Ющенко переможе в першому турі. Його електорат "шифрується"

Четвер, 14 жовтня 2004, 00:00
Рейтинг Віктора Ющенка у першому турі президентських виборів становить 31,8% серед усіх опитаних (35,7% - серед тих, хто братиме участь у голосуванні), а рейтинг Віктора Януковича - 31% (34,1%).

Про це свідчать результати репрезентативного опитування, проведеного фірмою "Юкрейніан соціолоджі сервіс" з 1 по 11 жовтня 2004 року.

Згідно з опитуванням, рейтинг
- Олександра Мороза - 5,3% (5,5%),
- Петра Симоненка – 4,7% (4,9%),
- Наталії Вітренко – 1,5% (1,6%).

Віддають перевагу іншим кандидатам у президенти 1,5% респондентів, проти всіх планують голосувати - 2,9% (2,8%), не збираються брати участь у голосуванні - 5,7%.

За словами керівника фірми "Юкрейніан соціолоджі сервіс", доктора соціологічних наук Олександра Вишняка, з початку виборчої кампанії розрив у рейтингах вибору між Ющенком і Януковичем постійно, хоч і не лінійно, скорочувався.

Він зазначив, що останнє скорочення розриву в рейтингах відбулося практично за рахунок однієї соціальної групи – пенсіонерів, які становлять близько 30% всіх виборців України.

Протягом всієї кампанії суттєво і практично постійно скорочувався рейтинг Симоненка, а останнім часом і Мороза, що обумовлено певною втратою їхніх позицій серед громадян похилого віку, де ліві кандидати завжди мали найвищу підтримку.

Вишняк також зазначив, що суттєво скоротилися під час кампанії рейтинги Вітренко та Анатолія Кінаха.

Рейтинг Ющенка у другому турі становить 36,7% серед усіх опитаних (40,3% - серед тих, хто братиме участь у голосуванні).

Рейтинг у другому турі Віктора Януковича - 36,9% (39,3%), проти обох планують голосувати 8,4% (8,3%), не визначились 13,1% (11,2%), не збираються брати участь у голосуванні 4,9%.

Вишняк також сказав, що частка тих громадян, які вважають, що Янукович буде обраний президентом, постійно зростає, повідомляє УНІАН.

Водночас Вишняк вважає, що у першому турі виборів переможе Віктор Ющенко, набравши 41,8% голосів, тоді як Віктор Янукович одержить 36,7%.

За його словами, дані багатьох соцопитувань не відображають реальну картину, пише він в газеті "Дєловая нєдєля", повідомляє офіс Ющенка.

"Перед виборами у Верховну Раду 2002 р. опитування всіх центрів (навіть з урахуванням тих, що не визначилися) показували, що Соцпартія Мороза набере 3-4% голосів, однак набрала 6,9%, а БЮТ Тимошенко мав набрати 4,5-5,5%, а набрав 7,2"%, - відзначає соціолог.

Тому його фірма розробила дві методики виявлення прихованих намірів виборців на нинішніх виборах.

Серед них питання про те, за кого будуть голосувати знайомі і друзі опитаних.

Опитування показало, що якщо прихильників Ющенка і Януковича серед самих опитаних майже рівна кількість, то з числа знайомих респондентів за Ющенка збираються голосувати майже на 10% більше, ніж за Януковича.

"А оскільки громадяни відвертіше говорять про інших, ніж про самих себе, то саме ці рейтинги краще описують реальну передвиборчу ситуацію, ніж прямі рейтинги вибору", - відзначає Вишняк.

Також респондентам ставилося питання: "Як ви вважаєте, чи є серед кандидатів такі, котрих будуть підтримувати ваші колеги і знайомі, але бояться про це говорити чужим людям? Якщо такі є, то про голосування за кого з кандидатів бояться говорити ваші колеги і знайомі?".

Аналіз отриманих результатів показав, що в порівнянні з червнем 2004 р. питома вага "прихованих" зросла з 10% до 14%.

При цьому кількість тих, хто приховує, що буде голосувати за Ющенка, збільшилася майже вдвічі (з 3,8% до 6,8%), а за Януковича – "дуже незначно" (з 1,6% до 2,1%).

Опитування населення у всіх областях України, АР Крим, Києві та Севастополі проводилося фірмою "Юкрейніан соціолоджі сервіс" з 1 по 11 жовтня 2004 року.

Всього за квотною національною вибіркою, яка за статтю, віком, освітою, типом поселення та областями проживання репрезентує все населення України старше 18 років, було опитано 1800 респондентів. Похибка вибірки не перевищує 2,4%

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування