Янукович вийшов на 1 місце, забравши електорат Симоненка

Четвер, 14 жовтня 2004, 14:12
За Віктора Януковича в першому турі готові проголосувати 34,2% українських виборців, за Віктора Ющенка - 30,5%.

Про це свідчать результати соцопитування, яке у четвер представили директор Центру "Соціальний моніторинг" Ольга Балакірєва і глава Українського інституту соціальних досліджень Олександр Яременко.

Український інститут соціальних досліджень, Український центр політичного менеджменту і Центр "Соціальний моніторинг" провели 7-10 жовтня опитування понад 2 тисяч респондентів по всій Україні. Помилка вибірки не перевищує 2,3%.

Згідно з даними соцопитування, у 1-ому турі за Олександра Мороза готові проголосувати 5,4% виборців, за Петра Симоненка - 4,8%.

За лідера ПСПУ Наталію Вітренко - 1,5%, за главу УСПП Анатолія Кінаха - 0,9%, а за всіх інших кандидатів разом узятих - 2,9%.

Проти усіх у першому турі голосувати збираються 3,3% опитаних, не змогли відповісти на запитання - 16,5%.

У випадку виходу в другий тур виборів:
- за Януковича проголосують 42,2%,
- за Ющенка - 34,4%.

Проти обох проголосують 10,4%, і вагалися з відповіддю 12%. 71% респондентів упевнені в тому, що візьмуть участь у голосуванні, ще 21% - швидше за все, будуть голосувати.

Серед людей 18-28 років точно візьмуть участь у голосуванні 67%, 29-39 років - 68%, 40-49 років - 72%, 50-59 років - 77% і серед людей старше 60 років - 73%.

Коментуючи результати, Яременко відзначив, що в Ющенка електорат сформувався 2 місяці тому, тоді як Янукович набирає свій рейтинг зараз.

Ріст симпатиків Януковича відбувається за рахунок пенсіонерів, які підтримували Симоненка, а також за рахунок тих, хто не визначився.

З цієї категорії 2/3 голосів за останні три тижні відійшли до Януковича.

Крім того, безсумнівним "плюсом" Януковича є те, що він позиціонував себе не як кандидат у президенти, а як прем'єр.

За словами Балакірєвої, серед електорату Януковича питома вага тих, хто визначився в останні три тижні, складає 15%.

"Тобто кожен шостий з тих, хто буде голосувати за Януковича, визначився з кандидатом протягом останніх двох-трьох тижнів", - підкреслила вона.

На думку Балакірєвої, на такий вибір уплинули дії прем'єра, зокрема, його ініціатива надати офіційний статус російській мові, увести подвійне громадянство.

Коментуючи становище Ющенка, Яременко відзначив, що цей кандидат зберіг свої позиції, однак росту симпатиків у нього немає, що є найбільшим мінусом для лідера "Нашої України".

Відсутність росту симпатиків Ющенка Яременко пов'язує з невдалою роботою його команди під час відсутності кандидата.

Балакірєва і Яременко вважають, що зараз фактично всі методи, які можна було використовувати, два головних кандидати уже використали.

На думку Яременка, тенденція, яка спостерігається зараз, збережеться до 31 жовтня, однак спрогнозувати те, що буде після першого туру президентських виборів, поки не можна.

На відміну від нього, Балакірєва вважає, що в першому турі два основних кандидати можуть отримати майже однакове число голосів, а в другому турі переможе Янукович.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...