Міліція знайшла в "Пори" тротилові шашки, детонатори, цвяхи і Януковича

Субота, 16 жовтня 2004, 15:47
У підвалі будинку на вулиці Почайнинській у Києві, де розміщено офіс громадської організації "ПОРА!", у п'ятницю ввечері міліція знайшла саморобний вибуховий пристрій з годинниковим механізмом і додатковими елементами живлення.

Про це повідомляє в суботу департамент зв'язків із громадськістю МВС України.

За інформацією департаменту, виявлено 6 тротилових шашок по 400 грамів, 2 електродетонатори, саморобний таймер з батареями, корпус гранати з вибуховою речовиною, вибуховий механізм УЗРГМ-2, електричні проводи, ізоленту і 56 цвяхів, а також велику кількість друкованої продукції проти кандидата в президенти Віктора Януковича і листівки руху "ПОРА!".

Працівники міліції прибули на Почайнинську, 35 після того, як увечері 15 жовтня в київський головком міліції надійшло повідомлення про те, що "в підвальному приміщенні будинку № 35 знаходяться невідомі особи з валізами, у яких нібито знаходяться вибухові пристрої".

"Люди, які знаходилися в підвалі, відмовилися відкрити правоохоронцям, пояснивши, що немає їхнього керівника", - говориться в повідомленні.

Незабаром на місце події прибув народний депутат Тарас Стецьків, журналісти й інші парламентарії - Євген Жовтяк, Юрій Павленко, Станіслав Сташевський, а також мер Києва Олександр Омельченко.

Щоб "забезпечити безпеку мешканців будинку" міліція евакуювала 170 осіб, у тому числі, 20 дітей.

За викликом міліції на місце прибув працівник ЖЕКу, який відімкнув двері підвалу. У приміщенні знаходилися 6 осіб, які "категорично відмовилися повідомити дані про себе і пояснити підстави своїх дій", повідомляє ЦГЗ МВС.

"Пізніше вдалося установити особи цих людей: ними виявилися жителі Львова і Києва, учасники громадського руху "ПОРА!", деякі з яких є студентами Києво-Могилянської академії. Серед них був і директор орендуючий підвал підприємства "Вестерн-Сервіс", який сказав, що дозволяє користуватися цим приміщенням своїм друзям", - говориться в повідомленні.

"Попереднє розслідування показало, що вилучене є саморобним вибуховим пристроєм з годинниковим механізмом і додатковими елементами живлення", - повідомляє ЦГЗ МВС.

Матеріали за фактом події передані в прокуратуру Подільського району Києва.

У той же час Стецьків вважає "міліцейський напад" на офіс організації "ПОРА!" провокацією.

В інтерв'ю агентству депутат повідомив, що міліція двічі проводила огляд приміщення, пославшись на отриманий сигнал про нібито загрозу вибуху. Стецьків стверджує, що він особисто обходив разом зі співробітниками міліції всі приміщення офісу. Ніякої вибухівки тоді не знайшли.

Однак пізніше прибули бійці ОМОН і, проводячи огляд без присутності депутатів, коли усіх вивели з приміщення, знайшли, за словами Стецьківа, "якийсь муляж вибухового пристрою - тротилову шашку і гранату-"лимонку".

Стецьків повідомив, що депутати зажадали скласти акт про те, що міліція не знайшла в приміщенні вибухівку, однак представники міліції відмовилися.

Депутат переконаний, що "це все було підкинено" з метою заарештувати тираж газети, що готувався для студентської акції на Контрактовій площі і для агітації у вузах України.

Депутат відзначив, що від початку і до кінця обшуку велася відеозйомка, і є "незаперечні докази, що ніякої вибухівки не було".

Читайте також:

У "Порі" собака знайшов вибухівку. Здатну підірвати два суди

"БЕРКУТ" УЗЯВ ШТУРМОМ "ПОРУ". СДПУ(О)ШНИКИ – ГАЗЕТУ "ВВ"


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування