Литвин просить не каркати про зрив виборів

Понеділок, 18 жовтня 2004, 17:16
Голова Верховної Ради України Володимир Литвин переконаний у тому, що зриву виборів не відбудеться.

Про це він сказав у понеділок на традиційній прес-конференції у Верховній Раді.

Литвин сказав, що сьогодні є всі підстави "достеменно стверджувати, що вибори відбудуться і відбудуться 31 жовтня, і, швидше за все, відбудеться і другий тур".

Він наголосив, що відповідно до закону про вибори президента України, для того, щоб визнати вибори такими, що не відбулися, необхідні якісь виняткові події.

Тому розмови про зрив виборів Литвин назвав "більшою мірою політичними прогнозами, які відірвані дещо законодавчою базою". "Я думаю, все у нас буде нормально, хоча окремі ексцеси будуть, і це буде свідчити, що ми йдемо демократичним шляхом", - сказав він.

Литвин відмовився коментувати діяльність організації "Пора", сказавши, що він не суддя і не прокурор, щоб давати оцінку організаціям, що діють в Україні. В той же час він зауважив, що "у нас з великої хмари буде малий дощ, головне, щоб ми самі не накаркали".

Він сказав, що необхідно виходити з того, що українське суспільство пішло набагато далі у своєму розвитку і розумінні ситуації, ніж це хочуть бачити і розуміти деякі політики.

"У нас політики України не тільки розійшлися з інтелектом, а й з мораллю, розминулися просто, але в людей усе це присутнє, тому я сподіваюся, що все буде нормально", - сказав він.

Литвин прокоментував заяви політиків про ймовірний зрив виборів як "войовничі викрики перед головною сутичкою – 31 жовтня, хочуть налякати один одного, але все буде штатно, як у цивілізованих людей".

Литвин підкреслив, що політикам необхідно виходити з ідей консолідації та об'єднання суспільства. Він підкреслив, що виборами життя не обмежується. "Ми приречені жити в Україні і після виборів, з цим народом, ми не можемо змінити народ", - сказав він.

Водночас Литвин ще раз заперечив можливість зриву виборів під час військового параду 28 жовтня.

Коментуючи заяви, що не випадково парад відбувається не як завжди 6 листопада, а раніше. Литвин сказав, що багато хто плутає дату визволення України від німецько-фашистських загарбників з датою визволення Києва – 6 листопада. "Я вже говорив, що не потрібно нагнітати пристрасті", - зауважив він.

Коментуючи приїзд на святкування цієї дати президента Росії Володимира Путіна, Литвин сказав, що це добре, оскільки перемога над німецько-фашистськими загарбниками була спільною для Росії і України.

"Я думаю, він просто братиме участь у святкуванні", - сказав Литвин, відповідаючи на запитання, чи доречно приїздити Путіну напередодні виборів і агітувати за одного з кандидатів, додавши "думаю, що діяч такого рангу не потребує підказок, що йому робити".

Також Литвин сказав, що виключною компетенцією президента є рішення, кого запрошувати з голів держав на святкування, а кого ні. І він не знає, чому запрошення не торкнулося Олександра Лукашенка.

UNIAN

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...