Донецькі спостерігатимуть, як Ющенко на Заході фальсифікує вибори

Вівторок, 19 жовтня 2004, 16:26
У деяких регіонах України продовжується набір рекрутів для спостереження за ходом голосування на виборах президента в інших регіонах.

Про це говориться у звіті Комітету виборців за підсумками моніторингу ходу виборчої кампанії.

За даними КВУ, кількість спостерігачів, які залучаються до цієї акції, вимірюється тисячами.

Зокрема, інформація надходила з Донецької, Харківської, Миколаївської і Луганської області, а інформація про підготовку до прибуття таких груп - із Чернівецької, Івано-Франківської і Тернопільської областей.

За неофіційною інформацією, у Києві пройшли інструктажі керівники таких груп, перед якими, зокрема, ставиться два завдання - фіксація порушень і створення умов для визнання виборів недійсними на максимальній кількості дільниць.

Як повідомив голова правління КВУ Ігор Попов, "влада з однієї сторони дає вказівку - прийняти, розмістити, сприяти, а з іншої сторони штаби опозиції дають указівку - прийняти, побити, виставити".

"Відповідно, обидві сторони із захопленням готуються до цього конфлікту, граючи на руку деякій стороні, яка з радістю скаже, що такого бардака ні на одних виборах не було", - відзначив він.

У КВУ також надходить інформація і про підготовку груп спостерігачів із Львівської й Тернопільської областей для спостереження в день виборів на сході України.

КВУ відзначає, що майже на кожній третій ділянці виборці не мають можливості ознайомитися з виборчими списками.

На 18% перевірених дільниць списки виборців відсутні. А в цілому на 38% уточнення списків організовано незадовільно.

За словами Попова, близько 5% від загальної кількості виборців, включених у списки, складають "мертві душі".

Ще близько 5% складають так звані "технічні мертві душі" - люди, які включені в списки виборців законно, однак тривалий час не проживають за місцем реєстрації (виїхали на заробітки, чи з інших причин).

Таким чином, близько 10% виборців, що включені в списки, не візьмуть участі в голосуванні, підкреслив Попов.

Комітет виборців також стурбований планами створення в Росії додатково великої кількості виборчих дільниць.

За їх словами, МЗС не зможе знайти достатньої кількості членів для включення в додаткові дільничні комісії, а також в короткий термін провести їхнє навчання.

Попов також висловив стурбованість тим, що з боку кандидата в президенти не буде організовано достатній контроль за роботою цих комісій.

Як відомо, в Росії ЦВК планує створити більш 400 додаткових дільничних виборчих комісії.

Інтерфакс-Україна


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News