Ющенко: третій похід на Одесу

Четвер, 14 жовтня 2004, 16:24
Півроку тому Ющенко починав поїздки регіонами з Одеси у рамках агітації за Бродського, три місяці потому звідси починав передвиборчий тур. У вівторок він приїхав на Одещину втретє – тепер після важкої хвороби.

На перший мітинг Ющенка в Іллічівську зібралося від 4 до 5 тисяч людей. Старих і молодих. В Одесі – десь 20 тисяч.

Тепер кожен мітинг Ющенка – велика ПОДІЯ. Журналісти, які побачили його в суботу в Борисполі, досі не можуть відійти від шоку.

Про це вони говорять, минаючи численні "колдобіни БАМу кучмізму" – автобану Київ-Одеса. З 270 кілометру від Києва він увесь помаранчевий. Не від прихильників Ющенка – від солдатів у накидках, які посилено кладуть дорогу.

Десь під Уманню стоїть військовий табір. Хлопці палять на обочині. "А ви дорогу будуєте?" – "Так. Маємо здати до 18-го цього місяця". "А правда, що вас тут стало більше?" – "Та було 400, а тепер 800". "Кажуть, що зараз військових до Києва теж перекидають?" – "Так. Ні, ми не знаємо", - знизують плечима хлопчики. Взагалі автобан мали здати до Дня незалежності. Потім перенесли на наступну весну. Тепер що – все-таки під вибори?

Ющенко відновив активний тур регіонами. У середу він провів два мітинги на Одещині. Попри те, що у нього щодня 10 годин інтенсивного лікування і лікарняний – за словами його прес-секретаря Ірини Геращенко. Вона каже, що стан здоров'я Ющенка "стабільний" і "його вистачить ще не на одну передвиборчу кампанію і 10 років президентства".

Хоча зовні він виглядає так само погано. Ні набряки, ні сип не пройшли. "Вибачте мені "некосметичний" вигляд. Це – маленька плата за українську політику", – розпочав він виступ в Іллічівську. "Свого часу таку плату сплатили Чорновіл, Гетьман, Гонгадзе, Асланов".

Втім Ющенко закликає виборців не боятися. Він переконаний, що долю цих виборів вирішить не влада, не зеки, а 47 мільйонів чесних українців.

"У мене п'ятеро дітей - ні я, ні моя родина, ні 47 мільйонів українців по понятіям жити не будуть!", - говорить Ющенко на мітингу в Іллічівську.

За його словами, в України дуже простий вибір: або послухати владу і зберегти "стабільність", а потім не скаржитися на низькі пенсії й зарплати, або обрати чесну владу. Адже вибір сьогодні – "не два Віктори, а дві моралі".

Традиційна півторагодинна розповідь Ющенка про головні проблеми України тепер скорочена до 25 хвилин. Втім, найцікавіші фрагменти все ж лишились.

Про "Криворіжсталь", яку вкрали за одну ніч, тоді як рік скаржилися, що ні з чого заплатити 237 гривень мінімальної зарплати. "Та якби таке трапилося в Чехії чи Польщі, то комусь би зразу вказали, що його місце деінде". Це прямий привіт Пінчуку.

Про корову, яка стала єдиною рятівницею для багатьох сімей у Криму, про "ЗаЄду, яка на виборах 2002 набрала голосів, як сучка блох, і розпалася"… Про те, що у нас найнижча в СНД пенсія і зарплата, знищена свобода слова – "це не ті цінності, які варто зберегти".

Особливо згадує мовне питання, яке не повинне роз'єднувати українців. Наголошує на вільному виборі мови спілкування і зазначає, що він багатий Толстим і Достоєвським. Принципово говорить українською мовою (хоча в травні в Білгород-Дністровському Одещини виступав російською).

Наприкінці Ющенко просить не вірити подачкам Януковича за 30 днів до виборів. Доплати до пенсій називає "сиром у мишоловці". Він просить людей бути мудрими і не помилитися. "Бо через одне немудре рішення 31 жовтня доведеться розплачуватися потім цілих 5 років".

А ще Ющенко просить не боятися, встати з колін і прийти із зустрічі з ним "трохи вільнішими".

І дякує кожному, хто прийшов, називає телефон штабу і закликає звертатись туди з будь-чим.

Олександр Зінченко й Петро Порошенко виступають після Ющенка. Кожен з них потроху звикає до ораторської мантії.

Зінченко говорить про перші укази Ющенка, так званий "соціальний пакет" – підвищення пенсій і зарплат, виплати заборгованостей по вкладах, скорочення терміну військової служби, допомога матерям після народження дитини.

Друга тема – стосунки з Москвою. Зінченко переконаний, що Ющенко єдиний, хто може їх розвивати.

Петро Порошенко обіцяє, що після 31 жовтня українці прокинуться в новій країні. "Влада ніколи не буде на цьому майдані. 5 вересня влада пішла на цинічний злочин і спробувала знищити Віктора Ющенка. Але вона не зможе чесно виграти вибори. На її боці сила і зброя, а на нашій – правда, Бог і український народ!", - просто кричить Порошенко зі сцени.

Він закликає наслідувати приклад тендітної Юлі Тимошенко, яка на відміну від деяких не падає від курячого яйця.

Згадуючи соціологію, Порошенко просить підняти руки тих, хто за Януковича. По приколу хтось один витягує руку. "А за Ющенка?" – усі як один. Їх усіх Порошенко просить стати добровільними помічниками кандидата.

Взагалі-то Порошенко куратор Одеської області. Але вибух його ораторської майстерності радше не від того - у штабі кажуть, що після випадку з Ющенком його просто "порвало".

Утім, Порошенко не єдина зміна. Отруєння Ющенка змінило багато кого. Якщо в Чернігові Євген Червоненко ще міг розслабитись, завалившись на крило свого автомобіля, то тепер він просто комок нервів.

В Іллічівську під сценою знайшли пляшку з сумішшю блакитного кольору. В розмові між собою згадували гліцерин, який застосовують для приготування вибухівок. Пляшка виявилася безпечною, але підтанцовці Оксани Білозір, яку прийняли за відповідальних за сцену, влетіло за безалаберність.

Втім, головною була зустріч з людьми. На відміну від проянуковичського сходу, за південь ще можна поборотися. І штаб Ющенка це робить. Одеса – чи не єдине місце, де можна побачити біг-борд Ющенка. Наліпки "Так! Вірю в Україну" – ледь не на кожному стовпі. Ще півтора місяці тут були лише поодинокі написи на заборах.

Одеса, як відомо, особливе місто. Останні довибори в парламент заслужили увагу аж 26% виборців. В той день просто йшов дощ. Тому 20 тисяч на Куликовому полі неабиякий успіх.

13 жовтня в Одесі було сонячно. Але, ризикну припустити, що більша частина людей, які прийшли на мітинг Ющенка, прийшли б сюди і попри негоду. Занадто емоційно вони підтримували Ющенка. Бабусі просто ридали, чоловіки стояли пригнічені. Поминали "сволочей" від влади, бідкалися, як же могли таке допустити, просто молилися чи тицяли через кордон міліції народні рецепти. І абсолютно самостійно кричали "Ющенко! Ющенко!". Поле було помаренчевим від хусток і стягів "Так!".

На парламентських виборах "Наша Україна" набрала на Одещині 7%, навесні цього року рівень підтримки складав 14%.

Проте місцеві таксисти переконують, що зараз в Одесі у Ющенка 40% проти 60% у Януковича. У травні вони вірно спрогнозували перемогу на довиборах депутата Кіссе. До них варто прислухатися?

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
20:24
ФДМУ за тиждень провів 8 успішних аукціонів з приватизації на 28,5 мільйонів
19:59
Якою буде освіта у професійних ліцеях і як формуватимуть їхню мережу: відповідає МОН
19:53
"Тиждень чекали": Буданов розповів деталі збиття російського Ту-22
19:49
фотоЗеленський провів нараду біля розбомбленої багатоповерхівки в Дніпрі
19:48
відеоУ Києві рятувальники винесли понад 10 собак і котів із палаючої квартири: 6 тварин загинули
19:35
ЗМІ дізнались, які заходи включатиме новий пакет санкцій проти РФ
19:27
Нідерланди невідкладно дають понад €200 млн на ППО та снаряди для України
19:26
"Під виглядом співробітників Бюро видурювали у людей гроші": ДБР викрило шахрайську схему
19:15
фотоНа Дніпропетровщині ворог атакував рятувальників, коли ті гасили пожежу від обстрілу
19:14
Понад 55% мережі системно важливих банків здатні працювати під час блекауту – НБУ
Усі новини...