Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Не всі екзит-поли однаково корисні...

Середа, 20 жовтня 2004, 12:03
Один дуже поінформований у плани Банкової журналіст днями кинув фразу – "Ти думаєш, що своїм екзит-полом опозиція зможе щось довести! На ваш екзит-пол ми відповімо своїм – і не одним...".

Директор Фонду "Демократичні ініціативи" Ілько Кучерів, який провів в Україні не один екзит-пол, підтверджує: українців чекає справжнє шоу – як мінімум 4 (чотири) "опитування на виході з дільниць".

Один із них проводитиме консорціум з провідних соціологічних фірм – це вищезгадані "Демініціативи", Центр "Соціальний моніторінґ", Центр "Соціс", Київський міжнародний інститут соціології, Центр економічних і політичних досліджень ім. О.Разумкова.

Другий – на совісті Українського центру соціальних досліджень спільно з Соціологічною асоціацією України та шісткою провідних університетів України (Харківський національний тощо).

Третій організовує російський Фонд "Общественное мнение", керівник якого Олександр Ослон постійно виконує замовлення Глєба Павловського. А останній навряд чи потребує особливої реклами, особливо після "засвітки" в якості одного з ідеологів єдиного кандидата від влади. Цей самий ФОМ не має в Україні власної мережі інтерв'юерів і навпаки, маючи кучу "бабок", залучає до виконання різних проектів тубільних соціологів. Цікаво кого саме?...

І, нарешті, четвертий екзит-пол робитимуть на замовлення офіційного штабу кандидата Януковича. Тут можливі будь-які результати – навіть 99,9% за "однояйцевого" Віктора Федоровича. Все в руках донецьких фантазерів і політтехнологічних швондерів.

Компанії, які входять у консорціум (див. вище), пропонують колегам і конкурентам по екзит-полу – добровільно пройти аудит і керуватися у своїй діяльності вимогами етичних кодексів Соціологічної асоціації України, Світової асоціації дослідників громадської думки й ЕSOMAR (це ще одна провідна міжнародна професійна асоціація соціологів). На відповідь ще чекають...

Отже, гасло моменту – більше екзит-полів – хороших і різних...

Досвід: західний і східний

"Exіt Poll" у буквальному перекладі з англійської мови означає "опитування на виході". У багатьох країнах світу у день виборів проводиться анкетування тих, хто проголосував на виході з виборчих дільниць.

Якою є мета екзит-полу?

- прогноз результатів виборів;
- громадський контроль за чесністю проведення голосування;
- збирання матеріалу для аналізу "виборчої поведінки" громадян.

Взагалі-то технології опитування виборців після здійснення ними акту вільного і таємного голосування незабаром виповниться півстоліття. Вперше провели екзит-пол американці – ще у 60-х роках. Причому, ідея виникла не у політиків чи науковців, а у тележурналістів. У гонитві за сенсаційною, найсвіжішою інформацією з виборчих дільниць в якусь світлу голову прийшла ідея не чекати півночі даних виборчкому, а... опитати тих, хто вже проголосував. Так і народився екзит-пол.

Відтак, виникає ще одна інтрига – не тільки, хто переможе на виборах, але не менш цікаво і інше, – чи співпадуть результати опитування і кількість бюлетенів за конкретних кандидатів. Неспівпадіння може означати або помилку соціологів, що буває дуже рідко, або фальсифікацію.

Місяць тому, у середині вересня 2004 року, відбулися чергові парламентські вибори в Казахстані. Після підбиття підсумків опозиція заявила про величезну фальсифікацію. Місія короткотермінового спостереження Парламентської асамблеї ОБСЄ, яку, до речі, очолював депутат українського парламенту з "Нашої України" Ігор Осташ, теж вважає, що вибори відбулися "не дуже прозоро".

Вночі, після дня виборів, журналістів і міжнародних спостерігачів попросили з приміщення ЦВК. Обіцяні в 10.00 понеділка дані голосування не були оприлюднені. Повідомили лише... явку виборців (вона, до речі, склала усього 56%) і те, що більше, ніж у третині округів буде повторне голосування. Все. І це при тому, що в Казахстані було випробовано широко розрекламовану систему електронного голосування, яка мала пришвидшити підведення підсумків.

І тут всі згадали про соціологів. Казахстанським інститутом соціально-економічних досліджень і прогнозування і фондом "Відкрите суспільство" було проведено два альтернативних екзит-поли. Як правило – і це перевірено у багатьох країнах – похибка даних не буває більшою за 1,5-2%.

У цьому ж випадку результати правлячої партії "Отан", якою керує президент Нурсултан Назарбаєв, коливалися між 32,8 і 40,1 відсотками. А такого, якщо вибори є чесними, не буває... Тим більше, що "Опозиційний народний союз комуністів і ДВК" (гібрид комуністів і крупного бізнесу) теж отримав якісь неприродні для екзит-полу цифри – 8,65% і 5,1%.

А що буде, якщо дані ЦВК і екзит-полу різнитимуться і у нас? Відомий соціолог Ірина Бекешкіна, науковий керівник Фонду "Демократичні ініціативи" каже, що свого часу таке питання населенню було вже сформульовано: що вони подумають у такому разі? І, слід сказати, що більша половина українців – 53% – вважатиме, що відбулася фальсифікація результатів виборів. Тих, хто вважатиме, що у даному разі помилилися соціологи, лише 14%. Тобто, перемога кандидата, цифри щодо якого не співпадуть, виявиться нелегітимною в очах суспільства і всього цивілізованого світу...

Історія екзит-полів в Україні

Вибори Верховної Ради України 29 березня 1998 р. Опитування проводилося Фондом "Демократичні ініціативи", Українським медіа-клубом фірмою "Соціс" на 400 виборчих дільницях. Опитано 10000 виборців. На основі даних екзит-полу було проведено перше в Україні телешоу "Ніч виборів" (на телеканалі "1+1").

Вибори Президента України 31 жовтня та 14 листопада 1999 р. Фонд "Демократичні ініціативи" та коаліція громадських організацій "Свобода вибору" трьома фірмами: КМІС, "Соціс" та Центром "Соціальний моніторинг" спільно з Українським інститутом соціальних досліджень. Опитано по 6 тисяч громадян на 300 виборчих дільницях.

Вибори Верховної Ради України 31 березня 2002 р. Опитування при виході з дільниць проводилося за ініціативою Всеукраїнського громадського моніторингового комітету трьома фірмами: КМІС, "Соціс" та Центром "Соціальний моніторинг". На виході з 850 виборчих дільниць було опитано 18240 виборців.

Вибори міського голови м. Мукачевого Закарпатської обл. 18 квітня 2004 р. Опитування при виході з 34 дільниць проводилося консорціумом, у який увійшли: Фонд "Демократичні ініціативи", КМІС, "Соціс", Центр "Соціальний моніторинг", Центр ім. О.Разумкова та Комітет виборців України.

Як це буде 31 жовтня

Цілком можливо, що після того як ви кинете свій бюлетень до прозорої виборчої скриньки, на виході з дільниці вас можуть зупинити двоє незнайомих людей. Не бійтеся! Це не рекет і не перевірка паспортного режиму. Так виглядає процедура проведення екзит-полу.

Це триватиме усього кілька хвилин. У кожного з інтерв"юерів має бути службове посвідчення у вигляді бейджа. Вас не повинні запитувати про місце роботи, прізвище та адресу. Це соціологів, а саме вони затримуватимуть вашу увагу, не цікавить. Вони збирають матеріал тільки про волевиявлення. На папері фіксується лише ваш вік, стать і освіта. І, звичайно, ваш громадянський вибір.

Якщо ж незнайомці питатимуть – за кого конкретно ви проголосували, і при цьому спробують вас сфотографувати, записати особисті дані з паспорту і робитимуть інші підозрілі речі – знайте: це не соціологи! Сміливо викликайте міліціонера з найближчої виборчої дільниці. Але це, як кажуть у дешевих романах, – зовсім інша історія...

Ілько Кучерів наголошує, що опитування, яке проведуть фірми, об"єднані у "консорціум", є безпрецедентним. Це буде найбільше опитування громадської думки в історії України. Вперше за один день опитають 50 тисяч осіб, що, на думку соціологів, забезпечить максимальну репрезентативність цього дослідження та дозволить оцінювати чесність та справедливість результатів голосування як у масштабах країни, так і кожної області.

Цей проект є складовою частиною діяльності коаліції "Новий вибір-2004", до якої входить більше сотні громадських організацій. Опитування проведуть авторитетні українські фірми, а не сумнівні варяги й фірми-одноденки.

У виконанні проекту беруть участь понад 3 тисячі осіб, які пройшли спеціальні тренінги. Опитування заплановано провести у всіх містах із населенням більш як 20 тисяч осіб. Усього у вибірку включено 152 міста, 37 селищ міського типу та 420 сіл. Соціологи очікують, що статистична похибка становитиме менш ніж піввідсотка.

Проміжні результати екзит-полу будуть оприлюднені у день виборів 31 жовтня о 20.01. Тобто відразу як зачиняться виборчі дільниці. Матеріали опитування дивіться на офіційному сайті проекту http://www.exitpoll.org.ua. Там же будуть оприлюднені результати "хвильових опитувань" двох останніх передвиборчих тижнів, останнє з яких проведуть 29 жовтня.

Коментарі зацікавлених осіб:

Сергій Ківалов, доктор юридичних наук, голова Центральної виборчої комісії:

– Яке ваше ставлення до запланованого екзит-полу, результати якого громадськість безсумнівно порівнюватиме з офіційними?

– Згідно із законом, в день виборів заборонено оприлюднювати результати опитувань до закінчення голосування. Воно є таємним і будь-яка спроба відстежити процес – поза законом. Тільки ЦВК на основі протоколів ТВК уповноважена оголошувати результати. Наголошую: тільки ЦВК (газета "День", № 166, 17 вересня 2004 р.).

Тарас Шевченко, юрист неурядової організації "Інтерньюз Нетворк":

– Українське законодавство не забороняє проведення опитувань виборців на виході з дільниць (екзит-полів). Більше того закон України "Про вибори президента України" регламентує деякі особливості таких опитувань.

Єдине обмеження, передбачене законом, міститься у пункті 18 статті 64: "Забороняється оприлюднення в день виборів результатів опитування виборців щодо їх волевиявлення під час голосування до його закінчення". Тобто соціологічні служби мають право вільно проводити опитування, але результати мають поширюватися лише після восьмої години вечора.

Опитування виборців на виході з дільниць не може розглядатися як порушення таємниці голосування, оскільки таке опитування є добровільним, ніхто не примушує виборця говорити, за кого він проголосував. Так само екзит-пол жодним чином не впливає на хід голосування у день виборів, оскільки не містить жодної агітації, опитуються лише виборці, які проголосували, а результати оприлюднюються лише після закінчення голосування.

Віктор Янукович, прем’єр-міністр України, кандидат у президенти України:

– Це нові сучасні технології, які будуть вперше в Україні випробуватись. І як ними маніпулювати, ми не знаємо. А політтехнологи, я б дуже хотів, щоб вони не маніпулювали громадською думкою, а допомагали людям визначитись (УНІАН, 31 серпня).

Віктор Ющенко, лідер блоку "Наша Україна", кандидат у президенти України:

– Влада умисно намагається применшити роль опитування exit-poll, тому що розумiє, що чесно вибори не виграє. Екзит-пол – це винятково демократична процедура, здатна забезпечити монiторинг чесних i справедливих виборів. Традицiйно екзит-пол дає оперативну i чiтку вiдповiдь про характер перегонiв i результат виборiв. Влада боїться, що результати екзит-полу перешкодять фальсифікації (Iнтерфакс-Україна, 2 вересня 2004 р.).

Денис Ковриженко, експерт Лабораторії законодавчих ініціатив:

– Оскільки проведення exit poll’у не передбачає здійснення контролю за волевиявленням виборців, то його не можна визнати засобом порушення таємниці голосування. Варто відзначити, що ч.18 ст.64 закону про вибори президента прямо передбачає можливість оприлюднення результатів опитування виборців щодо їх волевиявлення (результати exit poll’у), але за умови, що таке оприлюднення відбувається після закінчення голосування.

Повноваження ЦВК та інших виборчих комісій, правоохоронних органів відповідно до Конституції визначаються виключно законом. Оскільки exit poll не передбачає присутності осіб, які його проводять, на засіданнях виборчих комісій, то комісії не можуть позбавити таких осіб права проводити exit poll за межами виборчої дільниці.

Правоохоронні органи відповідно до закону "Про вибори президента України" забезпечують лише підтримку громадського порядку на дільницях в день голосування та реагують на заяви і скарги, пов’язані з порушенням обмежень на проведення передвиборчої агітації. З огляду на те, що оприлюднення результатів опитування виборців щодо їх волевиявлення після закінчення голосування ніяк не порушує вимог ст. 64 закону, то правоохоронні органи не можуть заборонити проведення exit poll’у.

Статті автора про виборчу кампанію:

Віктор Ющенко: "Просьба игнорировать"

Віктор Янукович: PR з Будуна

Скажи, кому ти довіряєш...


"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
12:04
Росіяни вдарили КАБами по промисловому об’єкту у Сумах
11:57
Споживання електроенергії зросло на 3,8%: в енергосистемі зберігається дефіцит – "Укренерго"
11:55
фотоЗ Таллінна до Києва: естонський депутат розпочав велопробіг, щоб зібрати гроші для ЗСУ
11:55
День після Чорнобилю. Як "Динамо" обіграло "Спартак" на переповненому 100-тисячному стадіоні
11:50
РосЗМІ: У Росії різко зросла кількість вакансій для людей з інвалідністю на тлі війни в Україні
11:39
відео"Патрулювала" кордон: прикордонники помітили рись у Карпатах
11:32
За 2023 рік перевізникам компенсували лише 6% витрат за пільговиків – Мінвідновлення
11:25
фотоРосіяни атакували КАБами Харківщину, серед постраждалих — діти
11:12
фотоУ Стокгольмі відкрився другий фестиваль "Українська весна"
11:05
відео Зеленський в річницю аварії на ЧАЕС закликав світ тиснути на Росію, щоб звільнити ЗАЕС
Усі новини...