Янукович. Випробування людьми

Вівторок, 19 жовтня 2004, 11:08
Візит Януковича на Чернігівщину став для нього одним із перших по-справжньому передвиборчих. Обіцянка за обіцянку, походи в народ, і навіть виступи на трибуні.

У 169-ому навчальному центрі Сухопутних військ Янукович заявив, що планує відновити пільги військовим, а в наступні три роки забезпечить всіх особистим житлом. Крім того, наступного року планується збільшити фінансування армії на 60 відсотків.

У Ніжині Янукович побував у Педагогічному університеті імені Гоголя – ректор цього навчального закладу є довіреною особою кандидата у Ніжинському районі.

До Чернігова глава уряду прибув о пів на п’яту. На центральній площі на нього вже чекав багатотисячний натовп. За приблизними підрахунками, на Януковича прийшли від п’ятнадцяти до двадцяти тисяч виборців.

Щоправда, за неофіційною інформацією, багатьох на мітинг прийти змусили. Це в основному стосується держслужбовців, для яких явка була обов’язковою. Людей раніше відпускали з роботи за умови, що вони неодмінно відвідають зустріч із Януковичем. І бажано, щоб привели з собою ще кількох родичів та друзів. Деякі найбільш залякані навіть шукали у натовпі своїх керівників, щоб засвідчити присутність на мітингу.

Проте, не дивлячись на примусові дії, людей зібралося значно менше, аніж було на зустрічі з Віктором Ющенком. Так, вони заповнили ту ж саму площу, однак пильність була зовсім інша.

Промову прем’єра чернігівці сприйняли досить в’яло, а скандування організаторів "За Януковича!" практично ніхто не підтримував. Невелике пожвавлення викликала інформація про медичне обладнання на суму 5 мільйонів гривень для обласної дитячої лікарні та на п’ятсот тисяч гривень для онкодиспансеру.

"Краще, щоб діти взагалі не хворіли", - підсумував Янукович, вручаючи бюджетний подарунок. Взагалі-то планувалося, що на відкриття лікарні у жовтні приїде Кучма. Однак, реставрація ще не завершилася.

Виступ Віктора Януковича перед виборцями був на диво коротким. Жоден з кандидатів, які приїздили до Чернігова, не був таким лаконічним.

Прем’єр протягом 20-25 хвилинного "спіча" здебільшого говорив про підвищення пенсій, покращення рівня освіти, медичного обслуговування, життя взагалі. Пообіцяв у разі перемоги повернути довіру громадян нашої держави до влади.

На записки із запитаннями Віктор Федорович взагалі не відповідав. Чи то не хотів, чи вони просто до нього не доходили. Підступи до сцени, де знаходився прем’єр, були заблоковані правоохоронцями в цивільному одязі та активістами, які підтримують Януковича.

Представників опозиційних політичних партій на мітингу не було. Тільки прихильники чинного прем’єра: партії "Жінки за майбутнє", "Трудова Україна", СДПУ(о).

Сам прем’єр говорив мало, проте багато говорили про нього. Здебільшого це були слова подяки та клятви вірності і неодмінної підтримки. Представники від різних державних установ, селяни, освітяни, студенти, ветерани говорили практично одне й те саме, але різними словами.

Голова облосередку "Жінок за майбутнє" подарувала прем'єру рушник. Він подякував.

Багато хто з присутніх помітив, що під час виступу Януковича в небі над сценою постійно кружляли ворони. Забобонні жінки час від часу хрестилися та між собою говорили, що це поганий знак.

Наприкінці мітингу, коли Віктор Янукович зійшов зі сцени, його одразу обступили бажаючі поспілкуватися. Прем’єр, оточений охоронцями, слухав суть проблем, обіцяв підтримку і одразу передавав прохача своїм помічникам.

Після того, як машина з Януковичем від’їхала, натовп на центральній площі порідшав, щонайменше в п’ять разів. Концерт естрадних зірок не зміг утримати людей. Цього разу на закуску до Януковича давали Ірину Білик та... російський гурт "Самоцвєти".

P.S. Увечері на обласному телебаченні у Януковича був ефір, і серед традиційної риторики кандидата від влади вирізнялася лише одна відповідь – коли його запитали щодо прогнозів "нашоукраїнців" Пинзеника і Порошенка про те, що "курс гривні рухне".

Янукович: "Якщо вони прийдуть до влади, то, може, і рухне. Але ми цього не допустимо. По-перше, щоб вони прийшли до влади. І, по-друге, щоб гривня рухнула".


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...