Шуфрич: шанс політреформи втрачено. Мороз підозрює, що була комбінація

Четвер, 14 жовтня 2004, 15:15
Після позитивного рішення Конституційного суду щодо законопроекту політреформи думки депутатів про її перспективи розходяться - від необхідності до неможливості проведення до виборів.

В інтерв'ю "Інтерфакс-Україна" лідер Компартії Петро Симоненко висловив думку, що всім силам необхідно до виборів президента прийняти цей законопроект.

Лідер Соцпартії Олександр Мороз висловив подив, що для ухвалення рішення КС було витрачено багато часу - 3 місяці.

"Це нічим пояснити не можна, крім участі в політичних комбінаціях, що були, мабуть, не до кінця спроектовані і коректувалися в останній момент", - сказав Мороз.

Мороз назвав законопроект компромісним. За його словами, у нинішніх умовах необхідно запобігти концентрації влади в одних руках.

"Ми не повинні закінчити вибори (президента) перемогою одних і тотальною поразкою інших", - сказав Мороз.

Він також додав, що провести розгляд і голосування по законопроекту в парламенті можна протягом одного тижня, і фракція СПУ буде за нього голосувати.

"Шанс (проголосувати 300 голосами) не втрачений, хоч він і менше, ніж був у квітні", - підкреслив лідер СПУ.

Лідер Української народної партії, член "Нашої України" Юрій Костенко відзначив, що не вірить у можливість прийняття законопроекту до президентських виборів.

"Це буде зроблено іншою більшістю, в інших умовах, які ми отримаємо після перемоги демократичних сил на президентських виборах", - сказав Костенко.

Член фракції СДПУ(о) Нестор Шуфрич відзначив, що "ми уже свій історичний шанс, можливо, упустили".

Шуфрич сказав, що для прийняття закону "буде потрібна дуже велика воля всього парламенту і почуття відповідальності перед народом України кожного окремого народного депутата".

Депутат підкреслив, що в цьому питанні "не останню роль" буде грати голова Верховної Ради Володимир Литвин.

Член групи "Центр" Сергій Бондарчук вважає нелогічним винесення рішення КС і розгляд документа в парламенті за тиждень до виборів. На думку депутата, політреформа повинна проводитися після президентських виборів, але до 2006 року.

Член фракції БЮТ Олександр Турчинов заявив, що "після рішення суду про можливості Леоніда Кучми довічно обіймати посаду президента, нас будь-які рішення Конституційного суду не дивують".

"На сьогоднішній день, при тому протистоянні, яке намітилося у Верховній Раді і суспільстві, прийняття цього законопроекту не є можливим. Я думаю, навіть автори цього законопроекту також досить песимістично налаштовані на цю тему", - сказав Турчинов.

За його словами, після президентських виборів опозиція розробить нову схему політичної реформи, "яка буде спрямована не на збереження цієї влади, а на демократизацію нашої країни".

Інтерфакс-Україна

Читайте також:

КС ДОЗВОЛИВ ГОЛОСУВАТИ ПОЛІТРЕФОРМУ


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News