Про екзит-поли, Білорусію і Жириновського

Вівторок, 19 жовтня 2004, 13:02
Летять у літаку Путін, Кучма і Лукашенко. Зненацька загоряється двигун, і літак починає падати. Усі троє шукають рятувальні засоби, але виявляється, що є тільки один парашут на трьох.

Лукашенко говорить:

- Давайце влаштуємо референдум. Хто пабедзит, той і стрибне з парашутам.

Кучма і Путін погодилися. "Повезло", природно, Лукашенку, і той вистрибнув із парашутом.

Літак продовжує падати, а Кучма говорить Путіну:

- Щось, Володя, я не зрозумію: нас отут троє було, а Григорович выйграл у нас із перевагою в 10 голосів.




Білорусія – дзеркало, у якому Україна все чіткіше може роздивитися своє авторитарне майбутнє, якщо не засвоїть хоч похапцем її уроки.

Закриті сайти, вислані активісти... тепер 18-літніх дітей записують в терористи, бо на дільницях від цих "спеціально обучених" може бути неприємностей більше, ніж від всієї "Повстань, Україно!" чи УБК.

Минулих вихідних Білорусія підкинула ще два уроки актуальних для України тем.

17 жовтня - на північ від України, схоже, відбувалася довічна легітимізація правління "бацьки" Лукашенка.

Оскільки Конституція Білорусії забороняє одній особі бути президентом понад два терміни, "бацька" вирішив завчасно вилучити цей незручний пункт з основного закону країни. Для цього йому була необхідна підтримка не менше 50% відсотків усього білоруського електорату.

Втім, під час референдуму, який мав дозволити Лукашенку втретє балотуватися в президенти, зафіксовано досить значне розходження в даних екзит-полу і Центральної виборчої комісії, що може свідчити про фальсифікацію результатів виборів.

За даними білоруського ЦВК, "бацька" начебто одержав 77,3% "народного одобрямсу" від загального числа виборців.

Водночас опитування, проведене балтійською службою інституту Геллапа на виході з виборчих дільниць, засвідчує, що президента Білорусії на референдумі підтримали не більше 48% громадян, що мають право голосу.

Отож, виходить, що ЦВК "підмалювала" Лукашенку понад 27%? І що тепер? У Грузії така ситуація спровокувала "революцію троянд", білоруська опозиція наразі готує мітинги протесту.

А між тим в Україні штабісти Януковича більше місяця всіляко дискредитують ідею екзит-полу, який збираються проводити 6 соціологічних центрів. Керівник штабу кандидата від влади Сергій Тігіпко постійно розповідає про дестабілізацію у Венесуелі, яку спричинив екзит-пол.

Тому виникни зараз у Білорусі якась заворушка – тут же "правильні" ЗМІ розтрублять про "шкоду екзит-полів громадянській стабільності".

Сам кандидат від влади Янукович зізнався, що ще не знає як маніпулювати екзит-полом. Однак, провладними структурами готується альтернативний екзит-пол.

Спеціально для Януковича в Білорусі обкатали і такий варіант. Під час виборів і референдуму проводилося два роди exit polls - компанії Gallup і Білоруського республіканського союзу молоді, ласкаво іменованого у народі "Лукомолом".

У компанії Gallup були свої інтерв'юери у 20 виборчих округах на 150 дільницях, відібраних так, щоб дослідження було репрезентативним. Ще сто інтерв'юерів були запасними, на той випадок, якщо основних заарештують. ( Їх справді арештовували. Конфісковували телефони. Опозиціонери стверджують, що таких випадків були десятки).

Натомість інтерв'юери БРСМ охоплювали усі виборчі округи Білорусії без винятку. Вони запитували тільки: "Ви голосували на референдумі? "Так" чи "ні"?" Відповідей виборців інтерв'юери БРСМ не записували, анкет не вели, тільки особливо старанні ставили галочки в блокнотику, якщо виборець говорив, що голосував за продовження президентських повноважень Олександра Лукашенка, стверджує кореспондент російського "Комерсанту".

І ось вам результат. Згідно з exit polls Gallup, "так" відповіли президентові Лукашенку 48,3% виборців. Відповідно до опитування БРСМ, "так" відповіли 82%.

Як наслідок - опозиція має привід для опротестування результатів, влада – відмазку, що все було чесно, просто соціологи куплені.

І не виключено, що наша влада освоїть досвід Лукашенка до дрібниць, не дарма ж провладних більшість політиків в Україні соціологів перед виборами інакше як повіями не називає. А на проституцію і стаття є.

Але затримання набридливих інтерв'юерів, які намагалися проводити незалежний exit polls, не єдине порушення на виборах в Білорусі.

Поки на державних телеканалах Лукашенко просив іноземну пресу не турбуватися про демократію, в штабі Білоруського народного фронту (БНФ) кожну другу годину на прес-конференціях говорили про сотні порушень на виборчих дільницях.

Виборець Бальников розказав кореспонденту "Комерсанта" як на референдумі голосував за продовження повноважень президента, а на парламентських виборах хотів голосувати за опозиційного депутата Віктора Горбачова.

Але глава місцевої виборчої комісії велів виборцеві Бальникову за опозиційного кандидата не голосувати, а голосувати за кандидата від влади.

" Він відняв у мене бюллетні мої,– скаржиться Бальников.– Сам усе заповнив, а коли я сказав, що він неправильно заповнив, не так, як я хотів, то він сунув мені десять тисяч (10 тис. білоруських карбованців, приблизно $3) і велів опускати бюллетні як є.

Інша жінка прийшла на вибори і почула: "Ви вже проголосували, от підпис ваш стоїть, йдіть додому".

По Білорусі 50% виборців проголосували достроково.

ОБСЄ в черговий раз назвала вибори в Білорусі далекими від своїх норм. Це незважаючи на те, що її спостерігачів вже просто арештовували.

Хоча дивно як Лукашенко їх туди взагалі допустив. ОБСЄ за останні 10 років так допекла сндівських лідерів, що зібравшись влітку до Путіна на кінські перегони, вони накатали цидулку, де звинуватили організацію у всіх смертних гріхах і зажадали її реформування.

Трохи раніше, на виборах самого Путіна, який навіть за 60%-вої підтримки не зміг провести прозорі вибори, ОБСЄ "опустили" тим, що викрили її спостерігачів у надмірному вживанні алкоголю.

А ще пострадянські демократії вже давно вигадали свою відповідь Чемберлену – власну сндівську місію спостерігачів, яка на кожне їхнє "фе" скаже своє "файно".

І от і на цей раз, за словами керівника місії спостерігачів СНД Володимира Рушайла, вибори в Білорусії визнані вільними, чесними, легітимними і транспарентними.

За його словами, вибори депутатів і референдум пройшли за високої активності громадян республіки. Вони проведені відповідно до норм чинного виборчого законодавства.

Водночас він відзначає "необґрунтовано жорсткі заяви, упереджені коментарі, негативні оцінки з боку окремих офіційних посадових осіб і європейських організацій з США", які розцінюються спостерігачами СНД як бажання "визначити негативне ставлення світової громадськості і міжнародних спостерігачів до підсумків референдуму в Білорусії до його проведення".

Не виключено, що саме через такий "одобрямс" 10-мільйонна країна в центрі Європи ще бог-зна скільки гнистиме в лукашенківському болоті.

А ще одна 47 мільйонна може вляпатися в ще гірше багно кримінального походження.

Після виборів у Білорусії спостережна місія Співдружності "переїжджає в Україну".

У принципі спостерігачі від СНД сидять в Україні вже більше місяця. Регулярно рапортують на засіданнях "Русского клуба" про порушення з боку опозиційних лідерів. У понеділок перевірити їх діяльність прибув не хто-небудь, а Володимир Жириновський.

Прибув він в Україну на запрошення кандидата в президенти від Слов'янської партії Олександра Базилюка, хоча явно був не в курсі його кандидування (ніяк не міг уторопати питання журналістів, як він ставиться до перемоги Базилюка. Кого-кого?).

Мета візиту представника Держдуми – вивчення сучасної геополітичної ситуації у рамках взаємодії векторів: "Росія-Україна-США".

Жириновський, як завжди, прилетів рятувати Україну для Росії. У понеділок на прес-конференції він розповідав про "геббельсівські сценарії" Заходу, який хоче перетворити Східну Європу на сировинну колонію. Лякав повторення Югославії чи Афганістану. Розповідав про мільйони, які пішли на підготовку молодих екстремістів.

Зокрема, за його словами, наразі за допомогою Заходу готуються провокації за участю екстремістів. Російський депутат відзначив, що це стосується зокрема кампанії "Пора", до складу якої входять люди, які вже влаштовували революції в Югославії і Грузії.

Не можна не відзначити, що Вольфович на диво обізнаний в українських громадських організаціях. Як і в історії хвороби Ющенка. Тут тобі і параліч, тут тобі цукровий діабет, тут і атеросклероз головного мозку. І все це з невідомого сайту.

А ще Жирік попереджає, що Ющенка можуть фізично усунути ще до президентських виборів - сценарій західних спецслужб.

"Це сценарій такий. Давид Жванія тут, та ж племінниця Березовського тут знаходиться. Одна команда, ті ж гроші з Лондона. У нас накрали гроші, і влаштовують провокації у Тбілісі, Києві, Кишиневі".

"Найідеальніший сценарій підірвати ситуацію в країні – це коли гине один із кандидатів у президенти. У країні терор, народ схвильований, всі виходять на вулиці. Натовп можна спрямувати, куди забажаєш".

За словами Жириновського, спочатку таке хотіли провернути з Рибкіним, а тепер із Ющенком.

"Захворів Ющенко, що це таке? Він же не розуміє, що він себе ставить у важке становище. Адже це ж сценарій, коли він захворів, а потім, напередодні виборів умирає, і його на плечах, як живого, несуть до Києва".

При цьому, попереджає Жириновський, кількості діагнозів достатньо для того, щоб потім в епікризі написати – "так, все нормально, у товариша тут 20 діагнозів, як він узагалі жив".

Цинічно, чи не так? Це вже не згадуючи пасаж про "кобилу без яєць" на адресу Юлії Тимошенко чи погрозу "в концлагері яйця мочить" Гладчуку з "Молоді - надії України", який ніяк не вирішить, кого атакувати яйцем: Павловського чи Жириновського.

Жириновський підтверджує те, що він підтримує Віктора Януковича, але при цьому вважає, що його слова не є агітацією.

"У мене є своя точка зору. Я маю право її висловити", - каже він.

Та без питань. От тільки одна проблема - в рамках візиту Жириновський відвідає Київ, Одесу, Сімферополь, Дніпропетровськ, де проведе зустрічі з російськими спостерігачами, представниками ЗМІ і... громадянами України, себто виборцями. В силу накрученості наших громадян з певних тем, його пасажі про західних гебельсів ляжуть у благодатний ґрунт.

І так до 22 жовтня. А потім приїде В.В.Путін, який проведе в Україні шість днів. З приводу визволення України від фашистських загарбників. Спікер Литвин дивувався, правда, чому ще Лукашенка не покликали. Міг би дещо зі свого досвіду підкинути.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування