Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

ОБСЄ боїться, що навіть вони не врятують від фальсифікації

Вівторок, 26 жовтня 2004, 12:28
Глава місії ОБСЄ зі спостереження за виборами Герт Аренс вважає найбільшим порушенням під час кампанії в Україні її висвітлення провідними телеканалами.

"Найбільшим порушенням є те, як висвітлює перебіг кампанії державний телеканал УТ-1. Він розповідає переважно про кандидата Януковича, який є, щоправда, водночас і прем'єр-міністром", - сказав Аренс, слова якого наводить радіо "Німецька хвиля".

Він розповів, що коли говорить про це з українською стороною, то йому відповідають, що "державне телебачення зобов'язане за своїм статутом і за законами докладно інформувати про діяльність глави уряду".

"Однак у його повідомленнях не відбувається чіткого розмежування між діяльністю Януковича як прем'єр-міністра і як кандидата на президентську посаду", - зазначив Аренс.

Утім, навіть якщо взяти до уваги, що велика частина інформації держканалу стосується діяльності прем'єра Януковича, то в результаті все одно виходить перебільшене представлення одного кандидата у передвиборчій кампанії, каже Аренс.

"До всього цього слід додати ще й те, що на державних, як і на приватних підприємствах, працівників закликають голосувати за Януковича".

"Варто згадати й про так звані соціальні контракти, за якими людям надають допомогу, очікуючи від них голосування за відповідного кандидата. Речей на кшталт цього є досить багато", - зауважив голова місії.

Аренс також сказав, що занепокоєння спостерігачів також чинить тиск на мас-медіа. Він вважає, що заява Кучми про неможливість впливу економічних та юридичних процесів на діяльність телеканалів, трохи розрядить ситуацію.

Аренс також сказав, що незважаючи на те, що за виборами в Україні стежитиме одна з найбільших місій за історію ОБСЄ, яку складуть понад 600 спостерігачів, гарантій, що вдасться зменшити обсяг фальсифікацій, немає.

"Однак, присутність іноземних спостерігачів зменшує ймовірність маніпуляцій. З іншого боку може бути й так, як під час виборів мера в Мукачевому навесні. Там теж не бракувало спостерігачів, однак виборами відкрито маніпулювали", - зауважив він.

"Перебіг передвиборчої кампанії поки ж залишає бажати кращого. Подивимося, що буде в день голосування", - зауважив голова місії ОБСЄ.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...