Янукович може познайомитися з екзит-полом на прикладі Лукашенка

Понеділок, 18 жовтня 2004, 10:39
Під час референдуму, який мав дозволити Олександру Лукашенку втретє балотуватися в президенти, зафіксовано розходження в даних екзит-полу і Центральної виборчої комісії, що може свідчити про фальсифікацію результатів виборів.

Президент Білорусії Олександр Лукашенко, за остаточними даними, одержав на референдумі підтримку 77,3% від загального числа виборців.

Як повідомила журналістам голова Центральної виборчої комісії республіки Лідія Єрмошина, позитивно на питання референдуму відповіли 86,2% громадян, які прийшли в неділю проголосувати на конституційному референдумі.

Явка виборців склала 89,7%.

Єрмошина уточнила, що на підтримку винесеного питання на референдум у Брестській області Лукашенко одержав 77,2% голосів виборців, у Вітебській - 80%, Гомельській - 83%, Гродненській - 82,2%, Мінській - 75,5%, Могилевській - 88,8%, а в Мінську - 61,3%.

У той же час, відповідно до опитування, проведеного балтійською службою інституту Геллапа на виході з виборчих дільниць, президента Білорусії на референдумі підтримали більш 55% тих, що прийшли на голосування.

Про це заявив журналістам у неділю в Мінську керівник громадського руху "За справедливі вибори", екс-спікер парламенту Олександр Войтович.

Інститут Геллапа опитав 15 тис. осіб у 20 виборчих округах на 150 дільницях для голосування.

Помилка у вибірці, за даними Войтовича, може складати 1%.

"Кількість виборців, які проголосували "за" по питанню, винесеному на референдум, складає 55,4% від усіх, хто прийшов на виборчі дільниці", - сказав Войтович.

Таким чином, при тому, що, за попередніми даними білоруського ЦВК, явка на референдум склала близько 87%, позитивно на питання референдуму відповіли менше половини внесених у списки громадян (близько 48%).

(Для того, щоб в основний закон були внесені зміни, ініційовані президентом, позитивно на поставлене питання повинні були відповісти не менш 50 % від усіх виборців.)

"Так" на питання референдуму в Брестській області відповіли 53,5% виборців, у Вітебській 42,1%, у Гомельській - 70,5%, у Могилевській 65,7%, у Гродненській 6,2%, у Мінській - 66,1%, у Мінську 36,4% виборців, уточнив Войтович, повідомляє Інтерфакс-Захід

Як відомо, на виборах в Україні також буде проводиться екзит-пол, що може зафіксувати фальсифікацію виборів, якщо його дані більше, ніж на 1,5% розійдуться з даними ЦВК.

З боку штабу Януковича більше місяця йде кампанія по дискредитації ідеї проведення екзит-полу 6 соціологічними центрами. Також готується альтернативний екзит-пол. Сам кандидат від влади Янукович зізнався, що не знає ще як маніпулювати екзит-полом.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування