Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Янукович купив електорат за 70 гривень

П'ятниця, 15 жовтня 2004, 15:19
За два останні тижні рейтинг Віктора Ющенка знизився на 2%, а Віктора Януковича зріс на 6% серед тих, хто ймовірно піде на вибори.

Такі дані у п'ятницю оприлюднили учасники круглого столу "Президентські вибори -2004. Останні рейтинги й прогнози" – фонд "Демократичні ініціативи", КМІС та центр "Соціс".

Серед подій, які спонукали голосувати за Януковича соціологи назвали підвищення пенсій (згадувалося 25% опитаних у жовтні, 17% - у вересні). Решту подій називали дуже мало: найчастіше – замах на Ющенка (5% його електорату).

За словами, наукового керівника фонду "Демократичні ініціативи" Ірини Бекешкіної, зростання рейтингу Януковича стрімко почалося в другій половині вересня, коли приблизно 45% населення отримали якісь надбавки до пенсій, стипендій, зарплат тощо.

"Закономірність тут проста: ті, хто не отримав нічого, голосують переважно за Ющенка, ті хто отримали надбавку менше 30 гривень – голосують ще більше за Ющенка. Починаючи десь з 60 гривень, встановлюється паритет у голосуванні. З 70 гривень починають голосувати за Януковича і далі, залежно від кількості отриманих грошей, голосування за Януковича збільшується й збільшується", - сказала Бекешкіна.

За даними дослідження, серед тих, хто отримав надбавку більше 150 гривень, перевага Януковича вдвічі більша, ніж у Ющенка. Януковича готові підтримати 50%, Ющенка 27%.

За словами Бекешкіної, підвищення пенсій додало Януковичу приблизно 6,8% голосів, підтримка державного статусу російської мови 3% голосів.

В той час як хвороба Ющенка додала йому лише 1% підтримки. Соціологи вказали, що головною причиною зниження його рейтингу є відсутність у Ющенка протягом місяця зустрічей з виборцями.

Водночас соціологи відзначили, що внаслідок переходу голосів пенсіонерів, електорат Януковича став старшим. В той же час в електораті Ющенка зросла частка людей більш освічених.

Порівняльний аналіз розподілу голосів за регіонами показав, що в період з 13 вересня по 9 жовтня рейтинг Ющенка знизився у всіх регіонах на 3-6%, за винятком центрального, де він зріс на 6%, в основному завдяки зростанню рейтингу в Києві.

В той же час у південному регіоні чисельність респондентів, які не повідомляють про свій вибір зросла більше, ніж у 1,5 рази і досягла 30%. Соціологи не виключають поширення страху перед переслідуваннями.

За даними "Демініціатив" і "Соцісу", отриманих під час останніх хвильових опитувань з 3-9 жовтня, Ющенка підтримають на Заході - 66,2% виборців, у Центрі – 44,1%, на Півдні - 9,6%, Сході - 12,1%. В цілому по Україні - 31,7%

Януковича на Заході підтримують - 11,8%, у Центрі – 15,2%, на Півдні - 45,8%, Сході - 56,9%. В цілому по Україні - 34,1%.

Мороз - єдиний кандидат, якого найбільше підтримують у центрі – 8,7%, на Заході підтримують - 2,4%, на Півдні - 4,2%, Сході - 2,9%. В цілому по Україні - 4,8%.

Симоненка на Заході підтримують - 0,9%, у Центрі – 1,9%, на Півдні - 5,0%, Сході - 5,3%. В цілому по Україні - 3,4%.

Опитування проводилось 3-9 жовтня у 4 хвилі, в кожній з яких опитано по 500 респондентів.

"Українська правда"


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування