Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

В Польщі зраділи, що Кучма не приїхав

Вівторок, 26 жовтня 2004, 11:44
Представники польської опозиції схвалюють зрив зустрічі президентів України та Польщі Кучми та Кваснєвського у переддень виборів.

Про це у вівторок повідомляє радіо "Свобода"

Віце-спікер польського сейму та один з лідерів партії "Право і справедливість" висловив думку, що прийом Кучми з боку польського президента був би "схваленням порушення принципів правової держави в Україні і загального вектора, спрямованого проти Заходу".

У свою чергу керівник сеймової фракції партії Громадянська Платформа Ян-Марія Рокіта визнав, що прийом в цій ситуації Кучми, який відкрито підтримує кандидата Януковича, був би формою підтримки для противників переслідуваного владою кандидата Ющенка.

Минулої п'ятниці польський сейм ухвалив заяву у справі передвиборчої кампанії в Україні.

У заяві польські депутати закликають українську владу дотримуватися демократичних норм під час президентських виборів.

Ухвалення цієї заяви не відбулося без гарячої дискусії, у результаті якої до змісту проекту заяви були внесені певні красномовні зміни.

Депутати вилучили абзац, у якому йшлося, що сейм із "занепокоєнням спостерігає за ходом виборчої кампанії і остерігається, що нерівний доступ кандидатів до ЗМІ та створення атмосфери дестабілізації можуть негативно вплинути на імідж України".

Спікер сейму та один з лідерів польської лівиці Юзеф Олекси пояснив: "Ми охоче замовчуємо те, що діється у Польщі, маю на увазі критику, зате охоче ухвалюємо щось стосовно інших країн".

З такою позицією не погоджуються депутати від опозиції, які вважають, що справи з порушенням демократичних норм в Україні зайшли задалеко.

Представник Громадянської Платформи, колишній міністр оборони Польщі Броніслав Коморовський стверджує, що "це повинно схилити польський сейм до більш гострої реакції".

"Але тут бачимо певну несміливість у підході до української проблеми", - сказав він.

Цю несміливість офіційної Варшави оглядачі пояснюють тим, чим керувались польські політики, визначаючи свою позицію щодо недавніх подій у Білорусі. З одного боку, польська еліта повинна координувати свою зовнішню політику з Брюсселем, але з іншого – повинна пам'ятати про те, що Україна, як і Білорусь, є найближчим східним сусідом.

Читайте також:

Кучма злякався журналістів і передумав їхати в Польщу

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...