Україна гірша за Гондурас

Середа, 20 жовтня 2004, 19:37
Україна займає 122 місце (2,2 бали) у щорічному рейтингу організації "Трансперенсі Інтернешнл", який показує рівень корумпованості країн світу.

Відповідно до цього рейтингу Україна має однаковий бал з Болівією, Гватемалою, Казахстаном, Киргизією, Нігерією й Суданом.

Вона пропустила на одну позицію Конго, Ефіопію, Гондурас, Молдову, Сьєрра-Леоне, Узбекистан, Венесуелу й Зімбабве, але випереджає Камерун, Ірак, Кенію й Пакистан.

Згідно даним торішньої доповіді "Трансперенсі інтернешнл" Україна займала 106 місце (2,3 бали).

Головним висновком доповіді є те, що корупція при здійсненні великих державних проектів - це "найважливіша перешкода довгострокового розвитку й це спричиняє значну втрату державних коштів".

У документі проаналізовано стан в 146 країнах й їм присуджені бали по 10-бальній системі. Із цих країн 60 одержали менше 3 балів, що ставить їх у число тих, кого корупція позбавляє їхнього потенціалу.

Росія перебуває на 90-му місці (2,8 бали), маючи однаковий бал з Гамбією, Індією, Малаві, Мозамбіком, Непалом і Танзанією. При цьому вона пропустила вперед на одну позицію Домініканську Республіку, Іран і Румунію, але випередила Алжир, Ліван, Македонію, Нікарагуа, Сербію й Чорногорію.

Автори доповіді підкреслюють також, що корупція велика в багатих нафтою країнах, де "розподіл державних замовлень підривається зникненням доходів у кишенях керівників західних нафтових компаній, посередників і місцевих чиновників".

Найбільш корумпованими країнами названі Гаїті, Бангладеш і Нігерія.

Групу найменш корумпованих очолюють Фінляндія, Нова Зеландія, Данія, Ісландія, Сінгапур, Швеція, Швейцарія й Норвегія.

Найбільші індустріальні держави займають наступні місця: Великобританія - 11-е, Німеччина - 15-е, США - 17-е, Франція - 22-е, Японія - 24-е, Китай - 67-е.

Цей рейтинг, офіційно названо "Індексом сприйняття корупції", щорічно складає "Трансперенсі інтернешнл" на основі 18 досліджень й аналітичних робіт, які надаються 12 незалежними організаціями. По кожній країні готуються не менше трьох окремих досліджень.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News