Бійка з депутатами була прикриттям створення фальшивих дільниць у Тамбові та Сиктивкарі

Понеділок, 25 жовтня 2004, 14:46
Побиття мітингувальників під Центрвиборчкомом у ніч на неділю було організоване, щоб відволікти увагу опозиційних депутатів від незаконного створення 420 дільниць в Росії.

Про це заявив керівник виборчої кампанії Ющенка Олександр Зінченко.

За його словами, увечері в суботу в ЦВК перебували депутати від "Нашої України" і БЮТ, які вимагали продемонструвати документи, які є підставою для створення додаткових дільниць в Росії.

Під тиском депутатів, керівник ЦВК Сергій Ківалов на це погодився, і було виявлено порушення. "У Тамбові, Сиктивкарі та Ямало-Ненецькому окрузі протоколи підписані однією рукою", - навів приклад Зінченко.

Однак для створення дільниць це рішення мало бути ухвалено до 24 години 23 жовтня. Щоб встигнути реалізувати задум влади, депутатів-опозиціонерів треба було вивести із зали засідань.

"Була команда із середини ЦВК – це був не член виборчкому – витягнути депутатів з засідання ЦВК", - сказав Зінченко.

"О 23:15 відбулася масова бійка – люди в цивільному із молотками і ножами напали на мітингуючих, яких тоді кілька сотень людей залишалося під ЦВК".

"Депутати спустилися і вийшли із ЦВК. Відразу після цього "беркут" відрізав їм шлях для повернення. "Полковник "беркуту" давав команди "мочити" депутатів", - додав Зінченко.

Однак, після закінчення всіх подій ця людина з’явилася в ефірі російського телеканалу РТР із синцем на обличчі, де він пояснював, що депутати побили його "невідомими прикладами".

"Такого не було!", - заявив Зінченко.

Він пояснив, що на вході до ЦВК вишукувалося лише з десяток "беркутівців", які не підтримували правопорядок, а лише заважали депутатам повернутися до Центрвиборчкому.

Присутній на прес-конференції начальник київського штабу Ющенка Бондаренко розповів, що на вході до ЦВК між депутатами і "беркутом" виникла "штовханина" – через "невиконання "беркутівцями" закону про статус народного депутата", тобто недопуск їх у приміщення.

Ще один учасник подій – бютівець Олександр Турчинов – сказав, що в цей же час у дворі ЦВК знаходилися спецпідрозділи МВС, які, втім, не захищали мітингуючих від нападників.

Бондаренко також наголосив на подробицях інциденту із затриманням двох співробітників "титану".

За його словами, коли на мітингуючих напали люди в цивільному, вони розповіли депутатам прикмети двох зелених мікроавтобусів, на яких підвозили молодиків.

"Зізнаюся, із порушенням швидкості ми – я, депутати Жванця і Третяков – наздогнали їх на площі Слави", - додав Бондаренко. Після цього двох осіб – співробітників "титану", які перебували в автобусі – відвезли до ЦВК.

"Ми не стверджуємо, що вони нападали. Але ці співробітники "титану" підвозили бандитів", - додав Бондаренко.

За словами Зінченка, висновком із усіх цих подій: "Міліція співпрацює з бандитами".

Зінченко також навів ще один приклад – коли в суботу вдень було затримано одного із провокаторів, який закидав ЦВК камінням. Ним виявився тричі до того судимий. "Через дві години цю людину відпустили. Зараз ця людина вільно гуляє після злочину під ЦВК".

Однак, на думку Зінченка, співпраця міліції і бандитів стосується лише керівництва правоохоронних органів. Він висловив переконання, що у ніч виборів рядові міліціонери не виконуватимуть злочинні накази.

"Українська правда"

Читайте також:

Репетиція післявиборчої ночі і голий Шуфрич

Читайте також версію міліції:

МІЛІЦІЯ: ДЕПУТАТИ БИЛИСЯ НОГАМИ. ЖВАНІЯ ПІДКИНУВ ЗАКРИВАВЛЕНИЙ НІЖ?

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News