроект "несвоєчасний, можливо, хтось має свої мотиви, щоб зірвати вибори, визнати їх недійсними", - сказав Зарубінський. На його думку, документ не відповідає визнаним у світі демократичним нормам.

Член фракції "Наша Україна" Петро Порошенко відзначив, що більшість депутатів, що поставили свої підписи під законопроектом, не мають до нього жодного відношення.

"Адміністрація президента і штаб Віктора Януковича намагаються застосувати різні технології, щоб уникнути розгромної поразки", - сказав Порошенко, назвавши такі дії "безсистемними, агонізуючими кроками" різних структур, що роблять усе, "щоб спотворити справжнє волевиявлення громадян".

Порошенко назвав даний законопроект "технологічним", спрямованим на "збурення Верховної Ради".

Як повідомлялося, у парламенті в понеділок зареєстровано законопроект про внесення змін у закон "Про вибори президента України", що стосується встановлення результатів виборів.

Зокрема, відповідно до законопроекту, обраним президентом при повторному голосуванні вважається кандидат, що за підсумками повторного голосування одержав більше 50% голосів виборців, які взяли участь у голосуванні.

Читайте також:

Інтерфакс-Україна

Ющенку ускладнять перемогу на виборах за рахунок "проти всіх"?

Нову планку для виборів вигидали ті, хто не хоче ні Ющенка, ні Януковича


"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News