В 10% дільниць немає де голосувати

Вівторок, 19 жовтня 2004, 14:38
Комітет виборців України констатує, що в Україні склалася "катастрофічна ситуація" підготовки виборчих дільниць до процесу голосування.

Про це свідчать результати моніторингу КВУ, які мають Українські Новини.

Відповідно до результатів моніторингу, 20% виборчих дільниць не працюють зовсім або організували свою роботу так, що на дільницю майже неможливо потрапити.

На 18% перевірених виборчих дільницях відсутні списки виборців.

Відповідно до результатів досліджень, гострою проблемою залишається забезпечення виборчих дільниць приміщеннями для роботи комісій і голосування.

Спостерігачі КВУ констатували, що приміщення, у яких працюють комісії, не можуть помістити одночасно всіх членів комісії, а часто, хоча б 2/3 її складу.

У приміщеннях деяких дільничних виборчих комісій проводиться ремонт; 10% не забезпечені приміщенням для голосування, які б відповідали вимогам закону про вибори.

За результатами моніторингу КВУ рекомендує територіальним виборчим комісіям активніше впливати на незаконну діяльність чи бездіяльність членів дільничних комісій, позбавляти порушників статусу членів комісії, проводити відповідні тренінги.

У ході моніторингу брали участь 1 225 спостерігачів, які відвідали 225 територіальних і понад 1 500 дільничних виборчкомів.

Львівська обласна організація Комітету виборців України (КВУ) просить дільничні виборчі комісії перевірити списки виборців.

Про це на прес-конференції у Львові повідомив керівник інформаційно-аналітичного відділу Львівської облорганізації КВУ Назар Бойко.

За його даними, КВУ вважає, що до списків внесено велику кількість неіснуючих виборців, а в деяких дільницях списки взагалі не складені.

"Якщо не сісти за стіл і не поставитися серйозно до роботи дільничних комісій, у день виборів можуть бути великі проблеми" - сказав Бойко.

Він уточнив, що КВУ вивчив 63 дільниці в 12 округах Львівської області.

"Можна казати, що ця вибірка досить репрезентативна", - сказав Бойко.

Він додав, що в 49% з них внесені померлі або неіснуючі виборці.

У 47% виявлені виборці, які фактично проживають за іншою адресою.

У 7% виборці проживають, але не внесені до списків.

Бойко сказав, що, зокрема, у 124 дільниці до списків виборців були внесені військовослужбовці військової частини, розформованої ще в 2002 році.

Раніше КВУ заявив про неготовність більшості дільничних виборчих комісій організувати виборчий процес на виборах президента.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування