Екзит-поли на виборах зазнають аудиту і зовнішнього нагляду?

Четвер, 21 жовтня 2004, 13:45
Київський міжнародний інститут соціології, фонд "Демократичні ініціативи", Центр економічних і політичних досліджень імені Разумкова, центри "Соціальний моніторинг" й "Соціс" ініціюють проведення зовнішньої професійної перевірки (аудиту) результатів опитувань виборців, які проголосували на виборах президента (exit-poll).

Про це сказано у зверненні цих 5 організацій - консорціуму із проведення національного exit-poll-2004.

"Ми, члени консорціуму, відкриті для професійної верифікації (аудиту) отриманих результатів із з'ясуванням, зокрема, всіх обставин, які могли б вплинути на результат", - сказано у зверненні.

Вони також звертаються до інших організацій, які також мають намір проводити exit-poll на виборах президента, із закликом забезпечити професіоналізм і прозорість цих досліджень, дотримуватися норм українського й міжнародного кодексів професійної етики.

Консорціум також ініціює проведення широкого обговорення exit-poll для формування довіри населення до цього виду досліджень.

Як відомо, наприкінці серпня 5 соціологічних компаній створили консорціум для проведення exit-poll на виборах президента.

Вони планують відразу після голосування опитати близько 50 тис. чоловік, щоб забезпечити максимальну репрезентативність цього дослідження.

Ініціатором проекту виступає фонд "Демократичні ініціативи".

20 жовтня Соціологічна асоціація, Український інститут соціальних досліджень й Український центр політичного менеджменту заявили про намір провести "український екзит-пол" у день виборів президента.

Крім того, у проведенні exit-poll також візьмуть участь Харківський національний університет імені Василя Каразіна, Дніпропетровський національний університет, Східноукраїнський національний університет, Національний університет "Острозька академія", Донецький державний університет управління, Херсонський державний технічний університет.

У день виборів вони планують опитати не менше, ніж 12 500 виборців, які проголосували, на виході не менше, ніж з 360 виборчих дільниць у всіх регіонах України.

Українські новини

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
16:00
Пошук мін за допомогою дронів: українські розробники випробували сенсорні технології 
15:53
Теорія – у військовому коледжі США, практика – в боях в Бахмуті. Львів, Канзас і Бахмут в житті комбрига "Холодного Яру"
15:51
Експорт кукурудзи, ріпака, соняшника та пшениці: ліцензії видаватимуться з погодженням з Польщею
15:51
"Найбільше досягнення і невдача – це НУШ": міністр Лісовий про діяльність МОН за останній рік
15:49
Дрони, боєприпаси й гранатомети: Німеччина оголосила про новий пакет допомоги для України
15:34
Синоптики попередили мешканців Київщини про неприємні сюрпризи погоди
15:33
"Укрнафта" розпочала ребрендинг мережі АЗС Glusco
15:32
Туск після переговорів зі Шмигалем: Ми близькі до вирішення проблем  
15:27
Цього року планується запустити залізничний маршрут з Києва до Кошице
15:27
РФ створює нову адмінеліту на окупованих територіях України – розвідка Британії
Усі новини...