Аналітик Держдепу США не дивується ситуації в Україні, бо Янукович схвалював КДБ

Понеділок, 18 жовтня 2004, 11:55
Перемога Віктора Ющенка надасть можливість Україні змінити курс розвитку держави, тому чинна влада, найімовірніше, намагатиметься не допустити визнання його переможцем.

Таку думку висловив старший аналітик Росії та країн Євразії у дослідницькому бюро Державного департаменту США Джин Фішел, повідомляє радіо "Свобода".

Він виступав на брифінгу, присвяченому президентським виборам в Україні, який організував науковий центр імені Вудро Вільсона у Вашингтоні.

Фішел зауважив, що якщо паралельний підрахунок голосів вкаже на перемогу Ющенка, то одним із шляхів домогтися її визнання владою можуть стати громадські протести.

Фішел вважає, що хід кампанії в Україні може зробити майбутні вибори найбруднішими в історії незалежності держави. Водночас ці вибори він розглядає і як найважливіші за останні тринадцять років.

"Цієї осені перед Україною стоїть вибір між можливістю здійснити справжню пострадянську трансформацію та консервацією усталених правил. Враховуючи теперішні тенденції, все йде саме до останнього", - зауважив Фішел.

"У цьому випадку держава залишатиметься у руках номенклатури пізніх радянських часів та вузьких олігархічних інтересів, що стане лише насмішкою над справжнім потенціалом України", - додав Фішел.

"Захід буде розглядатися цими людьми як інструмент, а не як мета. І якщо воля людей не буде врахована у результатах виборів, то українці будуть продовжувати відчувати, що вони не здатні впливати на власну долю", - сказав він.

Фішел вважає, що можлива фальсифікація виборів відштовхне Україну від Заходу та зробить її ще більш вразливою для Росії. На думку аналітика Держдепу, українське керівництво забуває власну історію, однак це не дивує його.

Адже, за словами Фішела, Віктор Янукович очолював Донецьку область, він написав вступ до книги про історію КДБ, в якому схвально оцінював цю організацію.

Фішел також нагадав, що саме в Донецькій області була зареєстрована найбільш суттєва фальсифікація голосів під час останніх парламентських виборів.

Враховуючи, що Янукович обіцяв застосувати досвід Донецької області до цілої України, Фішел не виключає значної фальсифікації результатів і під час майбутніх президентських виборів. Це, на його думку, стане викликом для політики США щодо України.

"Для США це буде питання вибору між безпекою та демократією. Президент Кучма вважає, що присутність українських миротворців в Іраку надає йому карт бланш для порушення демократії в Україні. Держдеп США та інші багато разів заперечували таку думку, але не схоже, щоб пан Кучма та інші вірили цим запереченням", - сказав Фішел.

Водночас, своїм головним занепокоєнням Фішел назвав впевненість деяких українських посадовців у їхній здатності змусити Захід визнати сфальсифіковані результати виборів, якщо не відразу, то з часом.

За його словами, можновладці в Україні вже давно перестали керуватися національними інтересами держави, тому змінити таке їхнє переконання можна лише впливаючи на важливі для них речі, як то гроші чи статус.

Щодо можливості масових громадських протестів, американський аналітик зазначив, що їх важко передбачити - "вони не відбуваються доти, поки раптом не відбудуться".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
00:59
футбол"Бенфіка" Трубіна поступилась по пенальті "Марселю", "Ліверпуль" не зумів створити дива: результати 1/4 фіналу Ліги Європи
00:54
тенісКостюк відіграла 5 матчболів та перемогла фіналістку Australian Open на турнірі в Штутгарті
00:48
Директор ЦРУ до конгресменів: Україна може програти до кінця року, якщо не схвалите допомогу
00:14
Загроза "Шахедів" та ракет: в частині країни оголошено повітряну тривогу
23:45
Трамп прокоментував допомогу Україні після проєкту Джонсона: Європа має робити більше
23:38
Росіяни 14 разів за добу обстріляли Сумщину, поранена людина
23:20
Кулеба про новий пакет допомоги Україні в Конгресі: У нас немає плану Б
23:04
Конгресвумен Спартц пропонує прибрати частину допомоги Україні з проєкту Джонсона
22:57
фото, відеоBihus.Info: Нардеп Дмитрук співпрацює з підозрюваним у держзраді священником УПЦ
22:41
Новини економіки 18 квітня: покриття дефіциту бюджету, Raiffeisen Bank просять пришвидшити вихід з РФ
Усі новини...