Сівкович розглядає версію, що Ющенко отруївся від ін'єкції для омолодження

Середа, 13 жовтня 2004, 16:39
Версія про застосування для отруєння Віктора Ющенка елементів, які містяться в біологічній зброї, стає усе менш ймовірною.

"Ця версія потихеньку стає все меншою", - заявив глава слідчої комісії парламенту з отруєння Ющенка Володимир Сівкович.

Сівкович додав, що це підтверджує і письмовий висновок австрійської клініки про те, що австрійські лікарі проводили перевірку організму Ющенка на ботулізм, і нічого не знайшли.

У той же час Сівкович підкреслив, що аналізів цієї перевірки Ющенка у слідчої комісії немає.

"Від цієї версії якнайшвидше потрібно відмовитися і потерпілому, і комісії, і клініці", - сказав він, нагадавши, що австрійська клініка, виходячи зі слів її президента Михаеля Цимпфера, фактично уже відмовилася від цієї заяви.

Разом з тим, за словами Сівковича, він як глава комісії розіслав уже 17 запитів, у тому числі й уряду Австрії, із проханням перевірити таку інформацію.

Сівкович також відзначив, що на засіданні в середу комісія вирішила не оприлюднювати всі наявні медичні висновки, тому що з юридичної точки зору вони не є законними.

За його словами, австрійська клініка не надала комісії ніяких документів, які були б офіційно завірені, крім того, наданий клінікою перелік необхідних документів є неповним, тому сьогодні їх не можна озвучувати.

Депутат підкреслив, що члени комісії також прийшли до висновку про те, що не потрібно розбиратися і "копатися" у хворобах Ющенка. "Це не наше питання", - сказав він.

Відповідаючи на питання журналістів, чи розглядає комісія варіант, при якому Ющенко міг одержати такі ускладнення після ін'єкції для омолодження, Сівкович підкреслив, що є попередні експертні висновки з цього питання, і такий варіант, як версія, існує.

Він також відзначив, що члени комісії розглядають усі версії, які надходять.

Глава комісії також повідомив, що зараз оригінал амбулаторної картки Ющенка знаходиться в Генпрокуратурі.

Він підкреслив, що цей документ є речовинним доказом, і ніхто, крім судово-медичних експертів-дослідників, не має права працювати з ним.

Разом з тим, за словами Сівковича, він домовився з генеральним прокурором Геннадієм Васильєвим про те, що комісії будуть надані засвідчені копії цього документа.

Депутат також підкреслив, що член фракції "Наша Україна" Давид Жванія так і не з'явився на засіданні комісії, однак у комісії є досить інформації для того, щоб зробити свої висновки без залучення його свідчень.

У відповідь на питання журналістів, чи можна вже зараз сказати однозначно, або в процентному відношенні, чи мав місце факт отруєння Ющенка, Сівкович закликав їх почекати ще якийсь час для того, щоб комісія змогла завершити свою роботу і зробити спеціальний висновок.

Сівкович також повідомив, що подав до суду на члена фракції "Наша Україна" Петра Порошенка з вимогою зобов'язати депутата принести йому вибачення в ефірі "5-го каналу".

Сівкович уточнив, що подав позовні заяви в Печерський і Подільський місцеві суди Києва.

Він також повідомив, що на засіданні комісії в середу був "досить незвичайний" порядок денний - обговорювався виступ Сівковича в парламенті.

За його словами, слідча комісія "знайшла компроміс" у цьому питанні, і учасники засідання зійшлися на тому, що оприлюднений у парламенті звіт був "автентичним і таким, який доручила зачитати комісія".

Сівкович відзначив, що це підтвердили також і народні депутати Михайло Сятиня (фракція Народної аграрної партії), Микола Рудьковський (фракція СПУ) і Михайло Лобода (фракція КПУ), які допомагали йому готувати звіт.

Він відзначив, що таке рішення комісії є важливим у зв'язку з низкою заяв Порошенка, який звинуватив Сівковича у неправді.

Глава комісії також продемонстрував журналістам усі звіти і витримки зі стенограми засідання, відзначивши, що дуже хотів би, щоб Порошенко прийшов до суду і приніс би щось подібне для того, щоб аргументувати свою точку зору.

Інтерфакс-Україна


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News