Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Друзі розповіли Януковичу, що йому заважають євробюрократи

П'ятниця, 15 жовтня 2004, 20:34
Зміна тактики євроінтеграційної політики України не змінює її стратегічного характеру, заявив прем'єр-міністр Віктор Янукович на зустрічі з закордонними послами в Києві в п'ятницю.

Він попросив послів із розумінням поставитися до кроків України в зовнішній політиці, оскільки "вони зумовлені об'єктивною оцінкою наших можливостей і зовнішніх обставин".

"Так, прораховуючи труднощі, пов'язані з розширенням ЄС, ми сьогодні не наполягаємо на негайному визнанні перспективи членства України в співтоваристві. Це було б не обґрунтовано", - сказав Янукович.

"Ми не хочемо виглядати в очах Європи бідними родичам, які намагаються покращити своє матеріальне становище за рахунок європейських платників податків", - підкреслив Янукович.

Він підкреслив, що саме такий підхід закладений в основу проекту Плану дій "Україна-ЄС", що найближчим часом розгляне український уряд.

Янукович відзначив, що Україна особливо зацікавлена в збереженні таких принципових положень Плану дій, як спрощення візового режиму з країнами ЄС, створення зони вільної торгівлі, можливості підписання нового посиленої угоди за результатами реалізації плану.

Янукович також думає, що першим доказом готовності співробітничати в цьому напрямку з боку ЄС могло б стати рішення Євросоюзу про надання Україні статусу країни з ринковою економікою.

Прем'єр нагадав, що обробка наданої Україною інформації про відповідність української економіки ринковим критеріям триває вже три роки. "Мої друзі за кордоном кажуть, що це бюрократи чинять перешкоди", - розповів він.

Ще одне питання, якого український прем'єр торкнувся, виступаючи перед іноземними послами, було питання вступу України до Світової організацію торгівлі.

Янукович відзначив, що зараз переговори з цього приводу вийшли на завершальну стадію, і висловив подяку країнам ЄС за підтримку.

"Я упевнений, що вже найближчим часом, останні перешкоди на шляху приєднання України до СОТ будуть подолані", - сказав прем'єр.

У той же час посол Франції Філіп де Сюремен після зустрічі заявив, що Європа чекає від України конкретних кроків на шляху євроінтеграції.

"Ми стежимо за цим з великим інтересом. Потрібно не тільки чути заяви - важливо, як вони реалізуються на практиці", - підкреслив посол журналістам у п'ятницю в Києві.

Сюремен відзначив, що іноземним послам було цікаво зустрітися з кандидатом у президенти, прем'єром Януковичем.

Посли намагаються інформувати населення своїх країн про хід передвиборчої кампанії в Україні і з нетерпінням чекають результатів виборів, відзначив Сюремен.

Інтерфакс-Україна


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування