США ОГОЛОСИЛИ СУРКІСА ПЕРСОНОЮ НОН-ҐРАТА

П'ятниця, 22 жовтня 2004, 11:57
США відмовилися видати візу підозрюваному в корупції президенту Федерації футболу України, заступнику глави СДПУ(о) Григорію Суркісу.

Про це повідомляє агентство "Рейтер" із Вашингтона.

Візу не видали Суркісу, "щоб підсилити тиск на Київ і змусити його провести справедливі вибори в жовтні", повідомив у четвер представник американської влади.

Вашингтон скористався нещодавно введеною забороною на в'їзд до країни для осіб, проти яких висуваються обвинувачення в корупції.

Суркіс, який придбав значну частку в системі енергопостачання України за допомогою приватизаційних угод, став першим громадянином України, якому було відмовлено у в'їзді до США, відповідно до прийнятого цього року закону.

Дотепер в усьому світі під дію цього закону потрапили тільки кілька людей.

"Безсумнівно, нас турбують вибори, однак ми б не хотіли вживати примусові заходи", - відзначив представник Держдепу.

"(Відмова у видачі візи) дасть зрозуміти, що ми не проти України в цілому і навіть не проти уряду в цілому, однак проти окремих осіб", - сказав представник Держдепартаменту США.

Минулого тижня США попередили Україну, що у випадку порушень при проведенні президентських виборів 31 жовтня, Київ може позбутися підтримки Вашингтону в його прагненні стати ближче до Заходу.

"Рейтер"

P.S. Як відомо, відмова у американській візі практично гарантовано закриває доступ до візи у Великобританію і створює серйозні проблеми для отримання візи у європейські країни Шенгенської угоди.

Раніше серед діячів українського спорту США відмовляли у візах братам Савлоховим.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування