Ющенку пропонують проситися до Януковича в прем'єри. І навпаки

Вівторок, 19 жовтня 2004, 17:34
Політологи Станіслав Бєлковський, Дмитро Видрін і Костянтин Бондаренко вважають, що оптимальний варіант розвитку ситуації в Україні буде при взаємодії двох кандидатів - прем'єра Віктора Януковича й опозиційного кандидата Віктора Ющенка.

Таку думку політологи висловили у вівторок у Києві на засіданні круглого столу, присвяченого обговоренню теми "Пакт Ющенка-Януковича: реальна потреба і перспективи".

Російський політолог Бєлковський відзначив, що серед можливих варіантів розвитку подій "найкращим" буде "баланс між Ющенком і Януковичем".

За словами Белковського, саме цей баланс "здатний зняти кризу і криваву епопею".

Пояснюючи позицію, політолог сказав, що при перемозі Ющенка "не вдасться сформувати ефективну владну машину", а перемога Януковича "буде стимулювати національну депресію".

"Він (Янукович) зможе створити тверду вертикаль, але не зможе дати країні щастя", - підкреслив політолог.

"Кандидати повинні шукати взаєморозуміння", відзначив у свою чергу Бондаренко. За його словами, Ющенко "має не їздити по країні, а домовлятися про прем'єрство".

"Аналогічні домовленості необхідно проводити Януковичу з оточенням Ющенка", -вважає політолог.

Політолог упевнений, що кандидатам необхідно звернути увагу на регіони, одному й іншому шукати союзників в оточенні опонентів. Разом з тим він поставив під сумнів можливість існування пакту Ющенка-Януковича як такого.

"Якщо не буде взаєморозуміння, хто б не переміг, вибори будуть програні", - сказав він.

У свою чергу Видрін, говорячи про позитивність пакту, підкреслив, що він не бачить "технологічних складових між двома фігурами". Тобто, як пояснив політолог, у сторін немає бажання іти на компроміс.

"Пакт неможливий поза єдиною дискусією", - сказав Видрін, додавши, що на даний момент "немає значеннєвого поля, де два чоловіки могли б зрозуміти один одного".

Обговорюючи можливі шляхи зближення кандидатів, політологи трохи розійшлися в думках. Так, Бондаренко відзначив необхідність "методів тиску на двох кандидатів".

Тобто, як пояснив політолог, потрібна людина, яка змогла би донести кандидатам думку про необхідність такого пакту.

У свою чергу Видрін підкреслив, що "пакт виникає, коли немає посередників".

Інтерфакс-Україна


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування