Гавриш думає, що Литвин стає нелегітимним спікером

Четвер, 21 жовтня 2004, 19:28
Координатор неіснуючої парламентської більшості Степан Гавриш заявляє, що депутати більшості не повернуться до сесійної зали до кінця президентських виборів.

"Ми пішли із зали до кінця президентських виборів. Як будемо повертатися, покаже життя", - сказав Гавриш у четвер у Києві в ході прес-конференції.

Разом з тим, він уточнив, що депутати більшості можуть повернутися у сесійну залу тоді, коли їхні права "будуть відновлені".

Такими правами він назвав право висловити свою точку зору з парламентської трибуни, право на те, щоб голова Верховної Ради був "системою балансу в парламенті, а не належав певній політичній силі, право не використати парламентську трибуну в політичних інтересах".

Крім того, Гавриш вважає неможливим розпуск парламенту. Він нагадав, що відповідно до Конституції, Верховна Рада може бути розпущена, якщо протягом 30 днів не буде проведено засідання.

"У цих умовах нереально говорити про розпуск парламенту", - підкреслив він, додавши, що теза про розпуск парламенту "обслуговує інтереси опозиції".

Координатор впевнений в існуванні парламентської більшості. "Більшість будується на підставі особистих заяв депутата. На цей час у моєму сейфі перебуває 229 заяв", - відзначив Гавриш.

Він також у четвер заявив, що закони, які приймаються Верховною Радою після того, як сесійну залу залишили фракції й групи більшості, є не легітимними через відсутність необхідної кількості депутатів, які беруть участь у голосуванні.

Він нагадав, що відповідно до Конституції, кожен депутат голосує особисто. "Ми зробили фотосканування голосування щодо кожного законопроекту. У нас є докази того, що на час голосування в залі було й по 30, і по 40, і по 50 депутатів. Ці законопроекти не можуть бути легітимними", - заявив він.

У той же час Гавриш розкритикував позицію Литвина відносно парламентської більшості.

Гавриш порушив питання щодо політичної легітимність перебування Литвина на посаді спікера, на яку той був обраний депутатами більшості.

Гавриш заявив, що, не надавши на прохання двох парламентських фракцій перерву, Литвин порушив регламент.

"Наша пропозиція перенести пленарний тиждень натрапило на суб'єктивну точку зору голови Верховної Ради. Він заявив, що дає команду на ліквідацію секретаріату парламентської більшості, і що парламентської більшості не існує. Це було прийнято в одноособовому порядку", - підкреслив Гавриш.

Координатор більшості заявив, що Литвин "не вправі давати оцінки, існує або не існує парламентська більшість". "Це не питання Литвина", - відзначив він.

"Визначивши своє місце на іншій стороні, він (Литвин) порушив баланс, що перебуває в руках спікера, який не повинен бути упередженим щодо будь-яких політичних сил. Він порушив питання про власну політичну легітимність, як голови", - сказав він.

Разом з тим, Гавриш відзначив, що "ніякої відставки" з посади спікера Верховної Ради Литвина, більшість ініціювати не буде. "Наша головна мета - закінчити президентські вибори", - підкреслив він.

Гавриш також заявив, що не зв'язує приїзд до України президента Росії Путіна з виборчою кампанією й відзначає, що запрошення виходить від Кучми у зв'язку із завершенням перебування його в посаді глави держави.

Гавриш також вважає, що Путін "не буде жодним чином втручатися у виборчі події".

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування