Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Дільничні виборчі комісії – місце фальсифікації виборів?

Вівторок, 12 жовтня 2004, 17:25
При обговоренні різних сценаріїв та інструментів зриву виборів поки що не згадувалися дільничні виборчі комісії (ДВК). А вони перебувають у стані, який не може не викликати тривоги. І це спричинено недоліками чинного закону "Про вибори президента".

Згідно з ним, кожен кандидат у президенти має право на включення двох своїх представників до складу кожної з виборчих комісій. Крім того, кожен кандидат має право на представництво своїх людей у керівництві виборчих комісій, пропорційне загальній кількості його представників у комісіях.

Задля якнайширшого контролю над комісіями через участь у їх керівництві, кожен з кандидатів (а їх залишилося 24) всіма засобами постарався скомплектувати по можливості повний корпус цих представників. Таким чином, чи не кожна з ДВК Києва налічує сьогодні у своєму складі понад 40 осіб.

І все б нічого, але подивімося на цифри. У виборчому окрузі, що налічує 60 виборчих дільниць, є понад 2 400 членів дільничних виборчкомів. У Києві до складу ДВК включено понад 25 000 осіб. Чудово? Так, якщо не говорити про їх якісний склад. Стількох людей, які б відповідали вимогам і самі бажали працювати в комісіях, на територіях округів просто немає!

Далеко не всі ці 25 000 попали сюди з власної волі. За багатьох навіть заяви хтось написав. Велику частину членів ДВК (подекуди до 40 і більше відсотків) складають студенти київських вузів, що живуть в гуртожитках. Як правило, вони рахуються представниками Базилюка, Бойка, Бродського, Волги, Душина, Збітнєва, Козака, Ржавського, Черновецького, Яковенка і... Януковича!

Дуже часто студенти включені до комісій, розташованих в іншому кінці міста щодо їхніх вузів і гуртожитків, навіть на іншому березі Дніпра.

Згідно з законом, ДВК повинна почати працювати не пізніш, ніж через три дні після її утворення. Почати працювати – значить, провести установче засідання, для повноважності якого потрібен кворум, який складає не менш, як дві третини від затвердженого складу ДВК.

Однак, у визначений законом термін кворум вдалося зібрати (орієнтовно) лише 5% комісій. Через тиждень після визначеного законом терміну приблизно 25-30% дільничних виборчкомів не вдалося провести установчі засідання.

Звичайно, закон передбачає можливість виключення недисциплінованих членів комісії з її складу. Але для цього потрібні рішення самої комісії, а вона без кворуму не має права їх приймати!

Тим часом ДВК вже декілька днів, як повинні були прийняти в роботу списки виборців. Більшість їх досі цього не зробили у зв'язку з неможливістю зібрати кворум. У зв'язку з неспроможністю зібрати комісії, багато їхніх голів вже написали заяви про складання з себе цих обов'язків.

Далі, чим ближче до дня голосування, тим більше ця проблема загострюватиметься. А безпосередньо в день голосування відсутність кворуму може призвести до зриву виборів.

Адже, саме голосування відбувається в режимі безперервного засідання ДВК, починаючи з 7.15 ранку. Якщо не зібрався кворум ДВК, то, відповідно до букви закону, о 8.00 не може розпочатися голосування, а якщо його розпочнуть, то незадоволені результатами виборів можуть опротестувати його результати по всіх дільницях, де будуть проблеми з кворумом.

Теж саме стосується і підведення підсумків голосування. Якщо недостатня кількість членів ДВК (менша за дві третини її складу) підпише виборчі протоколи, то чи будуть вони вважатися дійсними?

І найцікавіше, що всі ці проблеми можуть бути створені штучно, якщо окремі кандидати вирішать відповідним чином вплинути на дії своїх представників у комісіях. А зробити це може будь-яка з сторін.

Цікаво, що про це думає ЦВК?


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
16:51
БоксУсик посідає третє місце в оновленому рейтингу найкращих боксерів за версією The Ring
16:35
ФОТОЖінка намагалася продати за мільйон свого 2-річного сина у Дніпрі
16:32
фотоАфриканський пил дістався Києва
16:16
Мега-курорт, або мега-екологічна катастрофа. Як пов'язаний з Коломойським проєкт може знищити дику природу Карпат
16:14
фотоУ Запоріжжі депутати обрали нового виконуючого обовʼязки міського голови
16:10
"Мертві душі" та гроші повз бюджет: очільниця НАУ розповіла, які проблеми треба вирішити у виші
16:05
Справа про оборудки із землею: крім Сольського, підозру отримав його заступник
15:54
Російські силовики взялися за заступника Шойгу після спецоперації ГУР – джерела
15:31
"Село, якого більше немає": оператори показали відео із розбомблених Кринків на лівому березі Херсонщини
15:08
Єврокомісія "взяла до уваги" рішення МЗС щодо консульських послуг чоловікам мобілізаційного віку
Усі новини...