Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

2 400 грамів для хоробрості влади

Понеділок, 18 жовтня 2004, 20:06
Хто насправді вдається до терористичних методів передвиборчої боротьби й дестабілізує ситуацію в Україні? Точно не кампанія "Пора"

Ви ще пригадуєте серпневий вибух на київському ринку "Троєщина", внаслідок якого загинула ні в чому не винна особа, а винними назвали нібито партійців із блоку Ющенка, звинувативши у екстремізмі й спробах дестабілізувати ситуацію в країні перед виборами.

Та справа, спочатку активно роздмухувана владними медіа, швидко заглохла, щойно з'ясувалося, що "приписані" до числа "бомбістів" хлопці й дівчата насправді належать до партій та організацій, котрі вважаються провокаційними й використовуються у своїх розробках владними політтехнологами.

Тоді говорили про застосування в Україні "російського сценарію" перемоги на виборів — коли влада й спецслужби не проти щось підірвати із застосуванням гексогену, аби належним чином "накрутити" суспільство.

І ось менш як через два місяці українська влада, яка панічно боїться програшу на виборах, вирішила зняти ще один, можливо, вдаліший для неї дубль передвиборчої "мильної опери". Як і на "Троєщині", є вибухівка, начинка до неї у вигляді цвяхів, детонатори...

Щоправда, цього разу гуманні "силовики" не довели справу до вибуху. Просто "виявили" брикети тротилу в приміщенні організації, що має на меті демократизацію виборів та проводить контрагітацію проти кандидата-"зека". Відбулися перші арешти, допити, спроби обшуків, "наїзд" на цілий навчальний заклад...

Проти хлопців із громадянської кампанії "Пора" порушено кримінальну справу за статтею "тероризм" та "дестабілізація ситуації в країні". Хоча насправді з таким формулюванням варто було б притягати до відповідальності виконавців політичних замовлень із МВС, СБУ, Генпрокуратури та власне замовників передвиборчого "екстремуму"...

Ще 56 цвяхів у домовину демократії

Відповідно до заяви прес-служби Генпрокуратури, справа виглядала так. 15 жовтня близько 19.50 за телефоном "02" до міліції надійшло повідомлення про те, що до підвального приміщення житлового будинку №35 по вулиці Почайнинській "групою невідомих занесено валізи, у яких, можливо, знаходиться вибухівка".

Прибувши на місце пригоди, наряд міліції виявив, що підвал згаданого будинку використовується як офіс, а особи, що перебували в ньому, відмовилися відчинити двері працівникам міліції, мотивуючи це відсутністю свого керівництва. Працівники вибухо-технічної служби міліції у присутності мера Омельченка, народних депутатів України Горбаня, Ларіна, Сташевського, Павленка, Жовтяка, Стецьківа та першого заступника прокурора міста Києва, провели огляд приміщення.

"У ході огляду в одній з кімнат вилучено приховані у смітті бойову гранату Ф-1 та саморобний вибуховий пристрій, виготовлений з 2,4 кг тротилу, 2 електродетонатори, таймери, елементи живлення та 56 цвяхів", — наголошує прокуратура.

"Окрім того, в офісі виявлено близько 3 тонн друкованої продукції, спрямованої проти чинної влади та кандидата в президенти Януковича, а також аналогічного змісту листівки громадянської кампанії "Пора".

"А хлопці сиділи й дивилися "Нескореного"

Як було насправді, в інтерв'ю "УМ" розповідає Євген Золотарьов, ветеран молодіжного опозиційного руху, один із лідерів організації, якій правоохоронці шиють лейбл "української "Аль-Каїди".

"Спочатку міліція хотіла потрапити до приміщення на підставі чийогось дзвінка про те, ніби в підвалі почалася бійка, — говорить Євген. Потім версія змінилася — начебто перегоріла електрощитова, в частині будинку немає світла і електрик має щось ремонтувати. І нарешті, вже коли приїхали вищі міліцейські чини, вони привезли новішу інформацію: буцімто надійшов ще один дзвінок — про наявність вибухівки. Дуже довго вони намагалися відчинити двері орендованого приміщення, зрештою, за допомогою працівника жеку, в якого виявився дублікат ключа, відчинили. Всередині сиділо п'ятеро активістів кампанії "Пора" й дивилися фільм по відео".

Цікава назва і зміст картини — як говорить Золотарьов, котрий зайшов зовні разом із подільськими міліціонерами, це був "Нескорений" Олеся Янчука — про життєвий шлях і подвиги командира УПА Романа Шухевича. Відеомагінтофон і касету в ході "шмону", до речі, конфіскували, але головними знахідками стали ще страшніші речі.

"Вибухо-технічна група зі спеціально натренованим собакою двічі обійшла приміщення, доклали, що ніяких вибухових речовин не знайдено. Все це в нас задокументовано на відеоплівку, це бачили й народні депутати", — продовжує Золотарьов.

Як переказують активісти "Пори", на цьому місці їм повідомили, що... втомився собачка, тому пошук відновлять пізніше. Відтак заступник начальника головного управління МВС у м.Києві генерал В'ячеслав Корейба, який керував операцією, викликав бійців "Беркута".

Коли приміщення очистили, в тому числі й від народних депутатів-"нашоукраїнців", пошукова група й кілька осіб у цивільному ще раз увійшли всередину, зачинили двері й продовжували пошуки ще півгодини. "Після цього вони вийшли і сказали, що вибухівка знайдена. Причому в тій порожній кімнаті, де вони вже двічі безрезультатно шукали", — відзначає Євген Золотарьов.

Небезпечні ігри з тротилом

На запитання "УМ" про понятих він відповів, що двох чоловіків похилого віку з цього будинку запросили вже після того, як "знайшли". До речі, відзначає Євген, під загрозою "вибуху" будинок "евакуювали" дуже дивним чином: просто ходили по квартирах і запрошували за бажанням людей вийти, таким чином вийшла у двір лише половина мешканців. Ще одне підтвердження того, що вибухівку підкинули — той факт, що міліція і народні депутати від більшості не боялися перебувати в "замінованому" приміщенні , з цікавістю читали наші газети тощо.

У цьому контексті — нюанс спеціально для В'ячеслава Піховшека, котрий у недільному "Епіцентрі" як аргумент про причетність "Пори" до блоку Ющенка наводив згадку про оперативне прибуття на місце події депутатів-"нашоукраїнців". Жовтяку й Стецьківу справді подзвонили хлопці з підвалу — з тих міркувань, що без контрольної присутності парламентаріїв від опозиції могли б і атомну бомбу підкинути. А от звідки в почті міліції з'явилися "більшовики" — члени Партії регіонів і "Трудової України", — питаннячко.

Зрештою, тротилові шашки, яких нарахували чи то три, чи то шість, швидко кудись відвезли й підвал опломбували. А перед цим — відмовилися на вимогу народного депутата Тараса Стецьківа зняти відбитки пальців зі знайденої так званої вибухівки. "Усе виглядало досить кумедно, — каже Золотарьов. — Але якщо тротил дійсно був справжнім, то ризикувати життям людей для проведення подібних провокацій — це занадто велика розкіш".

Влада все ще боїться яєць!

Звісно, не можна не згадати й про "три тонни" іншої "вибухівки" — ідеологічної. Без допомоги собаки міліція виявила наклад газети "Про Я. й це", наліпки, листівки, плакати "Пори". Найсправедливіший мер Олександр Омельченко сказав, що "наглядна агітація, знайдена в "Порі", навіть страшніша за ту вибухівку, що тут знайдена".

Правоохоронці справді тицяли ці газети в камеру, наче відозви Усами бен Ладена. Хоча насправді ці матеріали в порівнянні зі знайденою на ВДНГ та в Броварах антиющенківською "чорною поліграфією" — просто дитяче лепетання.

До речі, плакати, з яких нібито американець-Ющенко лякає народ громадянською війною, як і інші подібні листівки, віддруковані в інтересах Януковича, чомусь не зацікавили ані міліцію, ані Центрвиборчком. Зараз вони масово обліпили стіни й стовпи на вулицях україських міст.

"А газета "Про Я. й це" насправді гумористична — з описом відомого івано-франківського епізоду з життя кандидата в президенти Януковича, з анекдотами, розвінчуванням Тараса Чорновола, даними про бойові характеристики яйця тощо. Легке читво", — свідчить Євген Золотарьов.

Тепер "порівцям" збиратися ніде. А один уже за гратами

За його словами, "спочатку здавалося, що мета правоохоронців полягає саме в тому, щоб не дати нам розповсюдити ці передвиборчі агітматеріали. Але після "виявлення" бомби й масованої кампанії у засобах масової інформації, в т.ч. російських, головною метою для влади стало змалювання "Пори" як "терористичної" організації.

Влада хоче налякати наших активістів, їхніх батьків, інших учасників акцій протесту, щоб вони не ходили на мітинги, щоб зірвався наш план щодо пікетування виборчих комісій після виборів. Б'ють саме по студентах, політичній студентській еліті, намагаючись обмежити контроль з боку демократичної молоді за перебігом виборів".

Крім того, каже Євген, "прикриття офісу на Подолі суттєво погіршило умови діяльності київської "Пори" — цей великий підвал був основним місцем для зустрічей активістів кампанії, яких у нас уже більше трьох сотень".

Підвал, біля якого побував і автор цих рядків, досі опечатаний паперовими наліпками від слідчого РУ ГУ МВС старшого лейтенанта Любезнікова; його охороняють пильні міліціонери. Це приміщення насправді орендувала фірма "Вестерн сервіс", керівника якої Ярослава Годунка в суботу ввечері викликали в Подільський райвідділ міліції на допит як свідка і заарештували.

Прикметно, що обшук у помешканні його батьків провели ще тоді, коли його називали свідком. Станом на вчорашній ранок, за даними "УМ", Ярослав перебуває в слідчому ізоляторі СБУ, хоча у Службі безпеки відмовлялися відповідати на питання з приводу навіть народного депутата Євгена Жовтяка — однопартійця Годунка по УНП. До Ярослава не допускали адвокатів; йому інкримінують "організацію терористичного угруповання".

Кримінальна справа, порушена прокурором Києва за статтями 258 ч.4 та 260 ч.1 Кримінального кодексу України, передана до управлiння боротьби з тероризмом СБУ "Матеріали дослідчої перевірки достовірно свідчать про створення рядом осіб не передбачених законами України збройних формувань — терористичних груп, завданням яких є скоєння терористичних актів, спрямованих на дестабілізацію ситуації в країні, в тому числі застосування вибухів, спроможних спричинити масову загибель людей, руйнування будівель тощо", — так звітує про наслідки операції Генпрокуратура.

Хоча, і це здається не лише депутатам-опозиціонерам та активістам "Пори", не менш достовірно події на Подолі свідчать про те, що в розпал передвиборчих баталій вітчизняні "силовики" грають на боці влади у дуже брудну гру і вже не можуть спинитися.

За що "погасили" Зорю?

Студентів "могилянки" Яценка та Ящука, які перебували в підвалі на Почайнинській, 35 під час "штурму" його міліцією, забрали в місцевий райвідділок. Як заявляє прес-служба Генеральної прокуратури, "всупереч вимогам закону, вищезгадані особи, яких було доставлено до Подільського РУ за вчинення вищезгаданого злочину, були після проведення поверхового опитування безпідставно звільнені та в цей час від правоохоронних органів переховуються.

За фактом зловживання службовим становищем посадовими особами правоохоронних органів, внаслідок якого було безпідставно звільнено підозрюваних у скоєнні злочину, Генпрокуратурою України порушено кримінальну справу". Відомство донеччанина Васильєва цинічно бреше.

Бо, по-перше, хлопці не переховувалися — Ярослав Яценко після цього вже побував на допиті в тому ж РУ київського ГУ МВС; його знову відпустили.

По-друге, жодних фактів злочину з їхнього боку не викрито.

І по-третє. Звільнений з роботи т.в.о. начальника відділу карного розшуку Подільського райвідділу міліції Олександр Зоря, який уночі в п'ятницю відпустив Яценка і Ящука, постраждав, очевидно, лише через те, що не відчув нюхом політичне замовлення на "створення терористичної організації.

Нові адреси сваволі

А міліцейський безмір на древньому Подолі, в тіні десятків церков, продовжився і в наступні після п'ятниці дні. Ми тут навіть не розписуватимемо тимчасове затримання органами репортерів "5-го каналу", які зробили об'єктивний сюжет про вечірню катавасію. Хоча й такі факти для цивілізованої країни — неприпустима сваволя.

Згадаємо натомість, що в неділю міліція "пресувала" Києво-Могилянську академію — єдиний вуз столиці, який принципово не виконує вказівки щодо політичного тиску на студентів. Можливо, "силовикам" не сподобалося, що під стінами саме цього, одного з найстаріших у Європі вищих навчальних закладів, відбулося молодіжне віче на підтримку Віктора Ющенка, а студенти НаУКМА взяли в ньому активну участь, як і в акціях "Пори"?

Хоч як би там було, а в "Могилянці" та її гуртожитку на вулиці Цвєтаєвої позавчора намагалися провести без ордерів обшук у пошуках невідомо чого. Після втручання депутатів міліції довелося перевести стрілки на незрозумілий рейд із перевірки київської реєстрації в будівельників, які працюють в академії на ремонтних роботах, і звинуватити університетське керівництво в організації такої роботи у вихідний.

Паралельно відбувалася спроба "безордерного" "шмону" у львівській "Порі" — там на молодіжних опозиційних активістів УБОЗ тиснув через... використання на комп'ютерах нібито неліцензійного програмного забезпечення. Опечатати приміщення не вдалося — ця справа теж набула розголосу, втрутилися місцеві депутати.

Тим часом сайт кампанії "Пора" повідомив: "У суботу в Києві активістку "Пора", яка вчора була біля арештованого офісу організації, неподалік під'їзду її дому чекала машина з СБУшниками.

Дівчину акуратно заштовхали всередину і провели "роз'яснювальну бесіду". "Вихователі" не представилися, спочатку запитали: "Ви знаєте, чому ви тут?". Далі — "Навіщо це вам треба — ви ж молода дівчина?", "Не хвилюйте батьків, вам же треба навчання закінчити", "Ви ж тут не місцеві"... Після розмови активістці дозволили піти геть.

Значно різкіше поставили до іншого "порівця" — Павла, який мав серйозні пригоди після того, як масовка біля "замінованого" приміщення розійшлася. "Швидко виявилося, що за ним хтось стежить, згодом попереду теж з'явився невідомий, — переказує www.pora.org.ua. — На розі вулиць Волоська та Верхній Вал обидва чоловіки підійшли до нього, схопили та заштовхали в машину. В машині Павлу закрили рота та обличчя, в його бік весь час лунали погрози на зразок: "Зараз сам собі яму копати будеш!".

Хлопця відвезли в невідомому напрямку і, зрештою, побивши та забравши фотоапарат і картку з мобільного, виштовхали з машини неподалік фунікулера. Нападники намагалися позиціонувати себе як звичайні бандити, хоча деякі аспекти наштовхують на переконливу думку, що це були таки невипадкові люди.

Протягом подій навколо "замінування" один із цих двох знімав людей на відеокамеру. Другий намагався прикинутися п'яним і весь час чіплявся до людей з допитами, але театральна майстерність його при цьому не особливо проявилася. Ці двоє помітили Павла ще в натовпі, коли він фотографував подію. Вони неодноразово до нього підходили та намагалися забрати фотоапарат. Але їм це вдалося тільки тоді, коли вони застосували силові методи".

"Кількість добровольців у "Порі" після цього лише зростає!"

— Як подібні ускладнення вплинуть на діяльність "Пори" до й одразу після виборів? — питання до одного з лідерів кампанії Євгена Золотарьова.

Відповідь не здивувала:

— У будь-якому випадку, незважаючи на спротив влади й "силовиків", ми виконаємо взяті на себе зобов'язання — почнемо 1 листопада мирну маніфестацію біля ЦВК, допоможемо в контролі за прозорістю й чесністю виборів. Звісно, подібні провокації ускладнюють нашу роботу. Але є й інший бік медалі: багато людей, у тому числі в регіонах, побачили, що відбувається, змогли правильно оцінити, відтак потік добровольців до лав "Пори" зростає з кожним днем. Вони розуміють, хто саме бандити й терористи і якими методами вони намагаються утримати владу.

НОВИЙ ПОЛІТВ'ЯЗЕНЬ

Кого арештували у справі про вибухівку на Почайнинській?

Ярослав Годунок — один із активістів "Пори", засновник цієї громадянської кампанії з часів виборів мера Мукачева. Він — колишній працівник міліції, знає багатьох міліцейських керівників Києва особисто.

Нині — помічник народного депутата з "Нашої України" Оксани Білозір, член Української народної партії. Брав участь у охороні громадського порядку на багатьох масових заходах "Нашої України" та штабу Віктора Ющенка. Ярослав — один із трьох співзасновників фірми "Вестерн сервіс", яка орендувала підвальне приміщення на Почайнинській, 35. Дозволяв київським активістам "Пори" використовувати цей підвал як штаб.


"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування