Литвин викрив Гавриша у брехні. І юридичній безграмотності?

Четвер, 21 жовтня 2004, 10:41
Звинувачення керівника екс-більшості Степана Гавриша щодо заблокованості роботи парламенту є безпідставними.

Про це заявив голова регламентного комітету парламенту Валентин Матвєєв, доповідаючи на вимогу спікера парламенту Володимира Литвина.

Щодо проголошеної Гавришем тези про заблокованість законотворчого процесу, Матвєєв нагадав, що згідно із затвердженим календарним планом, відбулися всі передбачені пленарні засідання, жодне не було зірване чи припинене достроково.

Рішення Верховної Ради приймалися виключно на пленарних засіданнях та відповідно до Конституції, зазначив голова регламентного комітету.

За словами Матвєєва, за цей період розглянуто 154 проекти законів, у першому чи другому читанні прийнято 34, 38 відправлено на доопрацювання, відхилено 59. Також прийнято 57 проектів постанов.

Щодо виконання депутатських повноважень на використання права на депутатський запит, то було направлено 654 запити, що становить більше половини порівняно з усім періодом минулої 4 сесії парламенту.

Матвєєв також висловив здивування заявами Гавриша про начебто грубе порушення статті 79 Конституції пунктів 1 та 8 закону України про статус народного депутата, пункту 3.8.1 регламенту Верховної Ради України.

За словами Матвєєва, у статті 79 Конституції мова йде про складення присяги перед Верховною Радою. У статті 1 закону про статус народного депутата встановлені загальні правові норми, хто може бути нардепом України, та що депутат здійснює свої повноваження на постійній основі, керуючись Конституцією та законами України.

У статті 8 закону встановлено норми депутатської етики, у статті 3.8.1. регламенту Верховної Ради йдеться про дисципліну та етику на пленарних засіданнях парламенту та про заходи спікера щодо промовців при порушенні ними регламентних норм.

Матвєєв нагадав, що Конституція не передбачає можливості неучасті депутата, оскільки це є порушенням присяги, де сформульовано, що участь у голосуванні є обов'язком кожного нардепа.

Він також зазначив на заяву Гавриша, що 6 фракцій більшості не братимуть участі голосування, що рішення ухвалюються конституційною кількістю, а неучасть депутатів у голосуванні не є складовою прийняття рішень

"Таким чином, головна теза, проголошена Гавришем щодо заблокованості роботи Ради, не відповідає дійсності", - сказав Матвєєв.

Читайте також:

Кучмісти хочуть закрити парламент. Їх просять не падати нижче каналізації

Кучмісти гуляють – готуються провалити бюджет Януковича?

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
23:59
Новини економіки 19 квітня: удар по порту "Південний", неплатників аліментів тепер зможуть мобілізувати
23:56
відео, фотоПоблизу Брянська в РФ горить підстанція, повідомляють про атаку дронів
23:43
Сміх крізь сльози: Костюк в емоційному матчі здолала Ґофф у чвертьфіналі Штутгарта
23:31
"Роттердам+": ВАКС звільнив двох фігурантів від відповідальності через строки давності
23:23
Ворог вдарив ракетою по цивільній інфраструктурі в Сумах 
23:10
Білий дім очікує, що США "одразу ж" почнуть постачати зброю Україні після рішення Конгресу
22:45
Ракетна атака по Дніпру: рятувальники виявили тіло третього загиблого
22:32
тенісКалініна у двох партіях розібралася з 16-річною росіянкою і пройшла в півфінал турніру в Руані
22:16
Джонсон про пакет з допомогою Україні: Найкращий можливий варіант
21:57
оновленоУ частині областей оголошували повітряну тривогу. У Конотопі та Сумах чули вибухи
Усі новини...