"Іноземний легіон" на службі влади

Середа, 13 жовтня 2004, 17:23
Законодавство України чітко визначає, що не громадяни України не мають права брати участь у передвиборчій агітації: "Участь у виборчій агітації забороняється особам, які не є громадянами України" (ст. 64 Закону про вибори президента України).

Робота політтехнологів-іноземців прямо законом не заборонена, однак це стосується лише випадків, коли вони виконують роль радників, тихо "радячи" на вухо своїм клієнтам, а не агітують публіку.

Тому підготовка росіянами темників для українських телеканалів – це не лише грубе порушення норми про заборону цензури в Україні, але й протизаконна участь іноземців в агітації, яка відбувається в телепросторі України.

Участь іноземних громадян у виборчій агітації підтверджена численними фактами. І всі вони свідчать про підтримку іноземцями одного кандидата – Віктора Януковича.

Так, зокрема, "Російський клуб", заснований у Києві російськими громадянами, випустив "Меморандум Російського клубу", у якому прямо агітує за Януковича.

У 43 містах України російські естрадні співаки вже виступили на концертах на підтримку Януковича та при скупченні народу протизаконно закликають голосувати за нього.

Особливо відзначився Йосиф Кобзон, який у своїх виступах в Україні прямо агітує "за" Януковича і "проти" Ющенка. Слід відзначити, що Йосиф Кобзон, крім того, що є громадянином Росії, є ще й російською посадовою особою, головою Комітету Державної Думи Росії.

Кобзон звинувачує дружину Ющенка у тому, що вона є "підполковником ЦРУ". Між тим, нещодавно самого Кобзона не пустили до Латвії з формулюванням, що він "несе загрозу державній безпеці і громадському порядку", тобто через те, що керівництво Латвії вважало фактом його зв‘язки із російськими спецслужбами і злочинним світом.

З подібними звинуваченнями Кобзона не пускають до цілої низки країн. Кобзон кожен рік подавав заяву на візу до посольства США і кожен рік діставав відмову. За повідомленням російської газети "Коммерсантъ", до США його не пускають за формулюванням "у зв‘язку з торгівлею речовинами, що підлягають контролю", а також "у зв‘язку з іншими протиправними діями".

Ви будете сміятися, але одного разу Кобзона не хотіли пускати навіть ... до Ізраїлю.

Але, попри все, в Україні цей іноземець розказує, хто тут агент, і хто не агент.

Нещодавно Кобзон заявив, що з санкції Кучми отримав паспорт України. Тепер зрозуміло, для кого Янукович ініціював запровадження подвійного громадянства.

Але якщо такий факт насправді мав місце, наявність у Кобзона українського паспорта не означає наявності у нього українського громадянства. Факт змови українських чиновників не може замінити необхідних за законом процедур для отримання українського громадянства. Українські закони чітко передбачають обов‘язкову відмову від іноземного громадянства як умову отриманням українського.

За Януковича агітують, ймовірно, не тільки російські громадяни, але й представники деяких інших країн. Так, ЗМІ неодноразово повідомляли про канадське громадянство головного редактора одного з провладних видань – газети "2000". Як повідомляє МВС України у відповіді ЦВК щодо громадянства головного редактора тижневика "2000" Сергія Кічігіна, той досі не з‘явився на співбесіду до МВС задля з‘ясування питання можливого набуття ним іноземного громадянства.

Однак, не варто переоцінювати ефективність іноземного впливу. Перед очима показовий приклад – Абхазія. Перед виборами в цій невизнаній республіці Путін зустрівся з промосковським лідером, співробітником російських спецслужб Раулем Хаджимбою. У республіці поширювалися плакати із зображенням Хаджимби з Путіним, а російські естрадні виконавці організовували концерти на підтримку промосковського кандидата, подібні до тих, що вони їх нині організовують в Україні.

Однак, абхази обрали свого кандидата. І це при тому, що, здавалося, Абхазія економічно і політично повністю залежна від Росії. А також при тому, що власне абхазів в Абхазії лишилося заледве 60 тисяч. Однак, і цій жменьці людей не сподобалося, коли Москва вирішує їхню долю за них.

Так і ті, хто вважають, що з природи вперті українці всерйоз прислухаються до іноземців, помиляються.

У втручанні іноземців в український виборчий процес є свої симптоматичні ознаки. Так, на з‘їзді "українців" Росії за Януковича, який нещодавно відбувся в Москві, головну роль з російського боку відігравав мер Москви Юрій Лужков, відомий україноненависник, який раніше спеціалізувався на висуненні територіальних претензій до України.

Але певного часу в Лужкова з‘явилася своя роль у російській зовнішній політиці. Він вивозить до Москви російських маріонеток, країни яких самовизначилися на власний розсуд.

Так, нещодавно Лужков вивіз до Москви Аслана Абашидзе, керівника грузинської автономії Аджарії. Щоправда, колишнього керівника Югославії Слободана Мілошевича вивезти не встиг...


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування