Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

ЦВК обіцяє результати виборів до світанку

П'ятниця, 22 жовтня 2004, 18:25
Центрвиборчком знатиме результати виборів ще до світанку, вважає заступник голови ЦВК Ярослав Давидович.

Про це він заявив, виступаючи в парламенті в п'ятницю з інформацією про готовність до проведення голосування.

Давидович повідомив, що ЦВК працює над створенням телефонізованої телекомунікаційної системи збору оперативної інформації в ніч виборів. Він припустив, що збір такої інформації займе 10-12 годин.

"Я глибоко переконаний, що як зійде сонце, Україна довідається про результати голосування", - сказав Давидович.

За його словами, ЦВК працює над забезпеченням роботи виборчих комісій для того, щоб не були зірвані вибори президента України.

Відповідаючи на питання щодо можливості того, що низка "технічних кандидатів" відкличуть своїх представників з виборчкомів, Давидович відзначив, що "ЦВК теж працює і має відповідне бачення, як організувати роботу виборчих комісій, щоб у них працювало не менше 12 осіб, щоб комісії були правомірними і ухвалювали рішення".

Зараз до складу виборчкому входить від 42 до 46 осіб.

За словами Давидовича, кандидати повною мірою скористалися своїм правом мати довірених осіб - їх зареєстровано 3,6 тис. осіб, з яких 103 - народні депутати, 108 - помічники нардепів.

Давидович повідомив, що станом на 22 жовтня профінансовано 65% від загальної суми державного фінансування на проведення виборів, що складає близько 254 млн. грн.

У той же час він виразив жаль із приводу того, що приміщення для проведення виборів не завжди відповідають вимогам законодавства.

Однак, вважає заступник голови ЦВК, це не вплине на хід проведення голосування, і якщо на території якось села є приміщення з загальною площею 50-75 кв. м, то голосування буде проводитися в такому приміщенні, оскільки іншого немає.

Давидович повідомив, що в списки було внесено 36,8 млн. виборців, а на сьогодні кількість виборців збільшилася майже на півмільйона. Разом з тим, списки постійно уточнюються і доповнюються.

Списки виборців складаються на підставі інформації держорганів і інших інститутів. Однак на їхнє складання негативно вплинуло скасування інституту прописки, відзначив він.

Відповідаючи на питання члена фракції КПУ Валентина Матвєєва про намір створити додаткові виборчі дільниці в Росії, Давидович нагадав, що на сьогоднішній день створено 113 виборчих дільниць у всіх країнах, де є дипломатичні представництва України.

Давидович підкреслив, що на сьогоднішній день у ЦВК немає жодного проекту постанови з пропозицією про створення додаткових дільниць. "Я особисто такого подання не бачив", - підкреслив Давидович, додавши, що у зв'язку з цим комісія навіть не розглядала це питання.

Давидович повідомив також, що в Україні сьогодні зареєстровано 3,206 тис. офіційних спостерігачів, і, як очікується, їх число збільшиться до 3,5 тис, що в 5 разів більше, ніж на виборах президента в 1999 році.

Спостерігачі зареєстровані з 18 країн світу і від 25-ти міжнародних організацій.

Виступаючи зі співдоповіддю від парламентської комісії з моніторингу за дотриманням виборчого законодавства, Георгій Пономаренко вказав на низку проблем у ході підготовки до виборів президента.

За словами Пономаренка, "продовжується видавлювання з комісій" представників опозиційних кандидатів різними методами - або погрозами, або залякуванням.

Крім того, за його словами, надходять повідомлення про те, що в списках виборців на окремих виборчих дільницях внесено від 300 до 400, а на окремих дільницях - до 40% так званих "мертвих душ".

Пономаренко також відзначив, що нерівність у висвітленні в ЗМІ діяльності кандидатів у президенти. Крім того, проблемою є неможливість доступу як спостерігачів представників від українських громадських організацій.

Коментуючи слова Давидовича про те, що Україна довідається про результати голосування ще до сходу сонця, Пономаренко підкреслив, що це будуть попередні, а не офіційні результати виборів. У ЦВК піде 2-3 дні на одержання протоколів від окружних комісій, і тоді вже можуть бути оприлюднені офіційні результати, сказав він.

Інтерфакс-Україна

Читайте також:

ЗІНЧЕНКО ДАСТЬ РЕЗУЛЬТАТИ РАНІШЕ ЦВК, НАВІТЬ ЯКЩО UMC І "КИЇВСТАР" "УПАДУТЬ"


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування