Дві третини українців підозрюють Януковича у підкупі

Вівторок, 26 жовтня 2004, 16:24
Підвищення урядом заробітної плати бюджетникам, а також пенсій і стипендій 70% респондентів вважають передвиборчим кроком з метою підвищення популярності кандидата від влади.

Такими є результати дослідження, яке проводилося Центром Разумкова з 20 по 23 жовтня поточного року.

Згідно даним опитування, 16% опитаних вважають це проявом турботи уряду про зростання добробуту громадян, 14% вагалися з відповіддю.

Дещо менш скептично мотивацію дій уряду оцінюють жителі сходу України - тут 62% розглядають підвищення зарплат й інших виплат як передвиборчий крок (в інших регіонах - від 74 до 76%).

Скепсис щодо мотивації дій уряду також трохи зменшується із збільшенням віку опитаних.

Ці дії пояснюють прагненням підвищити популярність кандидата від влади 74% тих, кому від 18 до 54 років, тоді як серед людей у віці від 55 років цей показник становить 63%.

Також більшість громадян України вважають, що уряд повною мірою відповідає за підвищення цін на продукти харчування.

Відповідаючи на запитання, у якій мірі український уряд своїми діями або бездіяльністю відповідає за підвищення цін на продукти харчування, 59% респондентів відзначили, що уряд повною мірою відповідає за таке підвищення цін, а 27% опитаних вважають, що Кабінет міністрів відповідальний лише до деякої міри.

Жодним чином не зв'язують підвищення цін з діяльністю уряду лише 6% респондентів, при цьому 8% вагалися відповісти на це питання.

В оцінці відповідальності уряду за підвищення цін не спостерігалося істотних змін між жителями різних регіонів. Чим нижче доходи громадян, тим частіше вони покладають повну відповідальність за підвищення цін на уряд, відзначають дослідники.

Відчули на собі підвищення цін на продукти харчування 93% опитаних, і лише 5% респондентів підвищення цін не торкнулося.

Дослідження проводилося соціологічною службою Центра Разумкова у всіх регіонах України. Було опитано 2016 респондентів віком від 18 років в 122 населених пунктах за вибіркою, яка репрезентує доросле населення України за основними соціально-демографічних показниками.

Теоретична похибка вибірки 2,3% (без врахування дизайн-ефекту).

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування