ЄВРОСОЮЗ ВОСТАННЄ ПОПЕРЕДЖАЄ УКРАЇНУ КУЧМИ-ЯНУКОВИЧА

Середа, 27 жовтня 2004, 11:54
Глави дипмісій Європейського Союзу в Києві знову звертаються до української влади із закликом припинити постійні порушення демократичних норм у ході виборчої кампанії й надати народу України можливість вільно зробити свій вибір.

Про це йдеться в заяві глав дипломатичних місій ЄС в Україні щодо виборів президента України, оприлюдненому в середу в Києві Марі Флоранс ван Ес - представником посольства Нідерландів, які зараз головують у Євросоюзі.

Заява була оприлюднена в присутності всіх глав дипломатичних місій країн ЄС в Україні після оголошення останнього звіту бюро ОБСЄ про хід виборчої кампанії в Україні.

"Нам сумно, що й до сьогодні виборча кампанія викликає серйозне занепокоєння, яке відбивається у всіх звітах ОБСЄ про хід кампанії щодо дотримання Україною всіх відповідних міжнародних стандартів", - відзначається в заяві.

Порушеннями демократичних норм у ній названі "підрив демонстрацій опозиції", створення проблем для незалежних ЗМІ, нападки на громадські організації, зловживання адміністративним ресурсом й інші серйозні порушення, які "викликають сумніви з приводу курсу уряду України щодо його демократичних зобов'язань перед ЄС".

"Під час виборчої кампанії ЄС завжди спонукував українську владу негайно призупинити постійні порушення демократичних норм і дозволити народу України вільно зробити свій вибір. Ми ще раз повторюємо цей заклик сьогодні", - сказано в заяві.

"Нехай не буде сумнівів у тому, що ми й надалі налаштовані підтримувати майбутній розвиток України в напрямку найближчої інтеграції з ЄС. Ми готові тісно співробітничати з будь-яким кандидатом, який переможе у вільній і чесній боротьбі", - відзначають підписанти.

Глави дипломатичних місій ЄС також закликали громадян України скористатися своїм правом голосу в дусі толерантності й взаємоповаги, скористатися наданою виборами можливістю зміцнити позицію, "яка по праву належить народу в співробітництві демократичних націй".

"Ви гідні можливості вільно вибирати й поваги до вашого вибору", - підкреслюють підписанти.

Як йдеться у заяві, вибори президента 2004 року є однією з найважливіших подій в Україні з часів незалежності.

Глави дипмісій ЄС підкреслюють, що момент, "чи буде дозволено народу України здійснити його право на чесні й вільні вибори, і чи буде визнане вільне волевиявлення його політичної волі, буде мати значний вплив на стратегічний курс України в наступному десятилітті".

"Проведення цих виборів дає Україні можливість прискорити свій розвиток як стабільної, незалежної, демократичної й процвітаючої держави, яка готова перейти від співробітництва до найтіснішої інтеграції з ЄС.

Євросоюз зацікавлений у незалежній Україні, що поважає права людини й принципи верховенства права й розвиває при цьому взаємовигідні відносини зі своїми сусідами", - йдеться у заяві.

Повірений у справах представництва Єврокомісії в Україні Штеффен Сковманд повідомив, що відповідно до інструкцій, отриманих від головуючої у ЄС країни (Нідерланди), ця заява буде розіслана всім державним органам влади України.

Інтерфакс-Україна

Повний текст Заяви Голів дипмісій Європейського Союзу в Україні щодо виборів президента України можна читати тут

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News

11:31
Загибель помічника Залужного: офіцеру оголосили підозру у вбивстві з необережності
11:27
фотоМіністр освіти розповів про НУШ, експерименти з вишами і відмову від ступеня – інтерв’ю
11:26
фотоНаводила авіабомби на Сумщину: СБУ затримала агентку ФСБ
11:18
АРМА просить Раду та РНБО розв'язати проблему Сахалінського родовища
11:04
Курс валют на 29 березня: офіційна гривня зміцнилась до євро
10:58
У Києві чоловік заради помсти колишній вбив її цуценя: поліція оголосила про підозру
10:57
Виробництво напівпровідників у Південній Кореї зросло найбільше з 2009 року
10:56
Сирський: Якщо росіяни знову рушать на Харків, він стане для них фатальним містом
10:56
Футзальний клуб знявся з чемпіонату України через перехід гравців у стан повної бойової готовності
10:50
Завершення опалювального сезону до кінця тижня заощадило б пів мільярда кубометрів газу - Чернишов
Усі новини...