Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Різниця в 1,5% між екзіт-полом і офіційними даними вкаже на фальсифікацію ЦВК

Вівторок, 26 жовтня 2004, 18:30
Президент центру "Социс" Микола Чурилов стверджує, що його турбує можливість загрози життю працівників центру під час проведення екзит-полів в день виборів.

"Я боюся, що можуть зробити просто. До наших інтерв’юерів можуть підійти на виборчій дільниці та сказати: "Якщо ти не зробиш те й те, то ми тебе розірвемо на шматки!" - сказав Чурилов в інтерв'ю Інституту масової інформації.

Він також заявив, що боїться спроб зірвати екзит-пол. За його словами, якщо хоча б на 10 дільницях екзит-пол буде зірвано, можна поставити під сумнів результати.

"На дільниці можуть просто увірватися групи молодчиків, викидати урни, бити меблі, членів комісії і таким чином зривати вибори, як це було у Мукачевому", - сказав Чурилов.

Чурилов звертає увагу на збільшення кількості недійсних бюлетенів порівняно з 1994 роком. За його слова зростання є "дуже помітним".

"Якщо раніше кількість недійсних бюлетенів була 1,2%, а на виборах 2002 року вона досягла 3%. Якщо кількість таких бюлетенів збільшиться до 5% або, як це було в Мукачевому, - до 6%, то результати нашого екзит-полу можна спокійно викидати на сміття", - сказав він.

Він також вважає, що недійсними бюлетені будуть не через помилки людей: "Я думаю, що за них будуть "помилятися". Я впевнений, що в одних регіонах зіпсування бюлетенів буде на користь однієї сторони, а в інших – користь іншої. Це все залежить від того, хто буде переважати в тій чи іншій виборчій комісії".

Кажучи про роботу інтерв’юерів під час екзит-полу Чурилов звернув увагу, що "такого страху у людей, який є зараз, соціологи не фіксували давно". На його думку на Заході України не будуть говорити, що голосували за комуністів або Януковича, а на Сході будуть боятися говорити, що голосували за Ющенка.

Чурилов зауважив, якщо на дільницях будуть кримінальні молодики, "яких ми бачили в Мукачевому, це створюватиме неприйнятні умови для наших інтерв’юерів". "Коли до виборця підходить тільки одна людина, то тоді можна очікувати щирих відповідей. Але коли за інтерв’юером буде якийсь незрозумілий натовп…" – пояснив він.

Чурилов також повідомив, що 31 жовтня до 10 години вечора результати екзит-полу будуть повністю готовими. "Ми плануємо, що почнемо о 20:01 оприлюднювати результати на 14:00, а також ті дані, які ми отримали в останніх хвилях нашого "хвильового опитування", - зауважив він.

Чурилов також сказав, що якщо різниця між екзит-полом, проведеним "Социсом" та результатами ЦВК складатиме більше 1,5%, можна сумніватися у результатах ЦВК, але лише за умов, якщо кількість недійсних бюлетенів "не буде сягати неба".

На думку Чурилова, не слід перейматися через можливість маніпуляції з боку екзит-полів, які проводитиме фонд "Общєствєнноє мнєніє".

"Все рівно раніше 14:00 свої дані вони не отримають. До 14:00, за нашими прогнозами, все сільське населення вже проголосує. Проголосує 70% міського населення. І Ви думаєте, що вся решта 30% буде мати російське ТБ та сайти?" – запитав він.

Він також вважає, що в Росії варіант впливу ФОМу є більш ймовірним, бо там декілька поясів, коли на Далекому Сході вже лягають спати, в Пітері тільки народ на дільниці йде...

"В Східній Україні, ви самі це знаєте, десь 70% будуть голосувати за пана Януковича. Через це додатково агітувати цих людей немає сенсу. Найбільш невизначена ситуація складається в центральній Україні. Той, хто виграє в центральній Україні, причому, виграш буде переконливим, той переможе в масштабах всієї країни", - сказав він.

"Схід – у Януковича, Південь – також, у Ющенка – Захід, частини Північної, а також Київ та Київська область, де більше 50% будуть голосувати за нього. А решта центральних областей – у Ющенка близько 30-35%, а у Януковича, можливо, менше... " – зауважив Чурилов.

"Українська правда"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування