Лікар-"нашоукраїнець" викрив "чорний" піар ІCTV про отруєння Ющенка млинцями

Середа, 13 жовтня 2004, 13:26
Член слідчої комісії Верховної Ради з розслідування отруєння Ющенка Микола Поліщук спростовує заяви російського медика Воробйова і наполягає, що Ющенка отруїли ендотоксинами.

Так, увечері у вівторок у позачерговій програмі "Подробно с Дмитрием Киселевым" на каналі ICTV автор програми Кісєльов назвав заяви про отруєння Ющенка "відвертою брехнею" і "фальшивкою".

Також у цій програмі російський медик генерал Воробйов оголосив, що симптоми, виявлені у Ющенка, вказують на звичайне харчове отруєння. При цьому російський лікар заявив, що Ющенко міг отруїтися млинцями, а також алкоголем.

Вимовляючи слово "алкоголь", медик запнувся – при цьому він дивився кудись убік і говорив так: "ал…алкоголем". Також Воробйов спростував можливість отруєння Ющенка ендотоксинами.

Того ж дня у студії "5-го каналу" Поліщук з фракції "Наша Україна" заявив, що версія російського лікаря, який не оглядав Ющенка, не відповідає дійсності.

За словами Поліщука, "багатогранність, багатосистемність ураження, атипова клінічна картина свідчить про отруєння, про дію отрути".

"З найбільшою вірогідність, це – ендотоксини, які є бактеріальною отрутою. Не виключено також поєднання ендотоксинів з якимось хімічним фактором".

Як відзначив доктор медичних наук Поліщук, "професор з Москви говорив про відомі ендотоксини – ботулізм та інші".

"Але ми знаємо, що проводилися експериментальні випробування ендотоксинів на добровольцях - дуже давно є про це відповідна література", - сказав він.

"Залежно від того, куди буде введений ендотоксин, він викликає відповідну картину. Якщо його введено через шлунково-кишковий тракт, він, переважно, вражає шлунково-кишковий тракт і характерний для багатоорганного ураження. Сепсис буде протікати всередині цих органів".

"Якщо не енторально введений, а через шкіру, чи дихальні шляхи, - викликає вибіркове ураження серцево-судинної чи дихальної систем", - сказав Поліщук.

За словами професора Поліщука, "ми маємо у Ющенка ураження шлунково-кишкового тракту, вибіркове токсичне ураження парентіми печінки".

"І вже на цьому фоні - різке зниження імунітету і активізацію вірусів та бактерій. Тобто є тяжке вірусне ураження, але воно пройшло уже на фоні ураження організму якраз токсинами, ядами".

На запитання ведучого новин "5 каналу", на чому ґрунтуються його висновки, Поліщук акцентував, що висновки його ґрунтуються на даних, отриманих в літературі, а також на багаторічному досвіді роботи в лікарні швидкої допомоги:

"Все це дає мені підстави говорити – мало місце отруєння. Я таких уражень не бачив за все своє життя. Найбільш вірогідне отруєння ендотоксинами, можливо, із поєднанням з хімічними речовинами".

"Московський професор стверджує, що ендотоксини як біологічна зброя можуть застосовуватись лише масово, але вони також можуть застосовуватись індивідуально", - наголосив Поліщук.

При цьому медик наголосив, що як член комісії з розслідування отруєння Ющенка, він мав можливість ознайомитися з історією хвороби кандидата, яку надали лікарі австрійської клініки "Рудольфінерхауз".

Водночас, Поліщуку досі не вдалося ознайомитися із загальною історією хвороби Ющенка – його українською медичною карткою. Цю картку, за словами депутата, вилучила Генпрокуратура України, і отримати її для ознайомлення не вдається.

УНІАН

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News