Маскі-шоу у переддень виборчого Хелоуїну

Субота, 23 жовтня 2004, 01:41
Завтра на їх місці можете опинитися ви! Таке гасло мають нашіптувати оперативники, вриваючись до чергового офісу якоїсь із громадських організацій. Останні два тижні перед виборами в Україні вже не викликають сумнівів – це справжня Білорусія. Влада не стримується, розганяючи свою репресивну машину.

Вибухівка в офісі "Пори" була дуже потрібна міліції та їхнім колегам із СБУ, щоб почати під виглядом слідчих дій повномасштабну акцію блокування створених під час кампанії-2004 рухів за чесні вибори.

У п'ятницю зачистка торкнулася громадянської ініціативи "Знаю!" та коаліції "Свобода вибору". Не говорячи про безперервні облави на "Пору" та "Чисту Україну", які тривають від часу порушення кримінальної справи за тероризм.

При цьому міліція активно фантазувала, намагаючись потрапити до офісів і квартир активістів цих організацій.

Коли о дев'ятій ранку особа в штатському намагалася зайти в офіс "Знаю!", вона назвалася знайомим "однієї з працівниць". Показати документи цей чоловік відмовився.

Аналогічно із обшуком у квартирі координатора "Свободи вибору" Влада Каськіва – оперативники називалися "сусідами знизу", яких чомусь було відразу п'ятеро, і всі у костюмах. Коли сбушники вривалися до офісу "Свободи вибору", вони представилися "Ми з чернігівської "Пори".

Чотири з половиною години тривали обшуки у "Знаю!" До офісу старший слідчий СБУ Арабаджиєв зайшов під приводом того, що він хоче переговорити з одним із керівників Дмитром Потєхіним. Арабаджиєв показав постанову Шевченківського суду Києва за поданням заступника начальника 3-го відділення слідчого управління СБУ Примаки на обшук приміщення, де знаходить… офіс кампанії "Пора".

Причина обшуку, як не складно здогадатися: для перевірки на предмет вибухівки, горючих матеріалів, документів з організації терористичних актів, іншої документації. Підстава: Кримінальна справа 231 порушена 16 жовтня 2004 року.

На аргументи, що за вказаною адресою знаходиться "Знаю!", яка не має жодного стосунку до кампанії "Пора", слідчий запропонував оскаржити постанову в суді. Ну а копію постанови суду надати відмовився.

Пізніше до офісу зайшли ще четверо працівників СБУ та двоє понятих. На пред’явлення договору оренди цього приміщення в приватної особи було заявлено, що подальші спроби "чинити опір слідчо-розшуковим діям" буде викликано спец-групу, яка "покладе всіх обличчям на підлогу".

Під час багатогодинного обшуку виходити чи входити до офісу та користуватися телефонами було заборонено. Пересування людей дозволили тільки в супроводі працівника СБУ.

У результаті обшуку вилучили списки волонтерів ініціативи, план проведення позитивної кампанії, аркуш із бюджетом кампанії, відеокасету із записом телепрограм ("Епіцентр" на 1+1 та 10-хвилинного сюжету ТРК "Вибори", де "Знаю!" пов’язується з "Порою", а всі разом – із "Нашою Україною" і звинувачується в закликах до насильницьких дій), договір оренди приміщення. Всі документи пообіцяли повернути.

Жодних вибухівок виявлено не було. Можливо, тому, що на місце події відразу приїхали журналісти і депутати. Інакше, дійсно, знайшли б пару детонаторів, які б зберігалися в сейфі.

Такої ж самої помилки, як із кампанією "Знаю!", СБУ припустилася і у випадку із "Свободою вибору". Вони знову пред'явили ордер на обшук… "Пори". На попередження активістів "Свободи вибору", що це приміщення не є їхнім, представники СБУ не реагували та продовжували слідчі дії.

В підсумку із офісу "Свободи вибору" вилучили документи – як договори з міжнародними організаціями, такими як ОБСЄ та Рада Європи, так і результати моніторингу фінансування передвиборчих кампаній і моніторингу списків виборців.

Таким чином, за словами Каськіва, СБУ зірвало заплановане "Свободою вибору" оголошення підсумків дослідження. Знову ж таки, жодних вибухівок. І знову завдячуючи присутності спостерігачів.

Крім офісів "Знаю!" та "Свободи вибору", у п'ятницю в Києві обшуки відбулися у помешканнях активістів "Пори" Юрія Полюховича та Михайла Свистовича, Олега Яценка, активіста "Свободи вибору", та Влада Каськіва – координатора "Свободи вибору"

Інші жертви початої хвилі терору – ініціативи "Пора", "Студентська хвиля" і "Чиста Україна". Арешти і обшуки активістів відбуваються у регіонах. І вони менш помітні, але більш масові.


Читайте також:

МІЛІЦІЯ І СБУ ШТУРМУЮТЬ "СВОБОДУ ВИБОРУ"

СБУ шукає вибухівку у керівника штабу Ющенка і редактора "Майдану"

СБУ стверджує, що законно влаштовує "сталінські репресії"

Замість вибухівки в "Знаю!" знайшли... відеокасети

ПОРІ підкинули нові патрони й детонатор

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News