Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

„Індепендент”: Чиновники адміністрації Кучми бояться, що їх судитимуть

П'ятниця, 22 жовтня 2004, 09:21
Вибори президента України визначать, чи Україна візьме курс до Євросоюзу чи піде авторитарним шляхом Білорусі.

Про це пише британська газета „Індепендент”, яка зазначає, що вибори „отруєні брудними трюками, коли представники влади й опозиції звинувачують один одного у залякуванні".

Як пише часопис, оточення прем'єра Януковича, підтримуваного чинним президентом Кучмою, звинуватило опозицію у плануванні акцій насильства.

Видання нагадує, що блок "Наша Україна" звинуватив українську владу у використанні "терористичної тактики" проти своїх політичних опонентів.

Кореспондент зазначає, що багато прихильників Ющенка беруть участь у різних правозахисних громадських організаціях, звинувачуючи чинну владу в корупції, утиску свободи слова, кримінальних злочинах, включаючи протиправні комерційні оборудки із зброєю, що протирічить нормам ООН.

"Велика кількість високих чиновинків в українській адміністрації бояться, що в разі втрати влади їх судитимуть", - зазначає видання.

Як пише часопис, Україна, яка є другою найбільшою країною в Європі з населенням 48 мільйонів людей, є також суттєвою складовою планів російського президента Путіна відновити могутність Москви на просторі східноєвропейських ринків, який отримав назву Єдиний економічний простір.

"Пан Янукович настроєний проросійськи і з ентузіазмом дивиться на економічний союз під керівництвом Москви, в той час як Ющенко відрізняється прозахідними поглядами і захищає ідею вступу України до Євросоюзу та НАТО".

У статті також йдеться про сплеск вибухів у Києві та інших українських містах. Досі ніхто не постраждав, пише кореспондент, однак уряд звинуватив у причетності до організації вибухів Ющенка та його прихильників.

Часопис згадує також ситуацію довкола громадської організації "Пора", а також арешт у середу одного з прихильників Віктора Ющенка - після того, як міліція заявила про знайдену в його машині вибухівку.

"Уряд попередив про загрозу громадянської війни, а мер Києва учора казав про можливість впровадження надзвичайного стану", - додає британська газета.

Газета цитує депутата Юрія Костенка, який підкреслив, що опозиція не зацікавлена у насильстві та сказав, що вибухові пристрої були підкинуті.

"За цим стоїть влада, тому що вона хоче створити атмосферу залякування або використати це як привід для впровадження надзвичайного стану, щоб відкласти або скасувати вибори", - сказав Костенко.

"Індепендент" також цитує довірену особу кандидата в президенти Віктора Януковича Степана Гавриша, який заявив про більш, ніж 1 600 порушень опозицією виборчого законодавства.

Як пише газета, українська опозиція закликала громадськість завтра взяти участь у масових акціях протесту.

Українська служба Бі-Бі-Сі


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
22:48
Салліван: Через затримку з допомогою Україна втратила Авдіївку
22:35
відеоУльтраправий політик випустив у Європарламенті голуба, побажавши "миру" Україні та Росії
22:25
оновленоУкраїнські чоловіки 18-60 років не зможуть отримати паспорти за кордоном – постанова КМУ 
22:09
фото, відеоУ Миколаєві через невідому вибухівку запалали авто: п′ять рятувальників постраждали
22:01
Під парламентом Грузії знову протестують проти закону про "іноагентів"
21:54
Економічні новини 24 квітня: справа Сольського, ТРЦ "Гулівер" хочуть передати в управління АРМА
21:42
Україна і Португалія почали переговори про гарантії безпеки
21:33
Усіх абонентів у Києві, Одесі та Хмельницькому заживили, у Харкові діють обмеження – Міненерго
21:22
Єврокомісар вважає, що вступ України в ЄС не спричинить значних фінансових проблем
21:14
Єврокомісія пропонує санкції проти суден, які перевозять військову техніку з КНДР до РФ – Reuters
Усі новини...