Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

На Путіна в Україні чекає "чемодан, вокзал, Москва!"?

Вівторок, 26 жовтня 2004, 19:08
У вівторок ввечері президент Росії прибув до Києва. Як плануться, він пробуде в Україні до 28 жовтня і візьме участь у святкуванні визволення України від німецько-фашистських загарбників.

З приводу візиту Путіна до України Gazeta Wyborcza у своєму коментарі пише, що российський президент "повірив, що владу в Україні – як і всюди на пострадянському просторі – знову отримає діюча влада".

"Він приїжджає до Києва, щоби підтримати кандидата від влади і отримати за це величезні обіцянки, що Україна зречеться європейських чи натівських мрій і вірно дотримуватиметься московського курсу", йдеться у статті.

Газета висловлює жаль, що Путіна не було в Києві у суботу, "коли понад 120 тисяч прихильників Ющенка прийшло на площу Лесі Українки показати владі, що не дозволять проводити вибори нового президента поза виборчими дільницями".

"Шкода, бо тоді би він переконався, наскільки правий був Леонід Кучма, коли назвав свою книжку "Україна не Росія".

"В Москві говорять, що Путіну, як колишньому офіцеру КДБ, нелегко брататись з Януковичем, який в молоді року двічі сидів у тюрмі за кримінальні злочини. Однак, Путін зумів себе переламати, бо Якунович обіцяє росіянам все, що вони хочуть", пише газета.

На думку автора статті, Янукович поводиться так, "наче хоче стати не президентом суверенної країни, а російським намісником. Путіна це влаштовує, бо він прагне відбудувати імперію, яку Москва втратила після розпаду СРСР".

"Кремлівські політичні технологи, які в поті чола працюють у Києві на Януковича, запевнили шефа, що український прем'єр вже здобув перемогу, бо за результатами соціологічних досліджень має на кілька відсотків більше, ніж Ющенко.

Проте вони забувають, що понад 50 % українців (у деяких регіонах до 70%), налякані діями влади, відмовляються відповідати інтерв'юерам не запитання "за кого Ви будете голосувати?". Але ж вони б не боялися сказати, що підтримують Януковича.

Автор припускає, що в Києві на Путіна "чекає не перемога і обіцянки, а гіркий урок". "Там він може почути те, що у п'ятницю почув Володимир Жиріновський, якого київська молодь вітала вигуками: "Чемодан, вокзал, Москва!". Може виявитись, що Москва поставила не на того коня".

На думку Gazeta Wyborcza, поразка "агітаційного походу Путіна на Київ була би корисною для російській демократії".

"Росіянам спало б на думку, що вони не мусять погоджуватися з тим, що питання, хто керуватиме Кремлем, вирішує діюча влада. І що вони також можуть захищати свої права вибору, хто ними керуватиме. Вибори на Україні можуть бути дуже добрим уроком для всіх пострадянських країн. І саме через це ними так цікавиться Москва", йдеться у статті.

"Українська правда"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування