Влада зриватиме вибори на окремих дільницях. Ющенко повсюди?

Понеділок, 25 жовтня 2004, 15:51
Більшість політологів вважають, що зриву виборів в Україні не буде.

Такі думки висловлювались в ході круглого столу "Зрив виборів як ймовірний сценарій президентської вертикалі влади".

Директор Інституту національних стратегій Кость Бондаренко зауважив, що сьогодні зрив виборів вигідний лише політтехнологам, які хочуть заробити зайві гроші на повторних виборах.

На думку Бондаренка, Леоніду Кучмі це невигідно, оскільки він має шанс увійти в історію України з позитивним іміджем, Віктору Януковичу також він невигідний, оскільки у разі перемоги на виборах він може все отримати, у разі програшу, або відміни виборів, все програє.

Говорячи про главу адміністрації президента Віктора Медведчука політолог сказав, що його постать, як і партію, яку він очолює максимально демонізують, хоча на його особисте переконання, "Наша Україна" і СДПУ(о) настільки подібні, що в перспективі можуть створити одну партію.

Бондаренко висловив припущення, що Медведчук в будь-якому випадку і при Ющенку, і при Януковичу опиниться в опозиції до них, і саме так балотуватиметься в наступний парламент.

Він також сказав, що у разі зриву або фальсифікації виборів Медведчук також все програє, оскільки його посада глави АП є посадою – "врємєнщика".

Директор політичного центру "Пента" Володимир Фесенко зауважив, що сьогодні є різні сценарії зриву виборів, але на його думку, найбільш вірогідним є не стільки зрив виборів в цілому в Україні, скільки зрив на деяких дільницях, особливо в західній і центральній Україні, щоб забезпечити перемогу провладного кандидата.

Він нагадав, що подібна технологія була відпрацьована на парламентських виборах, коли завдяки відміні результатів голосування на деяких дільницях до парламенту потрапляли провладні кандидати.

Одним із джерел дестабілізації Фесенко назвав партію СДПУ(о). Водночас він зауважив, що, на жаль, сьогодні обидві сторони (мається на увазі оточення провладного кандидата та Ющенка) втягуються в ескалацію конфлікту.

Політолог Дмитро Видрін, який працює в штабі Януковича, теж висловив сумнів у зриві виборів.

За його словами, народ в Україні не може стати ініціатором зриву виборів, оскільки він ще не перетворився з об'єкта політичних процесів в його суб'єкта; опозиція, тому що для цього вона повинна мати 50-70% підтримки населення.

На його думку, зірвати вибори може лише влада, яку сьогодні уособлює президент України. При цьому він вказав на "коливання президента".

За словами політолога, зранку президент перебуває в так би мовити романтичному настрої, коли сподівається, що сам може залишитись при владі і тому зранку країна чує критику на адресу Януковича.

Але вже під вечір після численних спілкувань президент стає прагматиком і критика Януковича зникає. Видрін висловив впевненість, що прагматик переможе романтика в душі президента, і тому він назвав нікчемною можливість зриву виборів.

Політолог Володимир Малинкович переконаний, що в Україні неможливий грузинський варіант.

Він також висловив думку, що сьогодні найбільше зацікавлений в дестабілізації політичної ситуації Віктор Ющенко. Натомість, за його словами, розмови про те, що Кучма має намір зберегти свою владу не відповідає дійсності.

Водночас, на його думку, Кучма не зацікавлений у перемозі Януковича з необмеженими повноваженнями і тому Кучма, за словами політолога, залишається прибічником політичної реформи.

Малинкович вважає, що опозиція сьогодні не здатна вивести на вулиці стільки людей, щоб це призвело до їх перемоги. За його словами, 200 – 300 тис. навіть найбільш активного населення нічого не вирішить.

В той же час, на його думку, це дасть можливість створити в країні таку конфліктну ситуацію, після якої неможливі будуть переговори між різними таборами.

UNIAN


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News